2024.01.31 17:52 Kóborló Olvasottság: <100x
6

Filmek a videótékák alsó polcairól: Az utca fantomja

Jó ideje már annak, hogy kimondottan olyan filmmel szórakoztassam magamat, amely tökéletesen beleillene a filmek a videótékák alsó polcairól kategóriába nálam. Eme filmekben leginkább az a közös, hogy egytől egyig olyan produkciók voltak, amelyekre talán leginkább akkor tudtunk szórakoztatóan visszagondolni, amikor még tombolt kis hazánkban a VHS-őrület. Amikor még ehhez hasonló borzalmas filmeket leginkább azért kölcsönöztünk ki magunknak a videótékákból, mert megfogott valami a borítójukon. Amikor még esélyünk sem volt arra, hogy bárhonnan is informálódjunk jelen filmünk minőségéről (persze ha óriási szerencsénk volt, akkor a videótékában dolgozó talán megpróbált valami másik filmet ajánlani helyette). Illetve hogy a legtöbb esetben az efféle filmek leginkább a tékák alsó polcai közt helyezkedtek el, ahonnan csak az igazi filmkalandorok mertek bármit is kikölcsönözni, ugyanis egyáltalán nem féltek attól, hogy az egy napra birtokukba kerülő produkcióban igazi kincset fognak majd találni. Ezek ismeretében adja magát a kérdés azon embereknél, akiknek nem adatott meg a lehetőségük arra, hogy betérjenek egy mára már kissé elfeledett korszakot idéző filmes üzletekbe, a videótékákba, hogy akkor mi is volt jó ebben? Számomra minden! Talán pont a fentebb megemlített dolgok miatt szeretek időről időre ilyen filmeket választani magamnak esti szórakoztatásom gyanánt, ezáltal persze a nosztalgia miatt is. Na de ezek után lássuk hát, hogy milyen is lett a Phantom Nightmare, avagy ahogy idehaza egyesek talán ismerhetik, Az utca fantomja című film!

Elöljáróban nem szeretném szépíteni a dolgokat jelen filmünk esetében, ugyanis a Phantom Nightmare (Az utca fantomja) egyáltalán nem lett egy jó film, és csak a nosztalgia miatt kapott tőlem plusz egy csillagocskát, merthogy valahol talán inkább az egy csillagos tartományban lenne a helye.

Filmek a videótékák alsó polcairól: Az utca fantomja

A film forgatókönyvírói (Robert King, Tony Michelman és Scott Schneid) finoman szólva sem erőltették meg magukat azzal kapcsolatosan, hogy egy fogyasztható történetet tudjanak összekovácsolni hárman. Ugyanis bőven megelégedtek azzal, hogy a történetbe belepakoltak némi akciót, egy csipetnyi meztelenkedést, mindezt meghintették még egy-két bunyóval (amik sajnos egyáltalán nem lettek látványosak), és mindehhez hozzáadtak még egy hangyányi horror beütést (bár mindez nagyon is jól jellemezte a 80-as évek B-filmgyártását), de sajnos jelen esetben a legkevésbé sem tudott egy szórakoztató masszává válni az én szememben. Már ahogy a fő történeti vonalat prezentálják a nézők számára (ami nem más, mint egy bosszútörténet), már az kissé megmosolyogtató (pedig hát humor egyáltalán nincs az egész filmben), ugyanis annyira elrugaszkodik a valóságtól, hogy még én is csak csóváltam rajta a fejemet.

Tehát történetileg finoman szólva sem örülhetünk egy jó filmnek, de akkor mi marad? Talán a filmbéli karakterek? Nos e téren már azért tartogat némi nosztalgikus érzést a film, még akkor is, ha egyetlen filmbéli szereplőt sem igazán ismertem fel benne, de legalább a pozitív karaktereket egytől egyig lehetett kedvelni benne. Nagy kár, hogy a filmbéli negatív karakterek viszont nem lettek annyira jól kidolgozva, hogy instant utálatot tudjanak kiváltani belőlem, így pedig karakterek terén sem tudott kiemelkedően teljesíteni a film. Na de miként teljesít a film a horror műfaján belül? Sajnos rosszul! Minimális a vér jelenléte, brutalitás, bár megtalálható a filmben, de a rossz kamerabeállítások miatt szinte csak találgatni lehet egyes jelenetek alatt, hogy mi is történik, ráadásul mindezt úgy kapjuk meg, hogy a film szinte teljesen feszültségmentes. És ha még mindez nem lenne elegendő negatívum a filmmel kapcsolatosan, akkor ott van még az is, hogy igencsak nehezen tudott ébren tartani engem a cselekménye.

Tehát nagyon nem volt egy jó film a Phantom Nightmare (Az utca fantomja), de legalább én tudtam nosztalgiázni rajta egy keveset, csakis emiatt jár a két csillag rá, illetve maximálisan be tudta tölteni azt a szerepét azon filmek közt, melyeket a videótékák alsó polcai közt találhattunk anno meg. A legalsó polcokon!

horror | romantikus

Egy férfi elveszíti otthonát, és életveszélyes égési sérüléseket szenved egy tűzben, amelyet a birtokáért versengő kereskedelmi ingatlanfejlesztők szándékosan okoztak. Egy... több»

6