2021.06.03 20:14 Eastern79 Olvasottság: 287x
3

Érzékeny emberekről érzékeny embereknek

Az, hogy emberek néha ellenállhatatlan vágyat éreznek nem ételnek tekinthető tárgyak leNyelésére, jól ismert pszichés diszfunkció, de bizonyos életszituációkban átmeneti zavar is lehet. Van azonban ennek az étkezési zavarnak néha olyan extrém megnyilvánulása, mikor valaki rendszeresen eszik egészségére is káros, teljesen ehetetlen tárgyakat. Ennek a betegségnek a neve "pica", és gyakorlatilag szinte bármilyen élelmiszernek nem minősülő tárggyal, anyaggal kapcsolatban kialakulhat.

Az elsőfilmes Carlo Mirabella-Davis filmjének főhőse Hunter, az egyszerű eladó lány (Haley Bennett A lány a vonaton-ból), aki látszólag megcsinálta a szerencséjét. Kifogott egy gazdag, jóképű férjet (Austin Stowell), és nincs más dolga, mint élvezni a luxust, és szexi ruhában vacsorával várni este a ház urát. A lány gyermeket vár, és bár boldognak kellene lennie, valami még sincs rendjén. Ugyanis a terhesség alatti extrém étvágy nála egészen másként jelentkezik.

Érzékeny emberekről érzékeny embereknek

Nem egyértelmű az elején, hogy vajon csak azért eszik a kismama a ceruzaelemtől kezdve a csavarhúzóig furcsa dolgokat, mert így kompenzálja az őt körülvevő emberek vakságát az érzelmeire, és fizikailag átveszi az irányítást a "lenyelt dolgok" felett, vagy pedig azért, mert a felszínes kapcsolatok mögött egy régebbi, fel nem dolgozott lelki trauma van.

Kicsit társadalomkritika is, hiszen finoman azért ott van az a vonal, hogy hiába dögös a pasi, a kocsi, és ultramodern a ház, hogyha közben gyakorlatilag semmibe veszik az embert. Érdekes párhuzam még, hogy a terhesség alatt egyébként is megnő a kismamák étvágya, illetve náluk gyakrabban fordul elő ez a fajta betegség.

Később aztán kiderül, honnan ered a mellőzöttség érzése, azonban a film utolsó harmadában ez nem lett olyan szépen kibontva, mint ahogyan a betegség kialakulása került a vászonra. Haley Bennett érzékeny és erős játéka az egész játékidő alatt megmarad, provokatív, szomorkás, elgondolkodtató és érett módon meséli el egy törékeny és érzékeny nő magára találását, mutat be egy pszichózist, és állít görbe tükröt a külsőségeket majmoló társadalom elé.

Erős atmoszférával rendelkező, felkavaró és elgondolkodtató történet az érzékeny emberekről érzékeny embereknek.

68 Nyelés  (2019)

dráma | horror | thriller

Hunter élete sínen van, legalábbis a látszat ezt sugallja. Sikeres férjével egy szép házban él, hamarosan az első gyermekük is megszületik. Ő azonban nem érzi jól magát a... több»

3