2022.01.30 18:26 jakedave Olvasottság: <100x
3

Lassan véget ér a Veganuár, de ne felejtsük el az üzenetét!

Már az elején szeretném leszögezni: ez a film nem biztos, hogy mindenki számára emészthető. Erőszakos és durva képsorokat tartalmaz, viszont ami a legrosszabb: itt nem tudunk abba a kényelmes és megnyugtató gondolatba menekülni, hogy amit látunk, az nem történt meg, mindössze a fantázia szüleménye, trükkfelvételek stb... Itt sajnos minden, ami a képernyőre kerül, az meg is történt, teljes valójában. A Földlakók egy főként rejtett kamerás felvételeket bemutató dokumentumfilm arról, hogyan viszonyul az emberiség az állatvilághoz.

A műben öt részre tagolva tárulnak a szemünk elé az állatok ellen elkövetett borzalmak:

Lassan véget ér a Veganuár, de ne felejtsük el az üzenetét!

I. Az első rész a háziállatokról szól, ahol szembesülünk a mértéktelen, főként a kapzsiság által vezérelt tenyésztés következményeivel.

II. A második, élelmiszeriparos fejezetben – amely talán a legsokkolóbb képsorokat tartalmazza – láthatjuk, milyen körülmények között folyik a nagy volumenű állattartás.

III. A film közepén a ruhaipar mocskába kapunk betekintést. Megmutatják nekünk, hogyan készülnek azok a drága bundák.

IV. A szórakoztatásról szóló blokkban egy felvételt látunk arról a hírhedt, hawaii esetről, ahol egy cirkuszi elefánt szabadul el az előadás közben. Számomra talán ez volt a legmegrázóbb, több szempontból is.

V. Végül pedig az orvosi kísérletekkel zárul a mű. Mindenki hallotta már, hogy a legtöbb kozmetikumot állatokon tesztelik – de vajon látta-e mindenki, hogyan zajlik ez?

A filmben minden apró részletet látunk, semmit se rejtenek el a szemünk elől. Itt nincs félrenézés, nem fordul el a kamera. Minden egyes kép olyan erővel hat, mintha gyomorszájon vágnának minket. Egyértelmű, hogy a Föld számos feldolgozó üzemében nincsenek ilyen rémes állapotok, de ha már csak egyben is ez folyik, amit látunk (és a film a bizonyíték, hogy léteznek ezek az üzemek), akkor valami nincs rendben a fejekben. Az embereknek nincs joga alárendeltként kezelni az állatokat, kínozni és kiszipolyozni őket – ez egy pszichopata és erkölcstelen magatartás, amit meg kell szüntetni.

A Földlakók megrázó alkotás, ennek ellenére úgy gondolom, kell, hogy legyen bennünk annyi lelkierő, hogy végignézzük. A "homokba dugom a fejem" és más nemtörődöm magatartás semmi jóra nem vezet az életben. Igenis tisztában kell lennünk azokkal a szörnyűségekkel, amik a nagyvilágban folynak, és tennünk kell ellene. Már a legkisebb lépés is számít.

Sajnos (illetve nem is sajnos) arra számítanunk kell, hogy a film megtekintése után valami biztosan megváltozik bennünk. A mű rengeteg érvet sorol fel a vegetáriánus és vegán életmódra való áttérés fontosságáról. Hasonlóan vegán életmódról szól a The Game Changers című Netflix-dokumentumfilm, ami nem az állatok védelmére, hanem az emberi testre gyakorolt előnyökre helyezi a hangsúlyt. Nehéz kérdés: a húsevés és a kizárólag növényi alapú táplálkozás mellett is számos érvet lehet felsorolni. Ami biztos: semmiképp nem ártunk magunknak azzal, ha kevesebb húst és több növényi táplálékot fogyasztunk. Plusz tipp: a Hogy ne halj meg című világhírű könyvben is a teljes értékű növényi táplálkozás előnyeiről olvashatunk.

Joaquin Phoenix narrátorként működik közre a produkcióban. Embert próbáló feladat lehetett, még egy olyan állatjogi aktivistának is, mint Phoenix. A színész egyébként egy halászaton elszenvedett szörnyű trauma következtében 3 éves kora óta nem eszik húst. Legutóbbi, hasonló produkciója a Gunda, amely egy sertéscsalád mindennapjait mutatja be, bármiféle kommentár, zene vagy belenyúlás nélkül (Phoenix producerként vett részt a műben).

Egy érdekesség: egy terrorista Ukrajnában egy túszdráma közepette azzal a feltétellel engedett el három túszt, hogy az ukrán elnök ajánlja a publikumnak a Földlakókat. A rendező, Shaun Monson elhatárolódott az esettől, és kifejtette, hogy semmiféle cél nem szentesítheti a terrorizmust – még az állatok védelme sem.

80 Earthlings  (2005)

dokumentum | horror

A dokumentumfilm rejtett kamerák és soha nem látott felvételek segítségével mutatja be, hogyan bánik az ember a Földet lakó állatokkal, és hogyan zsákmányolják ki az egyes... több»

Rendező: Shaun Monson
Szereplők: Joaquin Phoenix
3