2021.02.15 23:02 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 214x
3

Tűnj el mindörökre!

Szeretném leszögezni, ez az egyik film, amin abszolút nem fog az idő. Miért is? Na lássuk! Először is a rendező, Henri-Georges Clouzot ebben a filmben Hitchcock-i magasságba emelkedett. Minden téren, amihez nagyon kellett a fekete-fehér filmek csodálatos képi világa, nyersesége, természetessége. Nyomasztó, feszült és mégis vibráló mestermű az egész.

A színészek egymást múlják felül, de talán mégis kiemelkedik Simone Signoret, a Cinema Paradiso és a Hely a tetőn sztárja. A rideg, szőke szépségre szinte ráöntötték ezt a szerepet. Véra Clouzot, aki a beteg és rettenetesen félős, agyonterrorizált feleséget játssza, szintén ficánkolt a filmben. Paul Meurisse, a gonosz igazgató annyira hiteles, hogy elfelejtjük, hogy csak film, és hirtelen elkezdjük gyűlölni. A zenei aláfestés is csak hozzátesz a zseniális képsorokhoz, köszönhetően Georges Van Parysnak, aki pompásan eltalálta a betéteket. Észre sem vesszük, és mégis a zsigereinkig hat. Tökéletes operatőri munka, és máris egy mestermű készült el.

Tűnj el mindörökre!

A sztori olyan hétköznapi, hogy szinte a mindennapjainkban is játszódhatna, akár a közvetlen környezetünkben is. Adott egy bentlakásos iskola korlátlan ura, egy igazgató, aki kikezdhetetlen és sérthetetlen. Megalázza és terrorizálja a gyerekeket, kollégáit és feleségét, hogy teljes legyen a kép. Természetesen egy dögös szőke szeretőt is tart, persze ezt is nyíltan, nagyon nem is csinál titkot belőle. Hurrá! Gonosz főhősünknek tökéletes az élete, és eszébe sem jut, hogy a környezete gyűlöli és viszolyog tőle, de közben rettegnek is a haragjától, tetteitől. A felesége fél tőle, kollégái menekülnek előle, és már a dögös szerető is undorodik tőle, hiszen rá is kezet emelt az "úriember".

A drámai képsorok peregnek, és a feleségen látszik, hogy már nem bírja sokáig a verbális és a tettleges bántalmazást, kezdi feladni, de hirtelen segítsége akad, férje szőke, szexi szeretője hirtelen a támasza lesz. Elhatározzák, hogy megölik a gonosz igazgatót. Kidolgozzák aprólékosan a zseniális tervet, egy olyat, amit csak két kétségbeesett, megcsalt, megalázott nő tud kitalálni. Megszöknek az intézetből, mert tudják, hogy az egoista férj és szerető ezt nem tűri, és utánuk megy. Persze ők erre vártak.

Nem is lőném le a mozifilm további történéseit, tessék leülni egy kis popcorn és kóla társaságában, és megnézni a filmet! Mindenképpen érdemes, hiszen időtálló és megismételhetetlen. Csak halkan megsúgom, hogy Henri-Georges Clouzot rendezte a Holló és a Félelem bére című filmeket is, tehát nem egy nyeretlen kétéves. Műfaja számomra meghatározhatatlan. Van benne egy kis horror, thriller, lélektani dráma, így mindenki kap belőle egy-egy szeletet. Thomas Narcejac és Pierre Boileau regényéből készült, az eredetileg pedig A nő, aki ott sem volt címmel jelent meg. Egyszóval, aki teheti, legyen ott (a TV előtt, és nézze meg), mert kihagyhatatlan mestermunka!

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

Egy francia kisváros sivár iskolájában Michel, az igazgató szadista szigorral uralkodik a diákokon, a tanárokon és szívbeteg feleségén, Christinán. Christinának végül egy... több»

3