A ’90-es években és hazánkban még a 2000-es évek elején is igen nagy népszerűségnek örvendett a Xena, a harcos hercegnő című fantasy sorozat. Az eredetileg a Herkules spin-offjának indult sorozat felül is múlta elődjét. A főszereplőt alakító Lucy Lawless új-zélandi színésznő épp ma ünnepli 55. születésnapját. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk tíz érdekességet a leghíresebb alakításával kapcsolatban. Talán még nem hallottad ezeket.

1. Meg kellett volna halnia: Xena eredetileg a Herkules mindössze három epizódjában szerepelt volna. A készítők terve az volt, hogy egy minden tekintetben ellenkező karaktert mutassanak be, majd a története végén meghalt volna. De akkorra lett a népszerűsége, hogy inkább saját sorozatot adtak neki.

2. Herkules nem volt elragadtatva: Nem meglepő, hogy a Herkulest alakító Kevin Sorbo nem nézte jó szemmel, hogy az ő sorozatából kinőtt mellékág simán lekörözi őt. Egy interjúban arról beszélt, nem érti, hogy lehet Xena ugyanolyan erős mint Herkules, ha egyszer utóbbi egy félisten és a legerősebb ember a világon.

3. Nem véletlen volt a testcsere: A második évadban Xena szelleme egy időre a Bruce Campbell által alakított Autolycus testébe költözött. Valójában Lucy Lawless a forgatáson leesett a lóról és eltört a medencecsontja. A forgatás viszont nem állhatott le hónapokra, amíg a rehabilitációja tartott, ezért találták ki a testcserét.

4. Poseidon: Emlékezhetünk, hogy a sorozat intrójának kb. a legelején Xena farkasszemet néz magával, Poseidonnal is. A rajongók azonban hiába várták, hogy a kezdetleges CGI-vel életre keltett tengerek istene megjelenjen a sorozatban. A készítők később elárulták, hogy a jelenetet kizárólag az intróhoz találták ki. Ez akkora csalódást okozott, hogy végül 1997-ben mégis megjelent Poseidon a sorozatban.

5. Kevés női szerepvállalás: A sorozat összesen 134 epizódot ért meg, ám ebből mindössze ötöt rendezett nő. Ebből kettőt ráadásul Renee O'Connor jegyez. A készítők később elárulták, hogy ez leginkább azért alakult így, mert akkoriban nagyon kevés olyan női rendező volt, aki az akciójelenetekhez és a vizuális effektekhez is értett. De nem érezték magukat bűnösnek, mert próbáltak ilyen rendezőnőt keresni, csak nem találtak.

6. Xena kislánya: A sorozat ötödik évadában a harcos hercegnőből anya lesz, amikor megszületik Eve, a kislánya. Ez sem volt véletlen, hiszen Lucy Lawless épp a forgatás ideje alatt várta második gyermekét. A készítők pedig úgy döntöttek, hogy a színésznő terhességét beépítik a sztoriba, így lett terhes Xena is.

7. Quentin Tarantino imádja: A legendás rendező nagy rajongója a sorozatnak. Többször említette már, hogy nagyszerű show-nak tartja remek forgatókönyvvel és szereplőkkel. Sőt, a Lucy Lawless dublőreként dolgozó Zoë Bell később több filmjében is szerepelhetett előbb mint kaszkadőr, később már színészként is.

8. Xena ikonikus fegyvere: Xena gyűrű alakú pengéje nem a készítők fantáziájának szüleménye. A chakram a II. században elsősorban Indiában elterjedt fegyver volt. A harcosok akár hét ilyen gyűrűt is hordtak a karjukon, amiket aztán megpörgetve dobtak el az ellenség felé.

9. A sosem volt reboot: 2015-ben nagy port kavart a hír, miszerint az NBC feltámasztaná az akkor már közel másfél évtizede véget ért sorozatot. Ehhez már a forgatókönyvírót is megtalálták Javier Grillo-Marxuach személyében. Ám két évvel később az író leküzdhetetlen kreatív nézeteltérések miatt kiszállt a projektből, az NBC pedig bejelentette, hogy hivatalosan is elkaszálták a rebootot.

10. Az egyetlen, amit Lucy Lawless megbánt: A készítők nem akármilyen befejezést szántak a sorozatnak: Xena az ötödik évad végén meghal. A színésznő elárulta egy interjúban, hogy bár akkor mind úgy érezték, ez egy ütős és erős befejezés, nem gondoltak bele, hogy ez mekkora törés lehet a rajongóknak. Ma már bánja, hogy így döntöttek.