2023.10.19 12:44 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

„Nem látsz senkit, nem hallasz semmit, csak felszolgálsz.”

Nem voltam elragadtatva a filmtől. A megtörtént eseményeket feldolgozó film inkább a polgárjogi mozgalmakra helyezi a hangsúlyt, mint Eugene Allen életére. Én egy szép életrajzi drámát szerettem volna látni, és nem erőszakot. Persze borzasztó dolgok történtek 1954 és 1970 között Amerikában, a faji szegregáció, az eltérő rasszhoz tartozó személyek fizikai elkülönítése idején, de a film címe: A komornyik.

Ha belegondolunk, nem kis dolog egy gyapotültetvényről felküzdenie magát valakinek a Fehér Házba. Érdekelt volna Cecil Gaines vagyis Eugene Allen (Forest Whitaker) munkája, hétköznapjai, esetleg egy kis ügyetlenkedés (nem hiszem el, hogy ennyire unalmasan teltek a munkában töltött órái, vagy hogy sosem löttyent ki kávé valamelyik elnök nadrágjára). 34 év alatt nyolc elnököt szolgált ki. Harry S.

„Nem látsz senkit, nem hallasz semmit, csak felszolgálsz.”

Trumant, Dwight D. Eisenhowert (Robin Williams), John F. Kennedyt (James Marsden), Lyndon B. Johnsont (Liev Schreiber), Richard Nixont (John Cusack), Gerald Fordot, Jimmy Cartert és Ronald Reagant (Alan Rickman) az ebédlőasztalnál vagy az ovális irodában az 1986-os nyugdíjazásáig. Sajnos ezekből nem igazán kapunk ízelítőt, pedig minden elnök, minden ember más és másként viselkedik egy komornyikkal. Pár perces jelenetekből tudjuk meg, hogy éppen ki a jelenlegi elnök, aztán megyünk haza Glóriához (Oprah Winfrey), a feleséghez, akit elég sokszor látunk ittasan. A magánéletéből többet kapunk, mint szerettem volna, és egy kicsit laposak, unalmasak voltak ezek a jelenetek. Viszont kapunk jó sok erőszakot. Egy csipet Ku-Klux-Klant, egy csipet Fekete Párducot, egy csipet rendőri túlkapást és vietnámi háborút. Nem sok olyan minőségi film létezik, amely ennyi afroamerikai színésznek adott ilyen csodálatos lehetőséget, hogy egyszerre dokumentálja a feketék szenvedését Amerikában. Kár, hogy a producerek jónak látták, hogy ilyen drasztikusan megváltoztassák a valós inas, Eugene Allen történetét. A filmben felbukkan még pár híresség: Cuba Gooding Jr., Mariah Carey, Lenny Kravitz és Jane Fonda. A forgatókönyvírók, Danny Strong és Wil Haygood és a rendező, Lee Daniels munkája nem tetszett, a vágóé meg főleg nem. A betétdalok aranyosak, felemelőek.

78 A komornyik  (2013)

dráma | életrajzi

Az ember jogi problémáktól sújtott 20. századi Amerikában a Fehér Ház komornyikjának lenni nem könnyű mesterség. Cecil (), aki a megkülönböztetéstől, diszkriminációtól... több»

0