2022.03.20 09:05 Lazók György Olvasottság: 214x
3

Bealvós konspiráció

Sydney Pollack változatos rendezői karrierjének utolsó munkájában visszatért a paranoiathrillerekhez, melyeknek a mesterévé emelkedett A keselyű három napja és A cég révén. Azt gondolnánk, hogy ennyi év szakmai tapasztalatával nem lehet hibázni, azonban A tolmács még távolról se említhető együtt az előbbi két filmmel.

A történet szerint az ENSZ-székházban dolgozó címszereplő (Nicole Kidman) véletlenül kihallgat egy tervezett merényletet, amivel természetesen ő maga is célponttá válik. Ez így egész izgalmasan hangzik, ám Pollacknak hiába volt egy jól használható sztorija, úgy kerüli azt, hogy előremozdítsa, mintha attól félne, idő előtt felsejlik a kidolgozatlansága. A filmen három Oscar-díjas szerző dolgozott - a hírek szerint a forgatás közepén is -, a párbeszédek helyenként mégis olyan röhejesen gyengék, hogy ezt nehéz elhinni.

Bealvós konspiráció

Pollack rutinja leginkább a külsőségekben mutatkozik meg. A tolmács alig tud betelni azzal, hogy beengedték az ENSZ épületébe. Annyit mutogatja jobbnál jobb felvételeken, hogy már-már elfeledkezik arról, elvileg van egy elmondásra váró története is. A megfáradt Pollack inkább foglalkozik két főszereplője, Kidman és az őt védő titkosszolgálati ügynök (Sean Penn) lelki életével, mint a küszöbön álló összeesküvéssel. Ettől aztán a film hajlamos leülni, szinte hallani az aktivitástól ódzkodó készítők horkolását. Már a felénél is túl vagyunk, mire halványan körvonalazódni kezd, kik akarhatják megölni az afrikai diktátort. Az adhatna egy érdekes csavart, hogy ezúttal egy szemétládát kell megmenteni, azonban a diplomácia kontra erőszak üzenet erőltetett érzelmi hatásvadászatnak ad csupán teret. A végkifejletben aztán ebben úgy merülnek alá, hogy beáldozzák az észszerűség utolsó morzsáit is.

Pollack megint csucsukál, a nagy szembesítést pedig hagyja annyira elnyúlni, hogy nem csak a főgonosz feszeng alatta kínosan. A film egyetlen része, amikor felébrednek az alkotók mély kreatív szundításukból, az a középtáji buszos találka. Ha az egészet ennek a feszültségben gazdag színvonalán alkotják meg, A tolmács talán nem tűnt volna el visszhangtalanul a feledés homályában.

71 A tolmács  (2005)

krimi | misztikus | politikai | thriller

Silvia Broome az ENSZ tolmácsa, aki egy átlagos munkanapon vártalanul egy olyan bűnügy közepén találja magát, amelynek ő a koronatanúja. Silvia véletlenül meghallja, amint... több»

3