Kényszerképzetek, fóbiák, pótcselekvések: a listán szereplő filmek karakterei egy kicsivel többet mossák a kezüket, mint kellene.

#10

74 Nim szigete  (2008)

(6) (3)

családi | fantasy | kaland

Nim és tudós apja egy szigeten élnek. Nim nagy rajongója Alexandra Rover (aki egy nagyvárosi írónő agórafóbiával, azaz fél a nagy terektől, ki se teszi a lábát az utcára)... több»

Joodie Foster karaktere agórafóbiában szenved, így nem csoda, hogy amikor végre kimerészkedik a négy fal közül kissé kényszeres dolgokat művel.
#9

81 A védelmező  (2014)

(78) (13)

akció | krimi | thriller

Netflix | HBO Max

Robert McCall (Denzel Washington) évekkel ezelőtt visszavonult. Azelőtt kommandósként szolgált, de leszerelt, megrendezte a halálát, és új, nyugodtabb életet kezdett. Egy... több»

Az egykori kommandósból gyakrabban tör elé kényszeres betegsége, mint amivel meg tud küzdeni.
#8

83 Moby Dick  (1956)

(3) (2)

dráma | kaland

Ahab kapitánynak, a Pequod nevű hajó gazdájának van egy rögeszméje: amióta egy hatalmas fehér bálna, amelyet Moby Dicknek nevezett el, letépte az egyik lábát, eszeveszetten űzi... több»

Gregory Peck karaktere egyszerre megszállott és kényszeres cselekvő, életét egy cél érdekében áldoza fel, nevezetesen, hogy levadássza az albínóbálnát.
#7

akció | misztikus | thriller

Jerry számára valóságos rejtély a saját múltja. Szinte semmire nem emlékszik, sejtései azonban rossz érzésekkel töltik el. A férfi újabb és újabb összeesküvés elméleteket... több»

Mel Gibson egy mániákus és paranoiás taxisofőrt alakít a filmvásznon.
#6

82 Furcsa pár  (1968)

(5) (9)

vígjáték

TV-ben (Comedy Central, csütörtök 01:33)

Oscar és Félix elvált férfiak, akik a sors különös fintora miatt egy háztartásban kényszerülnek élni. Félix rendmániás, és pótcselekvésekben éli ki magát, szinte már... több»

Jack Lemmon és Walter Matthau már bevált párosa, ezúttal a pótcselekvés szerűen takarító Felix-el a középpontban.
#5

77 Napos oldal  (2012)

(95) (14)

dráma | romantikus | vígjáték

HBO Max | TV-ben (M4 Sport, csütörtök 01:33)

Pat (Bradley Cooper) 8 hónapot töltött elmegyógyintézetben idegösszeroppanása miatt, ezalatt feleségét, állását és házát is elvesztette, mégis bizakodva áll az... több»

Robert deNiro karakterének kényszeres cselekedetei, a kabalák, amelyekkel fogadásokat nyer és még a tévékapcsoló sem mindegy, hogy hol van.
#4

vígjáték

Bob (Bill Murray) neurotikus alkat, a világ összes félelméből és bizonytalanságából tartogat valamennyit lelkében. Általában nagyon megszokja és megszereti pszichiátereit.... több»

Bob fertőzésfóbiája elviselhetetlenné teszi a hétköznapokat a környezete számára.
#3

88 Esőember  (1988)

(44) (13)

dráma | road movie

Charlie Babbit (Tom Cruise) az elkényeztetett  és önző szépfiú csalódottan veszi tudomásul, hogy apai öröksége mindössze néhány rózsabokor és egy öreg autó. Ám a... több»

Az autisták egyik jellemzője a kényszeres szabálykövetés. Életük rutinok és rituálék folyamatos körforgása, Dustin Hoffmann alakításában ezt is láthatjuk ebben a remek filmben.
#2

83 Aviátor  (2004)

(30) (21)

dráma | életrajzi

HBO Max

Az ideális amerikai elszánt, bátor és ravasz, csakúgy, mint amilyen Howard Hughes (Shelley Duvall) volt. A feltaláló, iparmágnás és hollywoodi producer mindenbe belekóstolt, ami... több»

Howard Hughes és az ő közismert kényszeressége, amelyet Leonardo Dicaprio kelt életre.
#1

88 Lesz ez még így se!  (1997)

(33) (17)

dráma | romantikus | vígjáték

HBO Max

Az egyedül élő Melvin Udall (Jack Nicholson) a világ egyik legkiállhatatlanabb alakja. A kényszeres és mogorva öregember mestere annak, hogy keserítse meg mások életét, és... több»

Jack Nicholson karakterének kényszeressége már-már nem ismer határokat, de remekül hozza a figurát a színész.