2022.01.29 22:06 Artemisia Olvasottság: 405x
10

Őrület és zsenialitás mezsgyéjén

Több éves késéssel ugyan, de végre megérkezett a hazai mozikba Mel Gibson hányarott sorsú szerelemprojektje. A színészből lett direktor ugyanis már megjelenése idején, 1998-ban szerette volna megfilmesíteni Simon Winchester igaz történeten alapuló regényét, azonban a forgatás csak 2016-ban kezdődött, melyet ismét több éves jogi hercehurca követett. Azonban Mel Gibson és Sean Penn párosa, kiegészülve az Apocalypto társszerzőjével, kiállták a viszontagságokat, hogy az angol nyelv legátfogóbb szótárának születése mellett egy húsbavágóan mély emberi drámát és egy különös, mégis páratlan barátság történetét is elmeséljék.

A film átfogó korrajzot nyújt a korabeli viszonyokról, a városképről, az építészetről, az öltözködésről, az angol modorról, valamint a pszichiátria és a nyelvészet korabeli helyzetéről. Ennél hitelesebb képet pedig nem is festhetne az 1850-es évek Angliájáról, annak részletgazdag miliőjéről.

Őrület és zsenialitás mezsgyéjén

Hasonló alapossággal mutatja be az Oxford English Dictionary születésének roppant feladatát, a korabeli kutatómunka körülményességét és időigényét, a grandiózus munka súlyát.

Történelmi hitelessége mellett mégis a legnagyobb érdeme az, ahogy az emberi lélek és psziché mélységeit feltérképezi. Lehengerlő karakterábrázolása lehetővé teszi, hogy ne csak megértsük, hanem együttérezzünk, sőt megszeressük William Chaster Minor karakterét. A tette súlya alatt összeroppant, gyötrődő gyilkos szenvedéseinek bemutatása nélkülöz mindenfajta giccset, mégis annyira megkapóra sikeredett, hogy még a közte és az ártatlanul meggyilkolt férfi özvegye között fellobbanó, yvaini szerelem is helyénvalónak tűnik.

Sean Penn játéka kiemelkedik az erős színészi felhozatalból is, teljesen átszellemülten formálja meg a démonaival és betegségével küzdő Minor figuráját, és elképesztő színészi kémia működik közte, valamint Mel Gibson karaktere, az Oxford English Dictionary első szerkesztője, James Murray figurája között. (Kár, hogy a két színész ilyen későn vállalt közös projektet).

Noha A professzor és az őrült elsősorban tartalmas, mintsem cselekményes alkotás, tartalma olyan megrázó, olyan emberi, olyan szürreális és földhöz ragadt egyszerre, hogy elmondható: erre a filmre igazán megérte várni.

dráma | életrajzi

Prof. James Murray nekilát, hogy megalkossa az Oxfordi Angol Szótár első kiadását. Munkáját a 19. század közepén kezdi. Az egyik kollégájától, Dr. William Minor-tól nem... több»

10