2023.07.28 00:51 Az amatőr Olvasottság: 114x
2

Az atombomba mögött meghúzódó sorsok és dilemmák összefonódása

Leendő vegyészként nagyon jó volt látni ezeket a kémiaszakon tényleg  sztárolt személyiségeket a nagyvásznon  megelevenedni.

Isidor Rabi, Teller Ede, Szilárd Leó, Niels Bohr és Oppenheimer egy szobában... Örülök, hogy a film által szélesebb körben is elterjedhet az ő történetük, nézőpontjuk, dilemmáik. Nolan legújabb alkotása nagyon jól bemutatja az atombombát övező morális problémákat, mind tudományos, politikai, de legfőképpen emberi szemszögből foglalkozva a kérdéssel. Igazán különleges alkotás, ami még a maga 3 órájával sem tűnt hosszúnak, annyira beszippantott. Teljesen együtt lehetett lélegezni Oppenheimerrel, és átélni az ő vízióit, bár a film elején az elmélkedéseikor bejátszott atompályák és csillagjelenségek azért elég giccsesek voltak, és nem adtak túl hiteles képet a zseniális felismerések megszületéséről. Cillian Murphy mindenesetre szuper volt a szerepben, és még tovább is elnéztem volna. Emily Blunt meg jó partnere volt végig, nagyon illett hozzá Kitty karaktere. Florence Pugh meglepően kis szerepet kapott, ez kicsit csalódás volt. Ezenkívül azt is sajnáltam, hogy csak Szilárd Leót alakította magyar színész, miközben Teller Edének nagyjából háromszor annyi játékideje volt. Haumann Máté alig tűnt fel, csak egyetlen jelenetére emlékszem nagyjából. A sztorit keretező politikai szál zseniális húzás volt a készítőktől, rendkívül feldobta az egészet a kevert időrend. Alapvetően mondjuk egy lassabb, művészibb alkotásról van szó, mégis az elvekért, illetve a megmaradásért folytatott küzdelem képes megadni azt a lendületet a nagy vonalakban azért kiszámítható cselekménynek, amitől az igazán izgalmassá válik. Összességében nekem 5/5 volt ez a film, amibe teljesen belefeledkeztem elejétől a végéig.

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»

2