2023.08.27 15:21 Harper Olvasottság: 8222x
4

Sokadjára megnézve is jó film

Sokadjára megnézve is nagyon jó film a 2012-es Safe House, mely nálunk: Védhetetlen címmel jelent meg, és amelyet Daniel Espinoza rendezett. Ő készítette egyébként az Élet című sci-fit is, melyben szintén együtt dolgozott Ryan Reynoldssal, a Védhetetlen főszereplőjével. A film bemutatja, hogy olykor épp a nagy hírszerző ügynökségek a legkorruptabbak (mint az amerikai CIA és az angol MI6), és néha pont az a jófiú, akit árulónak tartanak. A központi figura, Matt Weston (Ryan Reynolds) CIA-ügynök erre jön rá a film végére.

Matt eleinte egy johannesburgi (dél-afrikai) védett házban – CIA épületben – dolgozik magányosan, unalmas feladatokat ellátva és komolyabb szakmai kihívásokra vágyva, később viszont az események középpontjába kerül. Az úgynevezett védett házak olyan ingatlanok szerte a világon, melyeket a CIA tart fenn olyan esetekre, amikor az adott országban (és városban) kell felügyelet alá helyezniük egy-egy terroristát, vagy Amerika-ellenes alakot. (Személyes megjegyzés: Mivel ez a dolog több amerikai filmben is felbukkan, valószínűleg tényleg létezhetnek ilyenek.) Visszatérve a Védhetetlenre: egy nap pont Matt épületébe (védett házába) viszik az elfogott árulót, Tobin Frostot (Denzel Washington), aki bár korábban szintén CIA-ügynök volt, ezúttal titkokkal üzletel Dél-Afrikában. Ami nem derül ki azonnal: Tobin azt is tudja, hogy kik a valódi árulók (korrupt ügynökök) a CIA-nél, ezért akarják megölni.

Sokadjára megnézve is jó film

Ám Matt valamiért hinni kezd neki, és védelmébe veszi. Megtudja, hogy közvetlen felettese, Davis Balrow (Brendan Gleeson), sőt annak a főnöke, Harlan Withford (Sam Shepard) is benne van a korrupt hálózatban. Így az ügy nagyon összetetté válik: miközben ugyanis Matt együtt menekül Frosttal, a nyomába erednek a korrupt CIA-ügynökök és a valódiak is. Utóbbiakat a még mindig csinos Vera Farmiga vezeti (mint Catherine Linklater ügynök). A film végére Matt komoly dilemma elé kerül: falazzon-e főnökeinek, akikről megtudja, hogy bizony korruptak, de így szakmailag előreléphet (magasabb beosztást kapva hallgatásáért), vagy pakoljon ki, és szivárogtassa ki a világ felé az információkat, amiket Frost rábízott. Nem árulom el, hogyan dönt, mert ez a film egyik csattanója. Viszont azt elárulom, hogy a Védhetetlen egy fordulatokkal teli és pörgős akció-thriller, ami nem csupán azért jó film, mert izgalmas, hanem azért is, mert betekintést ad a CIA különös belső világába, és érdekes karakterekkel ábrázolja az amerikai központi hírszerző ügynökség működését. Denzel Washington alakítása kiemelkedő, és Ryan Reynolds is végre nem a szokásos homis idiótát nyomja, ami minden filmjében jellemzi (az Életet és ezt a filmet kivéve). Azoknak ajánlanám a Védhetetlent, akik szeretik a kémtörténeteket, a jól megrajzolt karaktereket, rejtélyeket és az izgalmas üldözéseket. Nem James Bond, nem Mission: Impossible és nem is Bourne, ezekhez képest látványvilágban szegényesebb, viszont jobbak a karakterei, és érdekesebb a sztorija is. Én most láttam harmadszor, és most is ugyanúgy tetszett, mint elsőre. Értékelésem tehát erős 85%, amivel többre tartom, mint az IMDb, ahol a fantáziátlan filmnézőktől 67%-ot kapott. Annál sokkal többet ér.

akció | krimi | thriller

Matt Weston (Ryan Reynolds) a CIA egyik védett házában tölti mindennapjait Fokvárosban. Szeretné áthelyeztetni magát Párizsba, ahol barátnője is dolgozik. Ám az egyik nap... több»

4