2020.01.25 19:23 L.Regina Olvasottság: 504x
3

Háború vágatlanul

Úgy vélem, a háborús filmeknek két fő típusa van: az amerikai módi, mikor minden felrobban, látványos akciókkal van tele, és minden katona az USA-ból egy igazi hős; a másik pedig inkább a lélektani oldaláról közelíti meg a háborút, és sokkal erősebb benne a drámai vonal. Az 1917 egyértelműen az utóbbi kategóriába tartozik, és pont ettől lesz olyan zseniális alkotás.

Bámulatos módon, kendőzetlenül mutatja be a borzalmakat és azt, hogy a háborúban nincsen semmi szép, hősies vagy nemes. Mivel a kamera végig a két főszereplőre fókuszál, igazán testközelből érezhetjük át azt az atmoszférát, ami körülveszi őket, és pontosan emiatt tudunk nekik szurkolni, együtt izgulni velük egészen a film végéig.

Háború vágatlanul

A film „különlegessége”, hogy olyan felvételekkel operál, amelyeken nem észrevehető a vágás, és ettől a nézőben olyan hatást kelt, hogy az egész egy snittben lett felvéve. Ennek köszönhetően a mű gyönyörű felvételekkel bír, a film minden egyes percét élvezet nézni, és a néző egy percre sem akarja levenni a szemét a vászonról. Ahhoz, hogy ez az egész koncepció működjön, rendkívül nagy precizitás és koncentráció kellett, és Sam Mendes, Roger Deakins párosa nélkül lehet, össze sem jöhetett volna a projekt.

Az egyedülálló rendezés és operatőri munka mellett a csodás filmzene teszi teljessé az 1917-et. Manapság gyakran érezhetjük úgy, hogy a zene nem eleme a filmeknek, hogy inkább csak egy kíséret a háttérben, de nem ad hozzá a műhöz. Ez itt egyáltalán nem igaz, Thomas Newman dallamai átütő erővel csendülnek fel, és ugyanolyan szerves részét képezik a filmnek, mint a rendezés, operatőri munka, vagy a színészi játék. A zene mindig az adott jelenet része, és nélküle nem is működne az adott rész. Úgy érezhetjük, hogy a filmzene a főszereplő lelki világát hivatott tükrözni.

Sam Mendes, Roger Deakins és Thomas Newman szentháromsága teszi ezt a művet rendkívülivé, és emeli maradandó státuszba a filmet, és ehhez jönnek még a remek főszereplők, továbbá az összes neves brit színész a mellékszerepekben. Összességében az 1917 nagyszerű történettel, látvánnyal, színészekkel és zenével rendelkező mű, ami még remek drámával és érzelmi töltettel is bír, ezáltal lesz az egyik legjobb háborús film.

81 1917  (2019)

dráma | háborús | kísérleti film

Az első világháborúban harcoló két brit katona életveszélyes megbízatást kap, egy üzenetet kell eljuttatniuk társaiknak, ehhez azonban át kell törniük a német frontvonalat.... több»

3