2020.08.20 13:52 Recensor Olvasottság: 1306x
5

A kommandós filmek egyik legjobbja

Mindig is nagy kedvenceim voltak a háborús, illetve kommandós filmek, melyek közt a 2016-os "13 óra: Bengázi titkos katonái" ma is előkelő jó helyet foglal el. Noha Michael Bay a Transformers filmekkel erősen megtépázta saját rendezői hírnevét, a Hang nélkül és a Bengázi révén nagyrészt vissza tudta szerezni azt (legalábbis az én szememben). A valós alapú sztorit ugyanis – mely ténylegesen is megtörtént 2012. szeptember 11-én Észak-Líbiában – izgalmas és hihető formában dolgozta fel.

Spoiler nélkül, nagyon röviden a sztori lényege, hogy a politikailag labilis líbiai Bengáziban támadás ér egy ideiglenesen konzulátusnak kinevezett amerikai épületet, melynek megvédésében részt vállal egy közeli titkos CIA támaszpont SEAL kommandós egysége is. A katasztrófa akkor következik be, amikor az Amerika-ellenes, iszlamista arab támadók felégetik a konzulátust, a visszavonuló SEAL kommandósokat pedig követni kezdik rejtekhelyükre. Innentől a küzdelem áttevődik a CIA bázis környékére, melyet szabályos ostrom alá vesznek a támadók.

A kommandós filmek egyik legjobbja

Különleges aspektust ad a történetnek annak láttatása, hogy a bázis CIA ügynökei mennyire lenézik kezdetben (az ostrom előtt) a SEAL-eseket, és hogy ez mennyire megváltozik, amikor már az életük függ a kommandósoktól. A főbb karaktereket a haditengerészek adják (a SEAL mint különleges feladatokat ellátó csoport, az amerikai haditengerészet, és nem a hadsereg vagy tengerészgyalogság kötelékébe tartozik).

A kulcsszereplők: Tyrone 'Rone' Woods (James Badge Dale), a SEAL egység parancsnoka, Tanto (Pablo Schreiber ), Jack Silva (John Krasinski), Boon (David Denman), Tig (Dominic Fumusa) és Oz (Max Martini). Mindannyian kiemelkedőt nyújtanak, de a két legjobb alakítást John Krasinskitől és James Badge Dale-től látjuk.

A film legnagyobb pozitívuma, hogy realista és hiteles módon bemutatja mind a konzulátus, mind a CIA bázis ostromát, olyan módon, hogy szinte mi is ott lehetünk a kommandósokkal a támadásokban. Élményt nyújt végigizgulni azt a bravúrt, ahogyan mindössze 6 (!) katona százakkal szemben védi meg sikeresen a bázist, megmentve 26 CIA alkalmazott életét. Bay a SEAL-ek rövid bemutatására is tud szánni a játékidőből, bár ezen a téren vannak azért problémák a filmmel, mert kicsit mű és hatásvadász az egész tálalása két lövés között (főleg az, ahogyan nagy életbölcsességeket adnak a szájukba).

A film végső értékelése azért bőven pozitív irányba billen: erős 80%. Részletezve: alapsztori: 80%, rendezés: 85%, színészet: 75%, látvány: 85%. Főleg a háborús és kommandós filmek kedvelőinek ajánlom!

akció | dráma | háborús | thriller | történelmi

SkyShowtime (2023.02.14.)

13 óra: Bengázi titkos katonái filmtartalom: Egy amerikai nagykövetet meggyilkolnak Líbiában egy amerikai támaszponton. Egy titkos katonai egység megpróbál értelmet találni a... több»

5