2022.01.18 10:35 Harper Olvasottság: 118x
3

A Purge-fimek közt közepes

Eddig öt Purge (Megtisztulás)-film készült James DeMonaco ötlete és forgatókönyve alapján, melyek közül nekem a második és harmadik volt a legjobb, amelyekben Frank Grillo a központi figura. Ezeknél még valamennyire hihető is az alapsztori, és látványosak a menekülős részek. Az ötből az első hármat rendezte DeMonaco, az utolsó kettőnél megmaradt a script elkészítésénél. Mint ismert, az alaptörténet szerint az "alapító atyák" szellemében az év egy adott napján az USA kormánya lehetőséget ad a lakosságnak, hogy bűnök által tisztuljon meg. A kijelölt napon ugyanis este 7-től reggel 7-ig szabadon lehet bűnöket, akár gyilkosságokat is elkövetni, mégpedig következmények nélkül. Ám ha letelik a 12 óra és megszólalnak a szirénák, véget ér az irtás, és minden visszatér a megszokott medrébe.

A korábbi részek egy-egy család vagy csoport sorsát mutatják meg az irtás éjszakáján. A legújabb, ötödik epizód (The Forever Purge) azonban szakít az előző 4 rész legfőbb alapvetésével, azzal, hogy az irtás csak 12 órán keresztül tart, majd a szirénák megszólalásával minden gyilkolást be kell fejezni. Ennél a résznél, ahogyan az angol cím is mutatja, örökké tart a bűnáradat, a résztvevők nem állnak le a fél nap eltelte után sem. A helyszín az USA déli határa, egy Mexikóhoz közeli vidék, így a történetben egy kicsit a fehér-latin (vagy amerikai-mexikói) ellentét is megjelenik, ami szintén új elem. A főszerepekben a gyönyörű Ana de la Reguera, a sok más filmből ismert Josh Lucas és a valóságban is mexikói származású Tenoch Huerta látható. Már a sztori felvezetése (a film elején) előrevetíti, hogy feszültségek tapasztalhatóak a cselekménynek helyszínt adó Tucker-farm dolgozói és tulajdonosai között. Később az irtás során be is bizonyosodik, hogy egyes alkalmazottak nagyon komoly gyűlöletet táplálnak főnökeik iránt. Aztán jön a meglepetés: nem ér véget reggel sem az irtás, a farmon élőket támadások érik. Ezúttal is létrejön egy kis menekülő csapat, mely Mexikóba akar átjutni, hogy az USA-ban országossá váló és örökké tartónak ígérkező irtás elől biztonságba jussanak. A Tucker család több tagja is a menekülők közé kerül, akiket a farm legmegbízhatóbb dolgozói védenek. Így a vegyes amerikai-mexikói csoport együttes erővel tör utat magának a közbenső városokon keresztül a határig.

A Purge-fimek közt közepes

A Megtisztulás éjjel-nappal egy nagyon izgalmas akcióhorror, rengeteg hátborzongató jelenettel. Értékelésem azonban hátrébb helyezi a második és harmadik résznél, melyek valahogyan hihetőbbek és jobban igazodnak a Purge-hagyományokhoz. Tőlem erős 65% -ot kap.

akció | horror | sci-fi | thriller

Minden megváltozik, amikor egy csapat törvényenkívül Megtisztulás éjszakája másnapján tovább folytatja a burtális vérengzést...    több»

3