2021.11.15 22:44 Főnix007 Olvasottság: 379x
3

Majdnem Örökkévaló, amit most boncolt fel a Marvel!

Tudom, egyeseknél nem leszek népszerű ezzel a hozzászólásommal, de nem is célom népszerűnek lenni! Sőt, hogy maximálisan őszinte legyek – egyáltalán nem hoz „idegállapotba” senki véleménye, és hogy miért nem – már egy előző írásomban ecseteltem. Azt is észrevettem, hogy vannak, akik nem is az alapján adják a tetszésük – nem tetszésük az írásaim alá, mert felfognák, amit írok, hanem mert személyfüggővé teszik. (Nem az egyetlen vagyok, aki itt így járt.) Szánalmas. Természetesen az építő kritika az vonzó, még akkor is, ha az hiányosságokkal vagy tudáshiánnyal szembesít. A Marvel esetében nálam ez adott is. ????

Én nyilván már a koromnál fogva sem vagyok egy óriási Marvel-fan, de nem is utálom! Számomra inkább egy izomból hype-olt jelenség, akárcsak a Fast & Furious újabb kötelező részei. Ettől függetlenül megnézem én is, és maximum nem vagyok elragadtatva. Mivel erősen híve vagyok az eufemizmusnak, vagy csak arról írok kritikát, amit értékesnek vélek, vagy semmit nem írok inkább. Milyen jól teszem, nem igaz ?! :D

Majdnem Örökkévaló, amit most boncolt fel a Marvel!

Hát, nagyon kíváncsi voltam, ezért most megnéztem. Az első negyedórában végtelenül kellemetlenül éreztem magam. Csak a szokványos, már-már giccses Marvel-erődemonstrációt láttam, ami minden létező szuperhőst belegyötör egyetlen történetbe, ahol egy hallatlanul uncsi és sajtszagú apokaliptikus – Bruce Willises farsangi világmegmentés részese leszek, ha túlélem. Őszinte leszek, Salma Hayek és Angelina Jolie viszont nem engedték, hogy elvegyem a tekintetem. Hálám feléjük, ugyanis nagyon lassan, de kezdtem élvezni a filmet! Az eleinte szánalmas és szokványos focicsapat begyűjtésből kezdett kikerekedni valami érdekes jelenség.

Fél óránál jártunk, és kezdtem úgy érezni magam, mintha egy megfilmesített termodinamika entrópiája kezdene eluralkodni. Attól tartottam, hogy előkerül majd Darth Vader és Leonidasz is, illetve K ügynök – hogy teljes legyen a csatársor. Őket azonban várhattam, de ott volt helyette a pekingi Gilgames és Gal Gadot kínai verziója. Ki nem maradhatott egyetlen nagyrassz sem, ami alap a Marvel etikai kódexében, és újabban az LMBTQ szálak is. Jól van, értem én – nem gúnyolódásnak szántam, és nem sértegetésnek, de ezt nehezen tudtam volna Clint Eastwood fénykorában elképzelni… Mondjuk egy Jó, a Rossz és a Csúf + 18 karika. Szerintem ez még ízléses kis cingárság, bántana a cenzúra…

Ami nagyon meglepett, az a film felénél már egyre erősödő morális és etikai dilemmák nagyszerű és sűrű felbukkanása volt. Ebből a film végéig számtalan, a Marvel átlagához képest nagyon is komoly rágcsálnivalót kaptam, és elégedetten csettintettem többször is, mintha Thanos lennék. Természetesen jómagam nem szeretném minden létező felét elpusztítani, de néha elgondolkozom azon, hogy egy ízig-vérig „jóságos” Isten hogyan tűrheti azt - amit … Ebbe ne is menjünk bele, elhatárolódom még magamtól is! Ám nem tudunk elhatárolódni azoktól, amiket az „Örökkévalókban” a Marvel ügyeletes szellemi direktora engedett „átjönni” a „mi világunkba”! Ugyanis itt annyi kérdés felmerül, és annyi külön – külön is nagyszerű okfejtés, ami egyetlen filmben ritkaságszámba megy! Én nagy Westworld-rajongó vagyok, és imádtam az Altered Carbont is, de még ott sem volt ennyire sűrű és tömény a filozófia alapkérdéseinek boncolgatása. Ebből a szempontból nagyon pozitívan csalódtam, de azért is, mert óriási szellemi és ideológiai párbaj zajlott, majdnem a meghasonlásig! Ez ütős volt.

Ami nekem uncsi és erőltetett volt kicsit, ezek a szerelmi szálak. Sajnálom, de az giccs volt. Kellemes meglepi volt viszont Jolie kisasszony szereplése, bár én szeretem minden hülyesége ellenére, mert jó színésznő!

Összességében ez egy izgalmas és megnyerő alkotás a Marveltől. Félek, a folytatás erőltetése már nem lesz ilyen jó. Ami a poénokat illeti, az Ikeás az vitt mindent, le kellett állítanom a filmet, annyira röhögtem. Hajrá Marvel, csak így tovább! ;)

akció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi

Új, rendkívüli képességekkel rendelkező szuperhőscsapat mutatkozik be a Marvel moziverzumában, ők az Örökkévalók, akik valódi kilétüket titkolva évezredek óta élnek a... több»

3