2021.11.16 15:08 Kóborló Olvasottság: 157x
2

Takarékra az agytekervényeket, jönnek a gyilkos bohócok az űrből

Mindenképp szerencsésnek mondhatom magamat abból a szempontból, hogy van egy-két olyan gyermekkori barátom, akikkel pár havonta össze tudok ülni és olyan agyzsibbasztó filmekkel múlatjuk az időnket, mint például az 1988-as Gyilkos bohócok az űrből. Az vitathatatlan, hogy mindannyiunkban a filmek iránti szeretetet a VHS-korszak indította el és egy-egy ilyen közös nosztalgiázás során közkedvelten szemezgetünk annak az időszaknak a szennyéből (persze, ehhez szükséges azért pár üveg söröcske is).

Mikor szóba került eme alkotás, én voltam az egyetlen, akinek még nem volt "szerencséje" ehhez a filmhez, de rengeteget halottam már az adott filmről, de valahogy soha nem voltam annyira kíváncsi rá, hogy akár csupán másfél órát is áldozzak a megtekintésére. Mikor kiválasztásra került eme film, valahogy úgy voltam vele, hogy rosszabb bizonyára nem lehet, mint a legutóbbi ilyen összejövetel során kiválasztott A gyilkos paradicsomok támadásánál. Nos, tévedtem, merthogy gyerekkori baráti társaság ide, kellemes nosztalgiázás oda, én még így sem tudtam értékelni eme filmet.

Takarékra az agytekervényeket, jönnek a gyilkos bohócok az űrből

Már a 80-as években is szerettek trash filmeket gyártani, bár akkoriban leginkább a horror és az akció műfajával vegyítettek annyi vígjátékelemet, hogy ezeknek a nagy százaléka azért még élvezhető volt. Tulajdonképpen még azzal sem volt különösen nagy problémám, ha ezeknek a filmeknek a humorforrása túlzottan erőltetettnek érződött és ezáltal ad az adott filmnek, egyfajta fárasztó humor megnyilvánulást (mint például A gyilkos paradicsomok támadása esetén). Nos, ennek a filmnek, ha jól emlékszem, csupán egyszer sikerült megmosolyogtatnia, de annál többször sikerült neki irritálnia. Sokan úgy vélekednek erről a filmről, hogy szinte már annyira pocsék, hogy már valahol élvezhető. Ismerem ezt az érzést, de nálam mégsem sikerült ennek ezt elérnie.

A történet pocsék, a kivitelezés szörnyű, a színészi alakítások szóra sem érdemesek, hisz a film forgatókönyvéért felelősöknek sikerült annyira ostobára megírniuk őket, hogy abban nagy köszönet nincsen. A történetéből már az első percétől kezdve erőteljesen kiérződik, hogy túl sok pozitívumra itt nem valószínű, hogy számíthat majd a néző, bár a film játékidejének előrehaladtával még ezt is sikeresen tudták fokozni. Ami még mindenképpen meglepetéssel szolgált, az a pokolian rosszra sikeredett szinkronhangok (tudom jól, hogy a VHS-korszakban azért sikerült jó pár botrányos szinkront összehozni, de ennél a filmnél még ez a negatívum is emlékezetes lett).

Számomra szinte már elképzelhetetlen, de hogy eme filmnek a megjelenése után sikerült egyfajta kultstátuszt betöltenie, emiatt sem szeretném jobban bántani eme alkotást, de bennem nagyon nem találta meg a célközönségét.

horror | sci-fi | vígjáték

A Gyilkos bohócok az űrből című sci-fiben az űrből érkező, bohócoknak álcázott gyilkos lények tartanak rettegésben egy kisváros lakóit. több»

2