2022.08.02 15:34 BRANTON Olvasottság: <100x
1

Halott feleségtől kapott ajándék brutális megsemmisítőinek megsemmisítője!

Pár napja jött ki a negyedik rész rövid előzetese, aminek apropójából gondoltam, hogy írok az első, második és a harmadik epizódról is. John Wick (Keanu Reeves) elveszti beteg feleségét, kinek búcsúajándéka egy kutya. John gyászol, próbálja szerelme halálát feldolgozni. Egy nap a benzinkúton gyanús alakok törnek Johnra, megkérdezik, hogy eladó-e a kocsija. John egy egyértelmű nemmel válaszol. Éjszaka betörnek Wickhez, s agyonlövik a jószágot. Közben kiderül, hogy rossz emberrel húztak ujjat a bűnözők, de még milyen rosszal!

Nos, azért már a címmel próbáltam érzékeltetni, hogy egy 2 centis papírlapra ráfér a történet. Ezzel egyébként semmi gond, hiszen bevallom, hogy érzelmileg engem tökéletesen megfogott ez a része. A kutya egy szép búcsú John feleségétől, hogy segítsen feldolgozni a gyászt. Ezt viszont elveszik Johntól, s ezért maximális jogos a bosszú, hiszen a kutyán keresztül a feleségéhez kötődik Wick.

Halott feleségtől kapott ajándék brutális megsemmisítőinek megsemmisítője!

A filmet Chad Stahelski és David Leitch ketten rendezték. Ők kaszkadőrök is, maximálisan értenek az akciójelenetek tökéletesre koreografálásához. 2015-ben vagy 2016-ban láttam először talán, de az akkori nézőkémmel lenyűgöztek a látottak, persze csak az akciófilmes műfajon belül. Az operatőri munka valami egészen magas szinten van, pompáznak a színek. Különösen igaz ez a diszkós szcénákra, ahol nem csak hogy tökéletes operatőri munkát kapunk, hanem a dübörgő zenékkel adrenalinra teszünk szert. Tyler Bates és Joel J. Richard nagyszerűen játszanak az ütemekkel, ehhez hasonlóan jót csak Lorne Balfetól hallottam. Az akciók, zenék és operatőri munka tehát magas szintű,i gazán nagy negatívumot nem is tudnék írni.

A John Wick első részére még nem jellemzőek az éretszerűtlen jelenetek és az először túlmisztifikált, majd fokozatosan nevetségessé váló bérgyilkos-világ. Ez még egy aránylag komolyan vehető mozi, amely kerüli a sallangokat, csak megy és betonkeményen pofán lő. Tetszett nagyon pár éve. Kár, hogy ennyire túl lett dimenzionálva az egész John Wick jelenség, hiszen a második és harmadik rész már messze nem nevezhető jónak.

Az első rész az igen, azt bármikor újra néznem. Keanu itt még jól tolja a fejlövéseket, kaptunk egy remek gonoszt Michael Nyqvist alakításában, aki egy nagyszerű színész volt, isten nyugosztalja innen is! 5 csillag, de valamelyest a nosztalgia-faktor miatt is, hiszen jó élmény volt 7 éve. Atyaúristen, most volt, de már milyen rég!

81 John Wick  (2014)

akció | krimi | thriller

John Wick (Keanu Reeves) nem akar túl sokat, csupán nyugodt életet. Kutyája, sportkocsija, üres és hideg lakása éppen elég komfortot biztosít számára. Azonban egy nyugdíjas... több»

1