2023.08.04 12:33 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

Egy királynak nincsenek barátai. Csak ellenségei és követői.

Tudom, sokan rettegnek, de adjunk egy esélyt ennek a fantasztikus történelmi filmnek a híres Azincourt-i ütközetről. Nem bánjuk meg. Ennek a filmnek remek színészi alakításai, remek forgatókönyve (forgatókönyvírók: Joel Edgerton, David Michôd), rendezője (David Michôd), remek díszletei és jelmezei vannak. Mindez hozzáadja ennek a 15.

századi angol korszaknak a hitelességét. 1413-ban járunk, IV. Henrik udvarában. Fia, Hal herceg (Timothée Chalamet) a keményen bulizó, de békeorientált, 1413-ban vonakodva lesz V. Henrik angol király, egy fényes de súlyos korona alatt, és válik hirtelen nagykorúvá. Nehéz feladat annak, aki egész életében tivornyázott, és nem foglalkozott sem a bel-, sem a külpolitikával.

Egy királynak nincsenek barátai. Csak ellenségei és követői.

Komoly problémák sokaságán kell eligazodnia. Az udvarban kiben bízhat meg, ki barát ki az ellenség? És a politika, és a franciák? Nem tudom, hogy igaz-e, de a háborút a királlyá koronázása után egy a franciáktól érkező ajándék, egy labda robbantotta ki. Igazán izgalmas a film, főleg ha belegondolunk, milyen apróságokon bukhat el egy hadjárat. A filmben és persze a történelemben is az angolok javára dőlt a csata kimenetele, csupán azért, mert előző éjjel esett az eső. A nehéz páncélt viselő franciák a sártengerbe fulladtak, és ott lelték halálukat. (Csak hogy tisztában legyünk vele, a páncélruhák súlya kb. 23 kg volt.) Egy ilyen közelharcban nagy bátorság és elszántság kellett ahhoz, hogy szembenézzünk az ellenséggel, tudván, hogy ott maradhatunk a harctéren. (Itt még nem drónok harcoltak.) Nagyon jók a szereplők és a mellékszereplők is, sokat hozzáadnak a film sikeréhez. IV. Henrik (Ben Mendelsohn), Falstaff (Joel Edgerton), William (Sean Harris). Bevallom, azt hittem, Robert Pattinson el fog bukni, és elsüllyed az Alkonyat sorozatban, de már több filmben láttam tőle kiváló színészi teljesítményt. Itt egy kegyetlen, rideg francia Dauphin szerepet osztottak rá, igaz, nem nagy szerep, de nagyon passzolt hozzá ez a kegyetlenkedés, és persze a stylistok is odatették magukat. Nagyon jó és korhű a frizurája és a ruhája. Az operatőr jó munkát végzett, még a háborús jelenetek is lenyűgözőek. A film aláfestő zenéje pont olyan jó. mint a film maga, köszönhetjük Nicholas Britellnek.

79 V. Henrik  (2019)

dráma | életrajzi | háborús | romantikus | történelmi

Hal, akit V. Henkrikként ismer a történelem, az angol trón jogos örököse. Apja zsarnoki uralkodása alatt az ország háborúba sodródott. A fiú tapasztalanul néz szembe a politika... több»

0