2023.11.03 17:42 Artemisia Olvasottság: 1224x
3

Az erkölcs kudarca

Martin Scorsese-től hosszúra nyúló karrierje során megszokhattuk a monumentális történeteket, az eposzi léptéket. Legutóbbi filmje, a szövevényes gengsztereposz, Az ír után egy hasonlóan szerteágazó, lebilincselő témát talált, nevezetesen az 1921–25-ös oszázs gyilkosságsorozat krónikáit.

Scorsese fő ihletforrásként David Grann: Killers of the Flower Moon című tényféltáró könyvét vette alapul, mely az oszázs gyilkosságok kapcsán megalakuló FBI-ra összpontosított. Az eredeti elképzelés szerint a filmadaptáció középpontjában is az FBI megszületése állt volna, azonban miután a készítők behatóbban tanulmányozták az oszázsok kultúráját, és megismertek, valamint bevontak az előkészületekbe ma élő oszázsokat, a hangsúly a nyomozásról a személyes tragédiákra tevődött át, és egy remekmű született.

Az erkölcs kudarca

Az 1920-as évek Oklahomájában járunk, az oszázs indiánok földjén. A hányatott sorsú törzs életmódja gyökeres fordulatot vett, miután földjeiket olajat találtak. A hirtelen jött gazdagság azonban inkább volt átok, mint áldás számukra. Szerencsevadászok, köpönyegforgatók és csalók árasztották el a vidéket, hogy kiforgassák az oszázsokat a vagyonukból, az állam bevezette a gyalázatos gyámsági rendszert, és mindennaposak lettek az érdekházasságok, ugyanis hozományvadászok hada igyekezett beházasodni az oszázsok közé, az örökölhető olajkvóta reményében.

Ezekben a zavaros időkben egy nyugtalanító, kellemetlen figura, Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) munkát keres nagybátyja, William Hale (vagy ahogy magát hívja: a "Király") marhafarmján. Hale-t úgy ismerik, mint az ozsázsok köztiszteletben álló barátját és támogatóját, persze hamar körvonalazódni kezd, hogy az igazság jóval komplikáltabb. Hale manipulatív személy, aki rábeszéli könnyen befolyásolható, megfelelési kényszeres – és mondjuk ki – kissé együgyű unokaöccsét, Ernest Burkhart-ot, hogy környékezze meg a mesés vagyon felett rendelkező és egyedülálló oszázs nőt, Mollie-t, aki révén még tovább gyarapíthatják a Király gazdagságát. Burkhart nagybátyja utasítását követve meglehetősen esetlenül udvarolni kezd Mollie-nak.

Bár házasságuk William Hale aljas tervének a része, az érzékeny, hallgatag, befelé forduló Mollie és a döntésképtelen, dróton rángatott Ernest között valós érzelmi szálak szövődnek. Házasságuk után Mollie családtagjai egymás után halnak meg rejtélyes körülmények között, a gyilkosságok felderítésére érkező nyomozók és ügyvédek hasonló sorsa jutnak.

A tragédiák alatt Mollie lassú és fájdalmas hervadásnak indul, Ernest pedig egyre mélyebbre és mélyebbre merül egy förtelmes fertőben, amit úgy hívnak: becsvágy. A kapzsiság felülkerekedik minden emberi normán és értéken, és az oszázsok olaja sötét és szégyenletes bűnök forrása lesz.

Scorsese rendkívüli érzékenységgel és mély tisztelettel nyúl a témához. Az oszázsok sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat és a komplett rendszerhibák korlenyomatát egy család életén és széthullásán, egy rossz csillagzat alatt köttetett házasság bukásán keresztül mutatja be. Filmje megrázó erejű családi és szerelmi dráma, mely ugyan több mint 10 év eseményeit öleli fel, végig intim és karakterközpontú.

Komplex, emberi jellemekkel dolgozik: hősei gyarló, szenvedő lelkek, akiket a legelemibb emberi érzések és bűnök kötnek gúzsba: gyász, depresszió, félelem, szerelem, féltékenység, hatalomvágy, kapzsiság, etnikai ellentétek, fajgyűlölet, gyilkosság.

Robert De Niro rutinosan hozza a magát filantrópnak láttató, ám belül romlott Hale szerepét, és jó őt végre egy komoly, drámai szerepben látni a nagypapás vígjátékok után.

Leonardo DiCaprio igazán kitesz magáért a mamlasz Burkhart szerepében, szépen lefesti azt az ellentmondást, ami a hidegvérű gyilkos és a gondoskodó férj személye között tátong. Mert bár Burkhart bestiális és megbocsáthatatlan tetteket követett el a felesége ellen, az is érződik, hogy a maga homályos, együgyű módján mégiscsak szerette őt valamennyire. Az itt játszott alakítása játszva felülmúlja A visszatérőben nyújtott, Oscar-díjas alakítását.

Jesse Plemons viszonylag rövid szerepe mellett is nagyot alakít az ügyet felgöngyölítő Tom White szerepében, mely karaktert eredetileg Leonardo DiCapriónak szántak, és a mű a főszereplője lett volna a tervek szerint.

De a film igazi felfedezettje a kevéssé ismert Lily Gladstone Mollie szerepében. Alakításával egy személyben képviseli az egész oszázs törzs kálváriáját, az arcára van írva minden szenvedés és méltánytalanság, amit népe elszenvedett az évek során. Egy bámulatos tehetség bontakozik ki a vásznon, aki kiválóan helyt áll a nagy nevek mellett is.

A Megfojtott virágok egyszerre tiszteletteljes főhajtás és elégia az oszázs gyilkosságokért. Rávilágít a fehér ember eltitkolt bűntetteire és az emberi lélek sötét oldalára, hiszem megmutatja: ha a kapzsiság felüti a fejét, az erkölcs kudarcot vall.

dráma | krimi | misztikus | thriller | történelmi | western

Az USA az 1920-as években. Oklahoma államban, az Osage Nemzet területén rengeteg olajat találtak, ami az ott élő indiánokat nagyon gazdaggá tette. De a fehér telepesek is a fekete... több»

3