2021.06.17 19:42 Mark89 Olvasottság: 374x
3

Hang nélkül… a párbeszédek is jobbak lettek volna

Vegyes érzésekkel lehet fogadni a Hang nélkül 2-t. Feltételezhetően azok nézik meg, akik felül tudnak emelkedni az első rész világának logikátlanságain. Ilyen például az az életszerűtlenség, miszerint miért nem tud a világ katonasága eredményesen fellépni a lények ellen, vagy hogy miként lehetséges, hogy egyes hangos zajokra nem „ugranak” a lények, míg más, relatív halk neszekre igen. És ekkor még nem is beszéltünk az első rész cselekményének kérdéseiről.

A második rész nem ad magyarázatot ezekre a kérdésekre, ugyanott lebegnek a levegőben. De a gond nem is ez a folytatással. Inkább az, hogy ez a világ alig halad valamerre. Némileg tágul, némileg teljesebbé válik (pl. a víz és a lények viszonya, továbbá a szigetlakók léte), de valahogy mégse mozdul a történés a teljes előremozdulás, a lények földi létének felszámolása felé. Kissé mintha egy helyben topognánk.

Hang nélkül… a párbeszédek is jobbak lettek volna

Számos remek dramaturgiai megoldással él a film. Ahogy a párhuzamos cselekményszálak izgalmi csúcspontjait összehangolja, egészen ügyes. Az apró momentumok, gegek, találó apró kis mozzanatok mind a helyükön vannak, de valahogy mégis hiányzik az egészből egyfajta szükségszerűen összetartó erő. Megannyi alkalommal érezzük azt, hogy ebbe vagy abba az irányba is mehet akár a cselekmény. Ilyen például Cilian Murphy negatív személyiségének lebegtetése. Vajon főhőseink ellen van? Végül is nem? De akár lehetne is. De ha még sincs, miért nincs? A példák sora hosszan lenne sorolható.

A második rész jó előkészítés egy egész saga folytatásához, de messze még a vég… Hiányolni lehetett a cselekmények mélységét, sorsszerű drámaiságát. Helyette kaptunk levegőben lógó ál-drámaiságot, melyben a siket leány a film eleji „nyomába sem érsz”-megjegyzéséből a film végére „méltó vagy hozzá”- vélemény jön létre Cilian Murphy felé, az édesapához való viszonyítás kapcsán. Forgatókönyvszagú script ez, lóg a levegőben. Ha lehet, ezt is kértük volna „hang nélkül”…

dráma | horror | sci-fi | thriller

Senki sem tudja, honnan jöttek, de amint megszállták a bolygót, egyből a tápláléklánc tetejére kerültek. Minden apró kis neszre reagálnak, és azonnal megsemmisítik a... több»

3