2023.10.12 08:54 JRD Olvasottság: <100x
0

Vannak az animációk, és vannak a hűha animációk

Jankovics Marcell és csapata megint megmutatta, hogy nem kell az igényes szórakozáshoz lebutított szövegű mesefilm. Elég, ha jól megcsinálsz egy komoly történetet.

És lássuk be, nekik ez megint sikerült.

Vannak az animációk, és vannak a hűha animációk

Méghozzá olyannyira sikerült, hogy azok, akiknek Arany János verses költeményének szövege hottentotta az animációt nézve, simán megérhetik, hogy miről is szól a Toldi.

Személy szerint egyik gyerekkori kedvencem volt. Számtalanszor elolvastam (akárcsak a János vitézt).

Néha eszembe jut, hogy miért nem készítette el Jankovics már korábban. Aztán rájöttem. 2017-ben az Arany János-emlékév apropóján egymilliárdos (!) pályázatot hirdettek a Toldi animálására. A Kecskemétfilm Kft. nyerte el a pályázatot, és a cég igazgatója kérte fel Jankovics Marcellt rendezőnek. Ha megnézzük a filmet (vagy sorozatot), megértjük, hogy nagyon is jó döntést hozott akkor Mikulás Ferenc.

(Ha összehasonlítjuk az El a kezekkel a Papámtól! milliárdos – vagy még annál is több – költségvetését és ezt a Toldit, csak azt lehet mondani, hogy az első kidobott pénz volt, ám a második minden fillért megért!)

A Toldi ezen feldolgozása teljes tisztelettel fordul Arany János munkássága és Toldi legendája felé is. Teszi ezt látvánnyal, remek zenével, ötletes megoldásokkal. Az pedig, hogy Arany János amolyan narrátor szellemként fel-feltűnik az animációban, csak hab a tortán. A teljes produkció összeszedett, átgondolt, nem sajnálták a belefektetett munkaórát.

A Toldi 12 részes sorozatában a teljes Toldi elhangzik, míg a filmben nem.

Akik olvasták már a Toldit, azok tudják, hogy Arany János nyelvezete és képfestői szóhasználata nem mindig a legegyszerűbben emészthető, így nem kis kihívás volt a forgatókönyv vagy akár az animáció elkészítése. Ugyanis Jankovics Marcell ragaszkodott az érték tiszteletéhez. Szerencsénkre!

Megjegyzem: Ez a Toldi nem az első animációs feldolgozásunk. 1984-ben már készült egy produkció. Gémesi Ferenc vitte vászonra Daliás idők címmel.

Teljes szívvel írhatom, hogy érdemes a figyelemre, és nemcsak azért, mert magyar. Hanem azért is, mert olyan minőséget képvisel egy újabb magyar alkotás, amiből kevés van nemcsak az országban, hanem a világban is.

Tehát nézd meg, hagyd, hogy beszippantson a nyelvezet és Toldi kalandja.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

93 Toldi  (2021)

animáció

Toldi Miklós, a legendás fantasztikus erővel bíró hős története, aki gőgös bátyja miatt menekülni kényszerül otthonától. Toldi Miklóst gyilkosként keresik a vidéken,... több»

Rendező: Jankovics Marcell
Szereplők: Széles Tamás
0