2020.08.18 15:05 Harper Olvasottság: 421x
4

Egy önmagánál többet jelentő disztópikus akciófilm

A dél-koreai Bong Joon-honevét nagyon megjegyeztem 2013-ban, a Snowpiercer megtekintése után, mert egy olyan erős alkotást tett le az asztalra 7 éve, ami máig bennem maradt (és azóta is nagy kedvencem). Bár azóta még vagy tucatszor megnéztem, és minden alkalommal élményt adott számomra.

Mi az elismerésem legfőbb oka? Elsősorban az, hogy az alapsztori, a téma és a mondanivaló sokkal többet jelent önmagánál. A világ kipusztulását követően jéggé fagyott világban ugyanis egy vonat jelképezi azt a zárt világot, melyben a túlélők tengetik az életüket, és amely világ a ma embere számára is a lehetőségek korlátait jelképezi. Mindannyian egy-egy zárt világban élünk ugyanis (taposómalomban dolgozva), melyből a kitörés keresésével tudunk csak továbblépni.

Egy önmagánál többet jelentő disztópikus akciófilm

Egy másik aspektus az elnyomó rendszerek, diktatúrák lélektanához kapcsolódik. Sok helyen ugyanis napjainkban is tűrni kényszerül a nép, mégpedig egy-egy militáns önkényuralmat, mely ellen néha fellázad a többség, akárcsak a Túlélők viadalában.

A Snowpiercerben a vonat egy olyan futurisztikus társadalmat jelképez, melyben a szerelvény végén az elnyomottak, kisemmizettek élnek, az elejében pedig a kiváltságosak és gazdagok. Egy nap aztán Curtis (Chris Evans) az elégedetlenek élére áll, és belőlük szabályos felkelő sereget szervezve megtámadja az évek óta száguldó (A Földön körbe, körbe futó) vonat első vagonjait. Komoly küzdelem bontakozik ki, ahogyan kocsiról kocsira haladva foglalja el az egyes vagonokat. Nagyot alakít Evans mellett John Hurt, illetve Ed Harris is (utóbbi a vonat legfőbb ura szerepében).

A Snowpiercert elsősorban azért ajánlom mindenkinek (de leginkább az akciófilmek és disztópikus mozik kedvelőinek), mert alaptörténete elgondolkodtat bennünket, látványos jelenetei pedig izgalmas 126 percet szereznek számunkra. A történet fordulatos, akadnak nagy meglepetések is, és a befejezés is csattanót hoz. Megjegyezném, a filmes franchise alapján készült idei sorozat meg sem közelíti az eredeti egész estés filmet.

Értékelésem az eredeti Snowpiercerre erős 85%, ami a négy fő szempontot nézve így néz ki: alapsztori: 85%, rendezés: 90%, színészet: 80%, látvány: 90%. Érdemes úgy megtekinteni, hogy nyitottak maradunk a sztori alternatív értelmezéseire is. Zárásul kiemelném Chris Evans alakítását, mely minden elismerést megérdemel. A felkelőket vezető, barátaiért végsőkig kiálló és a diktatúrát, elnyomást nem tűrő harcos alakját tökéletesen hozza.

akció | dráma | sci-fi | szatíra

2031-ben a Föld felszíne fagyott és lakhatatlan. Az emberiség korszakának vége, csupán néhányan élték túl a katasztrófát, amit a globális felmelegedés elleni meggondolatlan... több»

4