2021.02.18 21:34 Anti007 Olvasottság: <100x
1

A jóság és szeretet a zsarnokság felett

Charles Dickens harmadik regénye egy szép családi történetet mesél el, melyben a jóképű fiatalember, Nicholas Nicleby (Charlie Hunnam) kalandjait követhetjük nyomon. A történet főhőse Devonshire-ben él szerető családja körében. Ám az édesapa elhibázott befektetései miatt elveszíti a család vagyonát, majd rövid időn belül meghal.

A Nickleby család teljesen elszegényedik, így Devinshire-i otthonukat maguk mögött hagyva felkerekednek, és a Londonban élő Ralph Nicklebytől (Christopher Plummer), a családfő bátyjától remélnek segítséget. Ám Ralph bácsiról hamarosan kiderül, hogy nem igazán viseli szívén bajba jutott rokonai sorsát. A testvéreket elszakítja egymástól, felajánlja, hogy a kiszolgáltatott asszony és lánya vele maradhat, ám Nicholasban ellenséget látva, a jóképű, ambiciózus fiút egy lepukkant észak-angliai iskolába küldi tanítani.

A jóság és szeretet a zsarnokság felett

Közben a zsarnok, anyagias nagybácsi a fiú nővérét, Kate-et (Romola Garai) befektetői befolyásolására használja fel, így az anya és lánya hamarosan tovább is állnak. Közben Nicholas a fiúneveldében próbál beilleszkedni, ám rájön, hogy munkáltatói kegyetlenül bánnak az intézetben élő gyerekekkel. Barátra is talál egy elesett, beteges fiú, Smike (Jamie Bell) személyében.

Nicholas – oltalma alá véve új barátját – otthagyja az intézményt, és szerencsét próbálva London felé veszik az irányt. Útközben egy vándor színtársulat fogadja be őket, ahol a művészeti vezető, Vincent (Nathan Lane) rendkívül sok lehetőséget lát a fiúkban. Azonban Nicholast értesítik, hogy a nővére bajban van, így otthagyják a társulatot Smike-kal, és Londonba érkezve szembesülnek a gonosz nagybácsi sötét terveivel.

A Nicholas Nickleby egy igazán tanulságos és szép történet a jóságról, önzetlenségről, és arról, hogy a hibáink következményét viselnünk kell. Eleinte kissé zavaró lehet a 19. századra jellemző modoros beszéd, de hamar meg lehet szokni. A karakterek zseniálisak, igazi sztárparádéra számíthatunk, és a kiváló szinkron is hozzátesz az élményhez. Magával ragadó történet, amire a mai stresszes világban igazán érdemes időt szakítani.

Szívből ajánlom a filmet a történelmi drámák kedvelőinek, azoknak, akiket nem untatnak a szép párbeszédek, és nem szégyenlik, ha olykor esetleg egy-egy könnycseppet el is kell dörzsölni. Én megtettem... (A film elérhető az HBO GO kínálatában.)

dráma | kaland | romantikus

Az édesapa halála után a Nickleby család elszegényedik. Az ifjú Nicholas és nővére az édesanyával Londonba utazik, hogy az apa idősebb testvérétől kérjenek segítséget.... több»

1