Ebben a listában a legjobb 10 filmet gyűjtöttem össze, amelyben férfi színészek női karaktereket formálnak meg. Vígjátékok és drámai szerepek egyaránt szerepelnek a válogatásban, hiszen ezen az ismeretlen terepen egy férfi színésznek nem kis erőfeszítésébe telhet hitelesen megformálni egy női karaktert, túl azon, hogy magas sarkúba és szoknyába kényszerítik.

#10

84 Édes november  (2001)

(22) (2)

dráma | romantikus

Nelson Moss (Keanu Reeves) magának való, munkamániás üzletember. Egy napon összehozza a sors Sarával (Charlize Theron), aki miatta bukik meg egy autóvezetői rutinvizsgán. Sara... több»

Jason Isaacs egy jelentéktelennek tűnő (ám annál jelentősebb) mellékszerepben alakítja Charlize Theron karakterének, Sara-nak egyik jó barátját és pártfogóját, aki mellesleg néha koktélruhába öltözve és magas sarkú cipőben várja vacsoravendégét.
#9

71 Feketék fehéren  (2004)

(17) (10)

krimi | vígjáték

Netflix

Kevin (Shawn Wayans) és Marcus Copeland (32242#), a nyomozó testvérpár elkövetett már néhány baklövést karrierje során. Legújabb bevetésükön álruhában kell teljesíteniük,... több»

Nem is lehetne nagyobbat csavarni egy film történetén, mint amikor két nagydarab, fekete férfi fehér csajokat játszanak. Marlon és Shawn Wayans mégis ezt teszik a Feketék fehéren című filmbe, amelyen annak ellenére, hogy egy bugyuta sztorival bíró tipikus amerikai vígjátékról van szó, mégis minden egyes alkalommal nevetni tudok.
#8

71 Gagyi mami  (2000)

(15) (1)

akció | krimi | vígjáték

Hogy megvédjen egy gyönyörű nőt és a fiát egy rablótól, egy férfi FBI-ügynök nagydarab nagymamának álcázza magát. több»

Martin Lawrence alakítása Nagy mami szerepében könnyen válhatott volna fárasztóan idegesítővé (amelyre már volt példa a filmtörténelemben pl. Adam Sandler Jack és Jill című filmjénél vagy Eddie Murphy gyenge próbálkozása a Bölcsek kövérében), ám Lawrence szereplése megmarad egy könnyed, üdítő filmes élménynek.
#7

74 Hajlakk  (2007)

(12) (17)

dráma | musical | romantikus | vígjáték

Tracy Turnblad (Nikki Blonsky) egyetlen vágya, hogy felléphessen a Corny Collins Show-ban, Baltimore legnépszerűbb zenés-táncos műsorában. Tracy őszinte odaadással, hatalmas... több»

Talán kissé merész választásnak bizonyult egy kövérkés, bizonytalan és fásult háziasszony szerepébe rejteni a musical és táncosfilmek koronázatlan királyát, John Travolta-t, ám ő kellemesen hozza a figuráját. A Grease és a Szombat esti láz után pedig nem is térhetett volna vissza a műfajba egy ízig-vérig komoly drámai szerepben vagy egy szívtipró karakterben. A nagy visszatéréshez éppen egy ilyen könnyed limonádéra volt szükség, mint a Hajlakk.
#6

családi | dráma | vígjáték

Disney+

Daniel Hillard (Robin Williams) csapnivaló családapa, legalábbis felesége szerint, aki válni szeretne, és férjétől még a gyerekeik láthatási jogát is sajnálja. Ám amire Daniel... több»

Robin Williams egy olyan műfajban alakít nőt, amely a legjobban áll neki. Hitelesen és viccesen formálja meg a csetlő-botló nevelőnőt és ezzel párhuzamosan az apa figurát is jól hozza.
#5

68 Hibátlanok  (1999)

(4)

dráma | krimi | vígjáték

Walt Koontz Robert De Niro előítéletekkel teli agglegény. Szerencsétlen agyvérzést szenved és nem képes jó ideig beszédben kommunikálni. Az orvosok által javasolt kezelésnek... több»

A Hibátlanokban a néhai Philip Seymour Hoffman némileg előkészíti a későbbi Capote-beli alakítását, nem kevésbé erőteljes alakítást nyújtva, mint későbbi Oscar-díjjal jutalmazott szerepében.
#4

72 Aranyoskám  (1982)

(11) (17)

dráma | romantikus | vígjáték

Michael Dorsey nehéz természetű színész, akivel senki nem akar együtt dolgozni egész New Yorkban. Úgy dönt, hogy ha ő nem tud munkát találni, akkor valaki mássá kell válnia.... több»

Vitathatatlanul "a férfi színész egy női szerepben" filmek egyik ős- prototípusa az Aranyoskám Dustin Hoffman alakításával.
#3

88 Van, aki forrón szereti  (1959)

(29) (28)

romantikus | vígjáték | zenés

1929-ben két munkanélküli zenész, Jerry (Jack Lemmon) és Joe (Tony Curtis) elhatározza, hogy felvételizik egy női zenekarba. A nőimitátor szerep annyira jól áll nekik, hogy... több»

Tony Curtis és Jack Lemmon feledhetetlen alakítást nyújtanak női jelmezben egy feledhetetlen vígjátékban. Marilyn Monroe-val kiegészülve tökéletes párost alkotnak a filmben.
#2

82 Mielőtt meghaltam  (2013)

(80) (12)

dráma | életrajzi

Dallas, 1985. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) villanyszerelőt AIDS-szel diagnosztizálják, amitől egy csapásra megváltozik az élete. Barátai nagy ívben kerülik, az orvosok pedig... több»

Jared Leto Rayon szerepében a film egyik legnagyobb meglepetése. Filmbéli társa, Matthew McConaughey sem vállalt kis feladatot az AIDS-es halálraítélt Ron szerepével, ám Leto (talán megkockáztatható), hogy még őt is lemossa a vászonról.
#1

79 A dán lány  (2015)

(62) (25)

dráma | életrajzi | romantikus

HBO Max | SkyShowtime

Egy film a dán festőről, Einar Wegenerről és kaliforniai születésű feleségéről. Mit teszel, amikor az ember, akit szeretsz, változásra vágyik? - teszi fel a kérdést az... több»

Eddie Redmayne a Dán lányban ismét bebizonyítja, hogy korának egyik legnagyobb tehetségéről van szó. Rendkívül profin hozza a nem átalakító műtéten átesett karaktert, valamint meggyőzően érzékelteti a férfiből nővé való átalakulás fokozatait, amelyben a léleken keresztül szépen lassan a test is átalakul.