A 10+1 legkeményebb anya a filmekből, akikkel nem (volt) érdemes ujjat húzni

Akárcsak a való életben, a filmes anyukák is sokfélék: Kedvesek, erősek, önzetlenek, önzőek, védelmezők, kegyetlenek, vadak, bonyolultak, hibásak...

...de talán a legreálisabb és legjobban azonosítható filmes anyák azok, akik egyértelműen vagányak, megtestesítve az áldozatkészség, odaadás és erő szellemét, ami a nehéz gyerekek felneveléséhez szükséges.

Az Anyák Napja után úgy döntöttünk, hogy a filmtörténet 10+1 legdurvább anyukája előtt tisztelgünk, kicsit meghosszabbítva az anyák ünneplését. Talán a hétvégén te is meghívhatod a saját vagány anyukádat egy mini-maratonra, amelyen a mi választásaink közül néhányat együtt néztek meg.

Persze, rengeteg kedves filmes anya van, és több olyan is, aki összetett és valódi, de mi azokat a filmes anyákat akartuk megmutatni, akik igazi badass-ek, ha értitek. A való világ anyukái talán nem forgatnak kardot, mint Beatrix Kiddo, vagy nem harcolnak óriási, nyáladzó idegenekkel, mint Ellen Ripley, de legalább olyan erősek, elszántak és bölcsek, mint ezek a nők... és igen, oké, valószínűleg a sz*rt is ki tudnák verni néhány rosszfiúból, és meg tudnák menteni a világot, ha szükséges lenne.

#11

62 Anya  (2023)

(16) (6)

akció | thriller

Netflix

Miközben veszélyes támadói elől menekül, egy bérgyilkosnő előbújik rejtekhelyéről, hogy megvédje lányát, akit korábban elhagyott. több»

És egy újabb J-Lo figura, akit csütörtöktől (2023.05.11.) láthatunk a Netflix műsorán. Anya, bérgyilkos, védelmező. Lássuk, ez a karakter menőbb lesz-e, mint Slim, akit a Most már elég című filmben keltett életre!
#10

akció | thriller

Egy nőnek bérgyilkosok hadával kell szembenéznie, akiket ex férje, a maffiavezér bérelt fel, hogy öljék meg egykori feleségét. több»

Everly - Egy pillantás erre a plakátra, és pontosan láthatod, hogy Salma Hayek címszereplője hogyan illik a listán szereplő többi anyukához. Joe Lynch akcióthrillerében Hayek egy kemény anyuka, akinek a nehéz úton kellett megszereznie a megélhetést, és néhány nagyon gusztustalan férfinak dolgozott. Amikor ezek az emberek rájönnek, hogy Everly a zsarukkal együttműködve le akarja buktatni a szervezetüket, néhány gengsztert küldenek, hogy megkínozzák és megöljék - és ekkor megtanulják a nagyon fájdalmas leckét arról, hogyan nem érdemes szórakozni egy anyával és a gyermekével. Hayek gyorsan fordít a helyzeten és mindannyiukat kiiktatja; amikor a bűnügyi főnök további támadókat küld (köztük néhány szexmunkás társát), őket is leszedi. Olyan, mint a Die Hard, csak anyukáknak.
#9

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Több mint három évtizeddel a második Halálcsillag megsemmisítése után a Galaktikus Birodalom nyomába lépő Első Rend tervet eszel ki a hatalom megszerzésére és az Új... több»

Leia Organa tábornok - Bár lemondott a drága hercegnői címről, Leia Organa sosem veszítette el az eszét és az akaratát - és rengeteg bölcsességre tett szert útközben. Mire megismerjük Carrie Fisher szeretett Leiáját Az ébredő Erőben, már sok mindenen ment keresztül, többek között egy férj (a jó öreg Han Solo) elvesztésén és egy fiú egzisztenciális elvesztésén: Kylo Ren, a megtestesült "rossz gyerek", akit csak egy anya szerethet. Tábornokként Leia az anyai bátorságot és rugalmasságot képviseli, valamint a nehéz döntéseket és kompromisszumokat, amelyeket nap mint nap kénytelen meghozni; egy feltörekvő intergalaktikus terrorista (és, valljuk be őszintén, totális elkényeztetett lázadó kamasz) anyjaként pedig egyformán kemény és feltétel nélküli szeretettel rendelkezik - ami Kylo Ren-t az univerzum leghálátlanabb kis sz*rosává teszi.
#8

75 Most már elég  (2002)

(7) (2)

dráma | krimi | thriller

Minden csodálatosan alakul Slim életében. Megismerkedik a jóképű Mitch-el, és esküvőjük után nem sokkal megszületik kislányuk is. A tökéletes boldogság azonban szertefoszlik,... több»

Slim Hiller, Most már elég - A listán szereplő filmes anyukák közül sokan olyan hiperrealitásban léteznek, amelyben a legtöbb nő nem találná magát, az idegenektől kezdve a képzett bérgyilkosokig mindenfélével párbajoznak. De Jennifer Lopez Slimje - és micsoda név ez! - olyan név, amellyel sok valós nő azonosulni tud, és amelyre sokan törekszenek. Egy bántalmazó kapcsolat csapdájába esve nem csak bátorságot gyűjt, hogy kislányával együtt elmeneküljön férje elől, hanem azt tervezi, hogy bosszút áll... úgy, hogy a sz*rt is kiveri belőle. Kevés dolog olyan kielégítő, mint látni, ahogy egy nő bosszút áll az elnyomóján, de bármennyire is vagányak Slim körkörös ütései és könyökütései, a leginspirálóbb mégis inkább az, hogy nem engedi, hogy a férje valaha is újra hozzáérjen. Persze nem minden nő bérelhet fel egy személyi edzőt, hogy segítsen neki úgy megküzdeni a bántalmazójával, mint J-Lo, de Slim megmutatja, hogyan lehet a túléléshez a belső erőhöz ragaszkodni.
#7

76 Pánikszoba  (2002)

(34) (19)

dráma | krimi | thriller

HBO Max | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

Az egyedülálló levált édesanya, Meg Altman és lánya, Sarah egy oriási New York-i lakásba költözik, mely rendkívül biztonságos pánikszobával is fel van szerelve, melyet még... több»

Meg Altman, Pánikszoba - Első számú rosszfiú szabály: Jodie Fosterrel nem szabad szórakozni. 2. szabály: Különösen ne szórakozz Jodie Fosterrel, ha gyereke van. David Fincher Pánikszoba című filmje bebizonyította, hogy ha veszélyes helyzetbe kerülsz, jobb, ha egy olyan okos és bátor anyuka áll melletted, mint Foster Megje. Ő egy olyan anya, aki képes higgadt és koncentrált maradni egy krízishelyzetben - elnézést, anyukák, akik kiakadnak azon, hogy hol hagytátok a kulcsotokat, de talán ezt most hagyjátok ki -, és nem fél elátkozni egy fegyveres betörő triót a pizsamájában. Ő egy szuperhős a hétköznapokban. Nem visel köpenyt, nincs szüksége különleges képességekre vagy kütyükre. Az ő képessége az, hogy intenzíven törődik egyetlen dologgal, a gyermeke biztonságával; ez a fajta akaraterő hegyeket mozgathat meg, életeket menthet, és a legszebb arcokon is hagyhat égési sebhelyeket
#6

80 Utánunk a tűzözön  (1996)

(7) (8)

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

Samantha Caine élete nem is lehete boldogabb. Egy békés ohiói kisvárosban lakik, ahol örömét leli az iskolai tanári karrierjében. Hallal kötött házassága virágzik, és lánya,... több»

Charlie Baltimore - A fantasztikus Shane Black által írt film főszereplője Davis egy egyszerű, imádott anyukát alakít, aki rájön, hogy valójában egy Charlie Baltimore nevű bérgyilkos (már a név önmagában is a legkirályabb). Miután végzetesen menő make over átalakítást kap, Charlie rájön, hogy régi képességei új dimenziót kaptak, most, hogy anya lett - és kiválóan használja őket családja védelmében.
#5

84 Fargo  (1996)

(24) (8)

dráma | krimi | thriller

HBO Max | TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Jerry Lundegaard (William H. Macey) született vesztes, de most szeretne ezen változtatni. Nagyratörő terveihez azonban pénz kell, és mivel apósát hiába kérlelte, úgy dönt,... több»

Marge Gunderson, Fargo - Frances McDormand mikor nem vagány? Bár a Coen fivérek sötét, vidám krimije nem az egyetlen alkalom, amikor kemény anyukát alakít (lásd még: Három plakát...), mégis ez a legikonikusabb badass anyaszerepe. Az egy dolog, hogy elszánt zsarut alakítasz, akinek erkölcsi iránytűje szilárdan a "nincs bulls-t"-re áll, aki a megérzéseire hallgatva üldöz két elmebeteg bűnözőt a hóban. Más dolog mindezek mellett még várandósnak is lenni - és nem csak néhány hónaposan; Marge szinte készen áll a szülésre. Ő az anyai bátorság, az odaadás és a nemtörődöm hozzáállás tiszta példája
#4

87 Kill Bill  (2003)

(57) (33)

akció | krimi | thriller

A hírhedt Menyasszony (Uma Thurman) egykor egy nőkből álló elit bérgyilkos csoport tagja volt. Miután azonban teherbe esett, úgy döntött, otthagyja a szervezetet, és férjhez... több»

Beatrix Kiddo, azaz A menyasszony, Kill Bill - Normális esetben visszariadnék egy olyan női karakter gondolatától, akinek az egész narratívája az anyasága vagy egy férfival való kapcsolata körül forog - ami valahogy így van és nem így van Uma Thurman kardforgató, bosszúállójával. Beatrix Kiddo, azaz A menyasszony szerepében Thurmant az a vágy motiválja, hogy bosszút álljon azon a férfin, aki elárulta őt, otthagyta holtan, és lelépett a lányával. Quentin Tarantino stílusa azonban a jól bejáratott műfaji trópusokra is rányomja a bélyegét, integrálva a lányával újra találkozni vágyó anya reduktív történetét a gyilkos klasszikus történetével, aki nem tudja maga mögött hagyni az erőszakos életet anélkül, hogy erőszakosan szembeszállna vele. És ez sikerül is neki. Attól kezdve, hogy szó szerint kiüti magát egy sírból, egészen addig, hogy felveszi a harcot egy 88 csatlósból álló csőcselékkel, és kitépi ellensége szemét, Thurman egymagában hagy egy félelmetes vérrel átitatott nyomot a végső leszámolásig vezető úton - ami egyszerre zsigeri kielégülés és érzelmi kielégülés.
#3

dráma | fantasy | kaland | misztikus

HBO Max

Harry, Hermione és Ron visszatérnek Roxfortba, hogy elpusztítsák az utolsó horcruxot. Mivel Voldemort egyre erősebb, és már a Mágiaügyi Minisztérium is a kezében van, minden... több»

Molly Weasley, Harry Potter-filmek - Megbízható anyukák ritkaságszámba mennek a varázsvilágban. Harry anyja, nos, halott; Hermione anyja mugli, és így nem avatkozik bele a varázslói ügyekbe; Draco anyja pedig, bár odaadó anya, nem a legjobb hatással van fiára. Ez a hiány csak még jobban kiemelte Weasley mama szeretetreméltó természetét, és pótmamává tette őt mindenki számára, aki csak beugrott a családi otthonukba. Ő az a gondoskodó és szeretetteljes típus, aki meleg sálat kötne neked és aki gyorsan le is szidna az összes barátod előtt, ha nem hordanád. De Molly nem egyszerű háziasszony; hősiességét a Halál ereklyéi 2. részében bizonyította, amikor csatasorba állt - és megölte! - Bellatrix Lestrange-et egy epikus párbajban, nem is akármilyen pimasz sértésekkel. Ő egy olyan anya, aki harcol érted, de utána megfordul és szobafogságot ad, amiért nem törődsz a házimunkával.
#2

akció | sci-fi

1997. augusztus 29-én a Skynet kirobbantotta a III. világháborút, amely 3 milliárd áldozatot követelt. A túlélőknek azonban a gépek ellen is meg kell küzdeniük. A Skynet egy... több»

Sarah Connor, Terminátor 2: Az ítélet napja - Ha erős, vagány anyákra gondolunk, nem más jut eszünkbe, mint Sarah Connor; és itt most csak Linda Hamilton verziójáról beszélünk (bocsánat Emilia Clarke és Lena Headey). Az első Terminátor és a folytatás között az asszony a bajba jutott kislányból bátor harcossá és rettenthetetlen túlélővé változott, aki soha nem tört meg az őt bezárva tartó, bántalmazó őrök nyomása alatt. Ráadásul pokolian jó feleségverőt (nevezzük férfiverőnek?) és gleccser napszemüveget visel, és simán legyőzne akárkit.
#1

93 A bolygó neve: Halál  (1986)

(78) (41)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

Ripley hadnagy 57 év után kel fel a hibernálásból. Hazatérve tudja meg, hogy az eltelt idő alatt egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol korábban megtámadták... több»

Ellen Ripley - Sigourney Weaver már a Ridley Scott-féle Alienben megalapozta Ellen Ripley-t, mint egy vagány nőt, de a második film egy igazi vagány anyát csinált belőle: James Cameron folytatásában Ripley ismét Xenomorfokkal és arctámadókkal (és persze néhány megbízhatatlan férfival) csap össze - de amikor felfedez egy fiatal lányt, aki a halálos idegenek elől rejtőzik, Ripley vad anyai ösztönei működésbe lépnek. Ez a karakterének egy olyan eleme, amely az egész franchise-ban folytatódni fog (néhány igazán furcsa módon), de Ripley soha nem volt olyan vagány, mint itt. Itt megtestesíti a vadul védelmező anyafigurát, különösen abban az ikonikus jelenetben, amikor megvédi Newtot azzal, hogy azt kiabálja a Xenomorph királynőnek: "Tűnj el tőle, te r*banc!"