10 dolog, amit nem tudtál az Alienről

A nyolcadik utas: a Halál túlzás nélkül a legismertebb film, amely utat nyitott a horror műfajának az űrbe – és Ridley Scott rendezésében egy olyan feszes és precízen összerakott rémmesét kaptunk, amit a mai napig emlegetünk. És ha már nosztalgia: íme 10 tény, amit nem tudtál a filmről.

1. A Dűne-kapcsolat: A filmes körökben legendássá nemesedett projekt, a Jodorowsky's Dune több szállal kapcsolódik a filmhez. A forgatókönyvíró Dan O'Bannon ugyanis részt vett a produkcióban, míg az össze nem dőlt, és az Alienhez több alkotótársát is onnan hívta, például H.R. Gigert – illetve írótársa, Ronald Shusett kanapéján húzta meg magát, amikor bedőlt a film.

2. Csillagbestia: O’Bannon megmutatta Shusettnek egy történetét, amelyet még 1972-ben kezdett el írni, ám nem fejezte be – egy csapat űrhajósról, akik egy rejtélyes vészjelzés nyomába erednek. Az alkotótársak később közösen rakták össze a film kulcsmozzanatait – O’Bannon először Csillagbestiának keresztelte a lényt, és úgy tervezte, hogy majd ő lesz a film producere és rendezője – ám máshogy alakult.

3. A jó művész lop: O’Bannon a zsáner nagy rajongója és egyáltalán nem titkolja, milyen sokat hatottak az Alien karakterére. „Nem loptam el valakitől – mindenkitől összelopkodtam”, nyilatkozta egyszer, olyan sok történetből vett hozzá egy-egy elemet.

4. Rendezőváltás: Majdnem Walter Hill rendezte a filmet, ám ő inkább a Gengszterek sofőrjet választotta akkor, a rendezők sztrájkja miatt pedig egy időre rendező nélkül maradt a film. Végül Ridley Scott lett a befutó, aki a „sci-fi Texasi láncfűrészes mészárlását” látta a filmben – O’Bannon megmaradt forgatókönyvírónak.

5. Savas vér: O’Bannon egy interjúban elmondta, hogy az Alien savas és maró vérének ötlete Ron Cobbtól származik, és szeretné, ha ezt mindenki tudná – ez ugyanis egy briliáns nehezítő körülményt vitt a történetbe.

6. A Piramis: O’Bannon azt is elmesélte, hogy egy idő után már nem érezte sajátjának a filmet és a teremtményt, olyan sok változtatás történt benne. Az eredeti történetben az űrhajósok például találtak volna egy összetört, idegen űrhajót a halott legénységével egyetemben, egy közeli bolygón pedig egy primitívnek tűnő piramist, amelyből eredetileg a tojások származtak volna. A piramis alakját a későbbi filmek viszont már felhasználják.

7. A tojások: Ó, a filmkészítés aranykora, amikor a vizuális effekteket mindenféle trükkel kellett létrehozni, nem számítógéppel. Az Alien-tojásokat például marhabelsőséggel töltötték meg, amelyet egy közeli vágóhídról szereztek. A kis arcba mászó lárva farka pedig báránybél – a vegánok pedig ilyenkor örülhetnek igazán a CGI-nak.

8. Még több… étel: Ash belső szerkezetét tésztából és kaviárból készítették, majd az egészet nyakon öntötték tejjel.

9. Őszinte érzelmek: A színészeknek fogalmuk sem volt, mi fog történni annál a jelenetnél, amikor a kis Alien előbújik a mellkasból. A stáb rengeteg előkészületet tett a hatalmas mennyiségű művér miatt, így a színészek már ettől megrettentek egy kicsit – ám a jelenetre adott reakciójuk kivétel nélkül őszinte ijedelem és sokk.

10. A lusta Alien: A film vége felé a ragadozó egyre lassabbnak és lustábbnak tűnik, ám ez nem véletlen. Scott eleve úgy gondolta, hogy a lény igen rövid ideig él: az eredeti tervek szerint pedig fehéren született volna, és ahogy befeketedik, úgy öregszik is el, majd meghal. A koncepció szerint nem egy királynőn keresztül szaporodtak volna, hanem saját tojások rakásával – és miután lerakja saját tojásait, véget is ér az életciklusa. Így, miután Brettből és Dallasból tojást csinált, eljárt felette az idő.