2021.07.17 22:17 F79 Olvasottság: 354x
1

Misztikus gyilkolászás a 90-es évek VHS korszakából

Volt egy korszak Magyarországon, amit a kézről-kézre járó VHS kazetták uraltak. Ezek a kazetták kezdetben másolt, német nyelvű vagy magyar hangalámondásos, gyakran élvezhetetlen minőségű filmeket tartalmaztak. A 90-es években aztán a Vico és a Hungarovideo jóvoltából megjelentek a magyar szinkronnal ellátott, mozikban sosem játszott olasz, spanyol és amerikai videofilmek. Ezek a filmek a mai napig ott lapulnak (akár másolt kazettán) az egykori lelkes videósok gyűjteményeiben.

A Hungarovideo repertoárjában a horrorvonalat főként az olasz és spanyol misztikus, vámpír és zombi filmek képviselték a maguk sajátos, mediterrán hangulatával. Éppen ezért jelentett üdítő kivételt egy amerikai misztikus slasher, ami idehaza "A forgatókönyv fantomja" címet viseli. A film sejtelmes szintetizátor zenével indul, alatta farkasok vinnyogásával, kutyaugatással. A korra jellemző hatásvadász elemekkel, effektekkel. Itt fontos megemlíteni, hogy a továbbiakban ne várjunk túl sokat, inkább humorral és kellő megértéssel tekintsünk a sztorira. Kellemes nyár esti borzongás a 90-es évekből. Semmi több.

Egy régi ház gondnoka egy poros, pókhálós, félhomályos pincében egy ósdi faládára bukkan. Amikor kinyitja, egy kisebb robbanás hanyatt löki, de ő nem adja fel, és ismét kinyitja a ládát. Belenyúl, és egy film forgatókönyve akad a kezébe. Kiveszi és elkezdi olvasgatni. Itt már sejthetjük, hogy a dolgok rövidesen nagyon rosszra fordulnak. A könyv fedőlapján a "66. áldozat" szerepel címként, ami nem tűnik túl kreatívnak.

A házvezetőnő rajtakapja a gondnokot a pincében, és kizavarja onnan, mondván, a házon belül nincs semmi keresnivalója. A rövid incidens után a házvezetőnő félve megosztja a ház idős, rokkant tulajdonosával az aggályait. A két ember láthatóan tud valamit, amit mi, nézők még nem. Eközben Thorn, a gondnok az udvaron a saját halálát olvassa a forgatókönyvben, amit nem tart túl eredetinek, viszont rövidesen bekövetkezik.

"Démoni erők lehelnek bele életet"

A gyilkos démon megjelenik egy neccharisnyás, ribancos külsejű csaj képében, kezében egy bazi nagy lángszóróval, és szerencsétlen férfit elégeti, aki üvöltve, dülöngélve sétálgat fel és alá az udvaron, amíg össze nem esik. Ilyen előzmények után érkezik látogatóba a tulajdonos unokaöccse négy barátjával. Akik persze nem vesztegetik az idejüket, és elkezdenek kutakodni a ház körül. És igen, a szőke csaj megtalálja a forgatókönyvet a garázsban, ami korábban a szénné égett gondnok zsebében volt. Csakhogy immár a "67. áldozat" szerepel rajta címként. Haha. A másik pár pedig rátalál a megpirult gondnok szépen kidolgozott és premier plánban mutatott hullájára.

Amikor a házvezetőnő belenéz a titokzatos faládába, észreveszi, hogy nincs benne a forgatókönyv, és ettől nem lesz túl boldog. Eközben a baráti társaság horrorfilmet néz, és különböző halálnemek ecsetelésével szórakoztatja egymást, ami bármennyire is elhasznált, fárasztó klisé, ez a film szegényebb lenne nélküle. Főleg azért, mert ebben a jelenetben osztják meg egymással, hogy ki hogyan akar vagy nem akar meghalni. Talán nem árulok el nagy titkot, hogy ennek a továbbiakban még lesz jelentősége. Mert a démon átmegy Dévényi Tibi bácsiba, és elkezdi teljesíteni a kívánságokat.

A csapat szexuálisan túlfűtött fele egy kis fészerben próbálja teljesíteni a zsánerhez kapcsolódó kötelező kefélést, de a csaj – kívánságának megfelelően – szex közben váratlanul kirepül a faházból, áttörve annak oldalát, és meghal. A barátja kétségbeesve rohan ki az udvarra, ahol egy rockbanda játszik. Nekem ez a jelenet a személyes kedvencem. Annyira bizarr és valószerűtlen az, hogy egy rockzenész képében megjelenő démon a gitárjával egyetlen lendületes ütéssel zúzza ripityára valakinek a fejét, hogy már gyerekként is többször visszatekertem a szalagot, és újra megnéztem.

"A forgatókönyv ölte meg"

A szőke, állandóan olvasó csajról kiderül, hogy újságíró. Hivatásából adódó éleslátással felfedezi, hogy folyamatosan új jelenetek kerülnek a forgatókönyvbe, és ezzel együtt a címben is növekszik az áldozatok száma. Felelős állampolgárként kötelességének érzi, hogy felfedezését megossza a gondnok halála ügyében nyomozó felügyelővel. Amíg a nyomozó a helyszínen nézelődik, az újságíró csaj döbbenten látja, hogy frissült a forgatókönyv, és a barátai halálán kívül a nyomozó halála is belekerült. Abban a pillanatban, amikor figyelmezteti, a nyomozót elnyeli a föld. Szó szerint. Majd megnyúzva visszaköpi a csaj arcába, hogy legyen végre egy jump scare jelenet is, elvégre horrorfilmet nézünk, vagy mi.

A zaklatott hősnő beszámolóját természetesen szkeptikusan fogadják a még élő barátai. Amikor pedig ki akarja hívni a rendőrséget, de nem működik a telefon, a nagybácsi elérkezettnek látja az időt, hogy elmesélje a forgatókönyv háttértörténetét. Az öreg olyan unalommal és szenvtelenséggel vezeti elő az őrült történetet, mintha egy háztartási gép működését ismertetné lelkes, de bugyuta vásárlóknak.

Megtudjuk, hogy az 50-es években egy erőszakoskodó újságíró lefényképezett egy indián törzset, akik ezért megölték és elégették. Az újságíró szelleme elkezdett kísérteni az indiánok között, akik ezután a hamvait egy mágikus urnába zárták, és odaadták ajándékba az öregnek, aki kalandos körülmények között került kapcsolatba velük. Az öreg pedig hazavitte az urnát, mert szenvedélyesen gyűjt mindenféle biszbaszt, ami egzotikus utazásai során az útjába kerül. A házvezetőnő, aki akkoriban még múzeumi takarítónőként dolgozott, kinyitotta az urnát, a szellem pedig beleköltözött annak a filmnek a forgatókönyvébe, amit a közelben forgattak. Aki itt még nem kapcsolta ki a filmet, arra további megpróbáltatások várnak.

"Egyszerűen be kell tenni az urnába"

Adott a feladat. A forgatókönyvet vissza kell tenni az urnába. A kis csapat belelkesül, viszont a démon valamiért nem akar visszamenni. És ezt határozottan ki is fejezi a film második felében. A nagybácsi azt is elmeséli, hogy amikor annak idején ő próbálkozott ezzel az egyszerűnek tűnő művelettel, elvesztette a lábait. Ez mondjuk nem egy erős motiváló szöveg, de nincs más választás. A két srác fogja a forgatókönyvet, és lemennek a pincébe az urnához. Természetesen nem sikerül visszatenni. Ezután megpróbálják elégetni, de még csak meg sem perzselődik. Ettől kicsit kiborulnak, de egy kis pihenő után ismét próbálkoznak. A pihenő alatt sem unatkozunk, nézhetjük a szőke csaj rémálmát.

"Bár én írnám a szövegkönyvet!"

Jön a világmegváltó ötlet. Az egyik srácban felmerül, hogy mi lenne, ha ők írnának új jeleneteket a forgatókönyvbe. Még működhet is. Nosza, rajta, hozzunk egy írógépet, és próbáljuk ki! Vicces jelenet, amikor próbálják kitalálni, hogy mit írjanak bele. Kiderül, hogy egyikük sem egy született Joe Eszterhas. Azért nagy nehezen megjön az ihlet, és csodák csodája, működik az új jelenet. Csakhogy a démon kreatív és tehetséges írónak bizonyul, így megfeneklik a nagy terv. Ráadásul rendesen berág a pofátlan próbálkozáson.

Amíg új ötletet próbálnak kitalálni a menekülésre, az újságíró testet ölt, és megjelenik a házban eszelős tekintettel a szemében, és egy bazi nagy bozótvágó késsel a kezében. És elkezdődik a kaszabolás. A házvezető nő egy indokolatlanul elnyújtott, sikoltozós, menekülős jelenet végén csusszan fel a machetére. A fekete srác rosszat sejt, amikor szemtanúja lesz annak, amint az újságíró a bozótvágóval hadonászva megidéz egy motoros bandát a pokolból.

"Az embernek meg kell nyugodnia, mielőtt végleg pihenni tér"

A nagybácsi az izgalmak között szívrohamot kap, és unokaöccsének ad egy utolsó, bölcs tanácsot. Ez a tanács lesz a kulcs a megmeneküléshez. Rájönnek, hogy az újságíró szelleme csak akkor nyugszik meg, ha tisztességes temetést kap. Közben a démoni motorosok látványos bemutatókkal hátráltatják a történetet túlélni szándékozó hősöket. Miután elfogynak a motorosok, fogják a faládát és az ásót, és kimennek a temetőbe. Ott derül ki, hogy nem hoztak csákányt, amin jól összevesznek, de a fekete srác visszamegy, és hoz csákányt. A temetés sikeresen megtörténik, a gyászbeszéd közben a megjelenő dühös démon épp lesújtani készül, amikor a "nyugodj békében" felkiáltásra egy kisebb fény- és hangeffekt kíséretében visszatér az urnába.

Fura érzés volt végigröhögni azt a filmet, amin gyerekként annyit paráztam, és egy félelmetes filmként élt az emlékeimben. Olyan, mintha a gyerekkoromat röhögném szembe, és ez kicsit szomorú.

horror

Van,egy ördögi forgatókönyv amiben minden ember halála le van irva és van egy fantom aki a gyilkosságokat el is végzi.A forgatókönyv szövege állandoan változik,minden megölt... több»

1