2020.01.15 08:39 Kóborló Olvasottság: 122x
2

Tárgyalótermi film még sosem volt ennyire félelmetes

Minden ember számára vannak olyan filmek, amik kimondottan közel állnak a szívükhöz. Nálam eme remek kis film pont ilyen lenne, de persze megértem azon nézőket is, aki nem magasztalták fel az Ördögűzés Emily Rose üdvéért című filmet annyira, mint szerény személyem, hisz elég sok műfajból merít jókora adagokat, és talán pont emiatt jó pár nézője le is pontozza majd.

Megtalálható itt a tárgyalótermi filmekre oly jellemző légkör, aztán a szerencsétlen események által sújtott család drámai vonulata, továbbá a jobb horrorfilmekre jellemző kimondottan feszült atmoszféra, és mindezt még nyakon öntik kellő mértékű misztikummal. Mindezeket pedig még meg is fűszerezik azzal, hogy a film igaz történet alapján készült. Ezzel a kijelentéssel viszont csupán annyi volt a probléma, hogy már annyi, de annyi horrorfilmnél elsütötték, hogy egy idő után teljesen immunis lesz rá a néző. A film első kijelentése, miszerint megtörtént események ihlették, annyira engem sem érintett meg, az viszont sokkal inkább, mennyire minőségin tálalták.

Tárgyalótermi film még sosem volt ennyire félelmetes

Sok aspektusába bele lehetne kötni, hisz nem feltétlenül azt kapja majd a néző, amire előjáróban számíthat. Eleve az a tény, hogy már címben is szerepel az ördögűzés szó, egyértelművé teszi, hogy a horror vonulat erre fog kiéleződni, viszont az bizonyára ismét sok néző kedvét szegi, hogy az ördögűzés csupán másod-, vagy inkább harmadvonalbeli fontossággal bír. Ezt már abból is megítélhetjük, hogy a közel két órás játékidőből maximum öt percben foglalkoznak vele vizuálisan. Na de ha nem ez a film horror avagy misztikum faktora, akkor jogosan teheti fel a néző a kérdést, hogy akkor mivel is próbál majd megijeszteni.

Sok esetben a hangulata, atmoszférája hozta rám a frászt. Sokszor nem mutatnak semmit, mégis annyira érződik a feszültség, hogy arra csak csettinteni tudtam. A film legnagyobb százalékát a tárgyalótermi jelenetek teszik ki, ahol viszont kimondottan érdekesen, sok esetben tudományosan foglalkoznak a megszállás, vagy a megszállott test filozófiájával. Tehát amikor a film nem kimondottan a horrorra összpontosít, akkor is megmarad a témában, csak akkor inkább annak a hátterét boncolgatja.

Mindezek mellé pedig kapunk egy kimondottan jól megírt történetet, teljes mértékben jól kidolgozott karaktereket, akiket pedig maximálisan jól játszanak el az adott színészek. Továbbá az is nagyon tetszett, hogy a film kifejezetten kevésszer hívja segítségül a technikát félelemkeltés gyanánt. Persze található egy-két CGI jelenet, illetve az ördögűzős filmekre jellemző klisék, de mindezek számát minimálisra szorították, és mindezt tudatosan, hisz elsősorban nem ezekkel akarták megalapozni a para faktort, hanem a hangulatával. Nálam sikerült is. Egyértelműen ott a helye a kedvenceim közt.

dráma | horror | thriller

Mikor a gonosz átveszi a hatalmat az ember fölött, magasabb hatalmakhoz kell fordulni. Emily Rose plébánosa segítségét kéri, mikor úgy érzi, nem tud megküzdeni a testét... több»

2