2022.07.16 08:52 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Veszélyes túrahajókázás Ausztrália vizein

Mindig is kedveltem a horror műfaján belül, az úgynevezett állatos horrorfilmeket és ha ez a zsáner találkozik az Ausztrál filmgyártással, akkor kérdés sem lehet, hogy a kíváncsiságom máris tetőfokára hág, az adott produkcióval kapcsolatban. Mivelhogy a szívemhez igencsak közel áll az Ausztrál filmgyártás is és ráadásként a 2007-ben bemutatott A fenevad című krokodilos horrorfilmet, az a bizonyos Greg Mclean írta és rendezte, akinek az eddigi filmográfiája, rendszeresen pozitív megítélésű volt számomra, így szinte biztosra vettem, hogy ebben a filmjében sem fogok csalódni. Így is lett! Nézzük hát, hogy mit is tartogat A fenevad című horrorfilm a nézőjének.

Tulajdonképpen az állatos horrorfilmeket, jómagam két nagy csoportba sorolnám. Van az a csoport, amit a világ bármely országából származhatnak és vannak amelyek Ausztráliából kapunk meg. Azért szoktam elsősorban két nagy csoportra osztani eme zsáner horrorfilmjeit, mert míg azon alkotások, amik nem Ausztráliából származnak, lehetnek kimondottan látványosak, sőt akár szórakoztatóak is, de valahogy nem tudják olyan mértékben visszaadni a természeti képsorokat a vásznon, mint az Ausztrál fim gyártás béliek. Merthogy kimondottan jellemző rájuk, hogy egytől egyig, szinte kiválóan vannak fényképezve. Szinte már-már annyira szerves részét képviselik a természeti adottságai az országnak, mint maga a történet. Nos ennél a filmnél sincs ez másként. Maga a története a filmnek, finoman szólva sem bonyolult, de mégis végig képes szórakoztatni a nézőjét. Számomra van ennél a filmnél egy kimondottan nagy pozitívum is, méghozzá az, hogy sajnos a legtöbb állatos horrorfilmnél elkövetik azt a hibát a készítők, hogy beállítják az adott állatot egyfajta velejéig gonosz élőlénynek, aminek semmi más dolga nincs az egész film alatt, csak az, hogy egyesével levadássza a porul járt szereplőket. Nos ezt a hibát, itt nem követik el a készítők, ugyanis a közel 100 perces játékideje alatt, mindössze csupán pár perc erejéig láthatjuk a mi "kis" nagyra nőt krokodilunkat, de valahogy a jelenléte, mindvégig ott lebeg, egyfajta fenyegető légkörként az egész filmben. Tehát mondhatjuk azt, hogy sikeresen megtudták teremteni a készítők a horrorfilmhez szükséges hangulatot, avagy légkört. Továbbá számomra az is nagy pozitívuma volt a filmnek, hogy aránylag sikerült nem totálisan egydimenziós karaktereket összeválogatniuk a történethez, bár túl nagy jellemfejlődéseket egyáltalán nem láthatunk majd, de valahogy mégis sikerült úgy ábrázolniuk a karaktereiket, hogy érdekeljen a film alatt a sorsuk, ezáltal pedig végig lehetett izgulni értük.

Veszélyes túrahajókázás Ausztrália vizein

Állatos horrorfilmeknél van még két aspektus ami nagy irányban befolyásolni tudja a megítélésemet az adott filmmel kapcsolatban. Az egyik az, hogy az adott filmben, mennyire foglalkoznak az adott élőlény vadászati természetével, illetve hogy miként is jelenítik meg majd az élőlényt. Nos eme filmnél kimondottan üdítőként hatott az, hogy az adott élőlény vadászati módszerét, igencsak jól és hihetően tudták filmre vinni. A másik fontosnak vélt dolog számomra, hogy mindezt miként is ábrázolják a filmben. Nos a krokodilos jeleneteknél alkalmaztak CGI segítséget, de örömmel fogadtam azt is, hogy nem csak erre támaszkodtak a filmben, hanem bábok és praktikus effekteket is láthattam. Ráadásként mindkettő bőven elfogadható minőségű volt.

Összegezve a filmet: szerintem bőven az élvezhetőbb állatos horrorfilmek nem túl zsúfolt tárházát erősíti eme alkotás, emiatt pedig simán jár a négy csillag neki.

61 A fenevad  (2007)

akció | dráma | horror | kaland | thriller

Egy turistacsoport indul krokodilnézőbe Ausztrália mocsaras vidékén. A túra tragikus fordulatot vesz, amikor egy jól megtermett bordás krokodil felborítja a hajót és az utasok egy... több»

2