2020.05.19 22:57 Danny99 Olvasottság: 245x
1

Felszállás a nosztalgiavonatra

20 évvel az első rész után megérkezett a kultikus Trainspotting folytatása. Edinburgh legnagyobb suttyói visszatértek, és még mindig elcseszett az életük. A film alapja már 2002-ben elkészült, amikor Irvine Welsh kiadta a Porno című könyvét, ami az alapja a folytatásnak. Az iromány a mozival ellentétben csak 10 évet halad előre.

A cselekmény a film zárásán alapszik. Mark (Ewan McGregor) árulása után először tér vissza a szigetre. Az eltelt időben a többiek sem tétlenkedtek, Franco (Robert Carlyle) még mindig hűvösön van, Danielnek (Ewen Bremner) gyereke van és még mindig komoly drogproblémái, Simon (Jonny Lee Miller) pedig striciként és zsarolóként látszólag jól megél.

Felszállás a nosztalgiavonatra

A film tematikája viszont merőben eltér az elsőtől. Nem hiába próbálták minél jobban a T2 címet előtérbe helyezni, mert magához a Trainspotting kifejezéshez a filmnek túl sok köze nincs. A folytatás már csak az első részhez képest kiemelkedő költségvetés miatt is sokkal "profibbnak" hat, mondhatnám úgy is, belekerült egy csipetnyi Amerika.

A színészek nagy részének jót tett ez a 20 év, vagy éppen semmit se változtak, mint Kelly Macdonald. Maga a város is megszépült, és már nem azt látjuk, hogy ebben a putriban csak így lehet élni, hanem azt, hogy a 4 srácon kívül mindenki felnőtt és továbblépett. A banda felnövését azzal próbálják reprezentálni, hogy elhagyták a "gyerekes" beceneveiket.

A hollywoodi behatásra bizonyíték Veronika (), aki azonkívül, hogy a szemnek kellemes látvány, túl sokat nem ad a filmhez. A városon át tartó üldözéses jelenet is olyan, amilyenhez hasonló irreális dolgot nem tartalmazott az első film. A fanservice is időnként jelen van, jó néhány régi arcot láthatunk. Mark egy turista a múltjában. A mozi retrospektív jelenetek tömkelegéből áll, és minden egyes eseményt egy általunk is látott jelenettel próbálnak magyarázni.

A film tanulsága, hogy mindenkinek megvan a maga keresztje, amivel együtt kell élnie. Marknak Tommy, Simonnak a csecsemő halála, Franconak túl sok minden róható fel, Spud pedig Spud, így szeretjük.

Időutazásnak kiváló volt Blondie-val, Queennel, George Besttel, de mint film, számomra csak átlagos.

dráma

Négy edinborough-i srác meg a heroin története húsz évvel ezelőtt felforgatta a mozis világot. A durva valóság és az őrült humor nagy találkozásából kultikussá váló film... több»

1