2020.12.22 20:49 Milanman Olvasottság: 880x
1

Háború Irakban, némiképp más szemszögből

A "Moszul ostroma" több szempontból is zseniális film, és bár nem tudja minden elemében megugorni a klasszikussá válás mércéjét, közel van hozzá. De ezekről később.

A film a közelmúlt egyik legtragikusabb háborúját, az Iszlám Állam elleni küzdelmet mutatja be, és az általában megszokottaktól eltérően szerencsére ezúttal nem amerikai szemszögből, hanem az Irakban a saját földjükért, az otthonukért, városukért, és mindenek előtt családjukért harcoló irakiak, kurdok szemszögéből. Ez a perspektíva alapjaiban meghatározza a film hangvételét, és nagyon jót tesz neki.

Háború Irakban, némiképp más szemszögből

A briliáns színészi játékkal életre keltett karakterek ezáltal sokkal közelebb kerülnek a nézőhöz, aki így életszagúbb, realisztikusabb konfliktusokat és személyes tragédiákat élhet át. Ez azonban ne tévesszen meg senkit! Bár nagyon nem tipikus, de ettől ez még amerikai, és nem iraki film, amerikai rendező-forgatókönyvíróval, akinek ráadásul a kamera túloldalán ez a debütálása.

Carnahan mindent belead, hogy valós képet fessen erről az etnikailag, vallásilag és ideológiailag is rendkívül kiterjedt konfliktusról, és bár a hőseit sikerül is szépen árnyalnia, a "gonosz ISIS" sajnos eléggé egydimenziós ellenség marad. Ez részben érthető is, lévén nehéz bármi pozitívat is elmondani róluk, de azért az igazi hősök, az igazi pozitív jellemek akkor tudnak jól érvényesülni, ha ellenfeleik, az antihősök is kellően érdekesek. Itt annyira tellett, hogy "ősgonoszok" és kész.

Aki nem ismeri kicsit is a Közel-Kelet elmúlt akárcsak pár évét, évtizedét, nem ebből a filmből fogja azt igazán megismerni, vagy pl. a "Kalifátus" céljait legalább alapszinten megtudni. Ez persze nem rontja az összképet, mert nem is feltétlenül ez a film célja, arra kiváló dokumentumfilmek készültek. Amit viszont itt kapunk, azok a piszok erős karakterek, őszinte és átérezhető emberi drámák és valós, hús-vér tragédia, mindez pedig professzionális, feszes rendezésben és extraklasszis operatőri munkával.

dráma

A film története egy elit kommandósokból álló csapat tevékenységét követi nyomon, akik azért küzdenek, hogy felszabadítsák Mosul városát az Iszlám Állam megszállása alól.

1