2024.01.21 12:56 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

Ha belenézel egy kisállat szemébe, mit látsz? Ők azok, akik boldogan velünk élnek, bíznak, hisznek bennünk és szeretnek. Állatbarátok óvatosan nézzék meg, mert nagy sírás lehet a vége!

Már a film első pár perce ledöbbentett. Nem tudtam, hol vagyok. Csak merem remélni, hogy nem „ott”, és nem az történt, amire gondoltam. Mikor megláttam, úgy pattantam ki az ágyból, hogy két lépés után már a gépnél voltam, de aztán megváltozott a helyszín, és lehiggadtam.

(Remélem, csak az én fantáziám lódult meg egy kicsit.) A film az emberi kegyetlenséget mutatja be nekünk egy csacsi szemszögéből, az ember által uralt világban. Ebben a filmben nem beszél a csacsi, nem kölcsönöztek neki hangot, csak nézzük azokat a nagy, szomorú szemeket, a nagy füleket, mikor bántják, és menekülnie kell a rövid lábaival, kicsi patáival, ahogy elkezd ügetni, megható. Amikor egy kis állat elindul, hogy megtalálja a gazdiját, azt, aki igazán szerette és gondját viselte. (Sajnos a szöveget nem értettem, és nem volt feliratozva a film, így csak gondolom, hogy egy törvény miatt vitték el a gazdájától a csacsit.) Nincsenek párbeszédek, nincs emberi főszereplő, csak a kicsi csacsi, egyedül.

Ha belenézel egy kisállat szemébe, mit látsz? Ők azok, akik boldogan velünk élnek, bíznak, hisznek bennünk és szeretnek. Állatbarátok óvatosan nézzék meg, mert nagy sírás lehet a vége!

Gyönyörű tájképek, színek, néha viszont a vágóhíd no meg a fájdalom. Ami furcsa a mai „szép új világban”, hogy ha valaki csak egy jó szót szól egy idegenhez, az már gyanús. Ez a szép új világunk! Akkor rúgnak bele a másikba, amikor az lehet, hogy éppen a legsebezhetőbb állapotban van. Az állatvilágban számtalan olyan történetet lehet hallani, ahol két árván maradt kicsi állat egymásra vigyáz, és örök barátságot kötnek. Ilyen az embereknél nincs. Nekem ez a film nemcsak az állatvédelemre hívja fel a figyelmet, de azt is bemutatja, ahogy az emberek bánnak egymással. Elszomorító! A filmben a csacsit kevés ember fogadja barátként, inkább az erőszak, a brutalitás a meghatározó, az ember az ember ellen és az ember az állat ellen. Egyes kutatások szerint a csacsik is képesek emlékezni a rossz és a jó emberekre. Mindent a csacsi szemével látunk, és mondhatni, hogy át lehet érezni a fájdalmát, amin keresztül megy. Sokszor, ahogy egyedül megáll a hídon vagy egy mezőn, annyira lehet érezni a magányát, a kivertségét. Az igazat megvallva, nem is tudtam nagyon a zenére figyelni, mert a fülemet a borzalmas hangok csapták meg, melyektől összerezzentem. A film után meg kellett néznem Alf 1. évad 2. epizódját, de még a mai napomra is rányomta a bélyegét a film. A csacsi miatt adok öt pontot, és remélem, nem pusztult el.

80  (2022)

dráma

A világ titokzatos hely, ha egy állat szemével nézzük. Balthazar egy szürke, melankolikus tekintetű szamár, aki életútja során jó és rossz emberekkel találkozik, örömöt és... több»

0