10 érv, hogy miért csapnivaló kém valójában James Bond

Hogy mi egy jó titkos ügynök ismérve, arról valószínűleg a legtöbben hosszan tudnának vitatkozni. Hogy mi egy rossz titkos ügynök ismérve, arra viszont remek példaként szolgálhat maga James Bond, aki kétségtelenül izgalmas életet él, de ez nem jelenti azt, hogy jól is végzi a munkáját. A legkeményebb megbízásokat neki osztja az MI6, az alábbi áttekintés szerint pedig joggal merülhet fel a kérdés, hogy: Miért? A válaszokhoz egy kis humor és némi jóindulatú irónia is kelleni fog.

1. A valódi nevét használja bevetés közben

Bármennyire is ikonkus a "Nevem Bond, James Bond" - kezdetű bemutatkozás, hősünknek legalább néhány alkalommal érdemes lenne elgondolkodnia, hogy pusztán a hatásos "belépő" kedvéért megéri-e használni a valódi nevét, amelyet bármikor lenyomoznak a rosszfiúk.

2. Többet foglalkozik a csajozással, mint a megbízásával

A nőcsábászként is ismertté vált James Bond csakugyan több nőt vitt ágyba, mint amennyi főgonoszt sikerült kiiktatnia, ez pedig nem egyszer sodorta veszélybe a küldetését. Hiába, ő az az ügynök, akinek a nők a gyenge pontja.

3. Minden küldetése során felfedi magát

Most komolyan: a Goldfingerben az a feladata, hogy megfigyelje a címadó főgonoszt, ehelyett az első adandó alkalommal sikerül magára haragítania az illetőt, "bemutatkozik" az egyik női alkalmazottjának, majd azon is sikerül meglepődnie, hogy Goldfinger a következő pillantaban már ott ül a konyhájában.

4. Úgy vedel, mintha ezért kapná a fizetését

"Rázva, nem kerverve" - minden rajongó ismeri ezt a mondatot. Hogy is várhatnanánk el a pasastól, hogy elvégezze a feladatát olyan mértkékű alkoholfogyasztás mellett, amilyet a 007-es ügynök képes betermelni Martiniből.

5. Mindig elkapják

Lássuk be, Dr. No számára nem okozott nehézséget elfogni Bondot, aki a továbbiakban minden különösebb fenntartásokkal fogadta el tőle a reggelit, és persze a Halálos rémületben is bármikor, bárkitől elfogadja a már említett száraz Martinit. Hősünket rengetegszer altatták, el, drogozták be, és mérgezték meg.

6. Sosem sikerül kiszúrnia a téglát

Az ellenség sosem alszik, bár ha James Bonddal van dolga, akkor egész biztosan ledőlhet egy délutáni szunyókálásra, még így is sikerül egy lépéssel hősünk előtt járnia. Bárhova is utazik a világban, a rosszfiúk már lesnek rá, sem a Spectre, sem Dr. No beépített emberét nem sikerült lelepleznie.

7. Eszébe sem jutna, hogy átfésülje a hotelszobáját a lapuló bérgyilkosok és a poloskák után

"James Bond bemegy a bárba" - ez nem egy vicc kezdete, hanem a Goldfinger egyik mozzanta. Miután sikerül felszednie egy hölgyet, már csak a hotelszobájában, a lány szemében tükröződő támadó alakját sikerül észrevennie, és persze a támadó ütését maga a lány kapja. Az Oroszországból szeretettel egyik jelenetében két nap után tér vissza a hotelszobájába, ahol azt sem sikerül kiszúrnia, hogy valaki fekszik az ágyában.

8. Azokkal a rosszfiúkkal bulizik együtt, akiket valójában el kellene kapnia

Az Élni és halni hagyni történetében Bondnak elegendő azt mondania egy hölgynek, hogy a CIA küldte...és ennyi. Ezzel már sikerült is elaltatni minden idők "legprofibb" titkos ügynökének gyanúját, a következő napokban pedig elmennek horgászni. Van ilyen.

9. Két kézzel szórja az adófizetők pénzét

Lássuk csak: Aston Martin, természetesen mindig a legújabb szériaváltozat, öltönyök, szmokingok, szerencsejáték, egzotikus helyek meglátogatása. Soroljuk még? Mennyit is keres egy MI6 ügynök? Talán jobb bele se gondolni.

10. Mindent felrobbant vagy épp lezúz maga körül

Emlékművek megrongálása, a munkájukat végző rendőrök és katonák meggyilkolása. Ezek enyhén szólva sem humánus cselekedetek. Noha Q számtalanszor elmondja, hogy egyben hozza vissza felszerelést, valószínűleg erről már egy ideje le is tett. Hogy a mások személyi vagyonában okozott károkat már ne is említsük. Két dologban bizonyosak lehetünk: az Aranyszemben látható üldözéses jelenet egy tankkal az utcán egyrészt nem történt személyi sérülés nélkül, és szupertitkosnak sem igazán nevezhető.