2024.03.25 09:29 kabel Olvasottság: <100x
0

A valódi történet érdekesebb lett volna

A Szent pók története valós eseményeken alapul. A kétezres évek hajnalán, Iránban végrehajtott sorozatgyilkosságot ismerhetjük meg, melyeknek elkövetője – vallási elgondolásból – kizárólag prostituáltakat ölt. Ezzel párhuzamosan, az őt kézre kerítő újságírót is követjük, aki az inkompetens rendőrséggel és vallási vezetőkkel próbál nyomozói munkát végezni. A film leginkább abban sikeres, hogy bemutatja, mennyire borzasztó hely Irán, a narratíva nem túl komplikált vagy csavaros, és sajnos, ha közelebb maradtak volna a valósághoz, egy sokkal jobban rétegelt narratívát tudtak volna összehozni.

Főszereplőnk, Rahimi, újságíró, aki a szent városba, Mashhadba utazik, hogy megpróbáljon utánajárni a gyilkosságoknak, azonban a rendőrséget mintha nem érdekelné a nagy visszhangot kiváltó ügy. Rahimi így saját akcióba kezd, hogy megtalálja az elkövetőt, mely olyannyira könnyűnek tűnik, tényleg vakartam a fejem, hogy nem csináltak a rendőrök ennyire alap dolgokat. Az újságírónk legfontosabb fegyvere a szerencse ereje volt, aki, szinte mindig elsőre megtalálta az adott ember, akit keresett.

A valódi történet érdekesebb lett volna

Ez nem egy érdekes bűnügyi film így, mert nincsenek nagyon zsákutcák, vagy rossz irányok, vagy bármilyen izgalmas csavar, ami új kontextusba helyez mindent. Valószínűleg azért nincs ilyen, mert a film a gyilkos nézőpontját is mutatja néha, kissé fölöslegesen, hisz történetét az elkapása után is megismerhettük volna, annyira nem komplikált a háttere. Bár az ő jelenetei inkább A ház, amit Jack épített c. filmre hajaznak. Ahogy kimondottan amatőr módon hajt végre gyilkosságokat, már-már komikusnak hatott. Pedig egy komor vallási fanatikust látunk, aki Isten munkáját akarja végrehajtani, igaz, úgy tűnik, Istene olyan gyenge, hogy a gyilkosságokat egy ilyen inkompetens csávó kezébe helyezte.

A legszomorúbb ebben maga Irán bemutatása, aminél nagyobb koszfészket rég látni a modern világban. A Szent pók nem a legjobb promóciós film az országnak, ahol nőknek fele annyi joguk van, mint a férfiaknak, és a férfi karakterek jelenetős része agresszív manipulátorként volt láttatva, és ahol a vallási nyomás miatt, az emberek egy része hősként tiszteli a gyilkost. Elég komor állapotok.

Szóval maga a sztori nem annyira izgalmas, inkább lehangoló, ami azért fura, mert a sztorink igazából sokkal érdekesebb lett volna, ha a valóságban marad. A film rengeteg dolgot kitalál, az egész újságírós dolog nem valódi, csakúgy, mint a gyilkosunk karaktere, aki bár a valóságban is rengeteg prostituáltat öl, előtte megerőszakolta őket, szóval mégsem olyan szentfazék, mint ahogy a film bemutatta.

Szóval ez van, a film nem egy túl jó detektívfilm, és inkább egy borzasztó világot mutat be, mint érdekes karaktereket vagy egy ügyesen kitalált nyomozást.

63 Szent pók  (2022)

dráma | krimi | thriller

Rahimi újságíróként az iráni szent városba, Mashhadba utazik, hogy egy szexmunkásokat célzó sorozatgyilkos után nyomozzon.  Ahogy egyre közelebb kerül a... több»

0