2021.01.30 14:33 Kóborló Olvasottság: 212x
1

A felesleges előzményfilm

Szűk négy év leforgása alatt a norvégok trilógiává bővítették saját kis slasher horrorjukat, a Hideg prédát. Pontosabban a második rész után két évvel érkező harmadik felvonásnál nem folytatták a történetet, hanem jó hollywoodi szokás szerint visszatértek a kezdetek előtti időszakhoz, hogy bemutathassák a nézőknek az előzményeket, hogy mi vezetett ahhoz az eseménysorozathoz, amit az első részben láthattunk.

Jómagam ezt sokszor elég kockázatos vállalkozásnak érzem, legfőként a horror műfaján belül, hisz több buktató lehet az ilyen produkcióban, mint az elsőre gondolnánk. Sok esetben egyből kissé fölöslegessé válik az előzményfilm története. Mivel a nézők ismerik a további részek eseményeit, akármilyen jól megírt karaktereket is helyeznek el a filmben, sajnos előre ismerjük az életben maradási esélyeiket. Mindig az volt az egyik legnagyobb gondom azzal, ha egy horror előzményfilmet kapott, hogy egyszerűen egy percre sem tudtam aggódni a karakterekért, hisz a sorsuk szinte meg van pecsételve.

A felesleges előzményfilm

A másik nagy gond, hogy a legtöbb esetben szinte már-már görcsösen ragaszkodnak ahhoz a készítők, hogy magyarázatot szolgáltassanak arra, hogy egy hatalmasra nőt, gyilkost mi motivál szörnyű tetteire, és ezáltal elvész az a fajta misztikum vagy titokzatosság, ami eddig körbelengte őt. Sajnos mindezen dolgok megtalálhatók ebben a filmben.

Őszintén szólva nem is értem, miért kellett ez a film, hisz az első két részben kaptunk elegendő információmorzsát ahhoz, hogy nagyjából össze lehessen rakni az előtörténetet. Ráadásul a készítők nem is elsősorban pszichológiai oldalról próbálták megközelíteni az előzményeket, hanem csupán egy újabb slasher elemekkel teletűzdelt horrorként. Ha az összes részt vesszük alapul, itt már azt a hibát is elkövették, hogy a karakterek legtöbbje minimális szimpátiával sem rendelkezik.

A Hideg préda trilógiának egyértelműen ez volt a leggyengébb része, ami szinte semmi nagy újdonsággal nem szolgál az első két részben látottakhoz, sőt inkább csak rombolni tudott. Persze azért némi kis feszültségforrással rendelkezik, de semmi olyannal nem, amit már ne láthattunk volna tucatszor hasonló slasherekben.

horror | thriller

A történet a 80-as években játszódik. Egy csapat fiatal kirándulni indul és egy elhagyatott hotelt találnak, ahol lemészárolja őket a norvég erdőkben élő pszichopata gyilkos.... több»

1