10 meglepő érdekesség a Szörnyecskék című filmről

Közeledik a Karácsony, ezért az év hátralévő részében – laza értelemben – a karácsonyhoz kapcsolódó filmeket elevenítünk fel Kult-kedd rovatunkban. Így esett a választásunk a Szörnyecskék-re, ami Joe Dante talán legismertebb filmje, de ne feledjük, hogy producerként a film mögött ott állt Steven Spielberg is. A film premierje 1984-ben volt, bőven a CGI korszak hajnala előtt, de még ma sem számítanak kopottnak az akkori jelmezek, sőt éppen ez a karakteres képi világ adja a film varázslatos légkörét.

A film a sikert nem csak a látványnak köszönheti, az izgalmasan kitalált szörnyecskék (mogwai – erről később még szó esik) rengeteg apró poént rejtenek magukban, emellet a történet is izgalmas és a karakterek is mind szerethetőek. Egyszerűen jól eltalált, szórakoztató alkotásként lopta be magát az emberek szívébe. A karácsonyhoz pedig annyiban kapcsolódik a film, hogy Gizmó, az eredeti szörnyecske egy karácsonyi ajándék volt. Ám a film premierje mégis júniusban volt, nem véletlenül! Lássuk is az érdekességeket!

1. A film az eredeti tervek szerint a film a Warner Bros. karácsonyi nagy dobása lett volna, de mivel a Columbia éppen a Szellemirtók premierjére, a Paramount pedig az Indiana Jones és a végzet temploma bemutatójára készült, a stúdió megsürgette a Szörnyecskék gyártását és már júniusban a mozikba került a film. További érdekesség, hogy mindhárom film remekül ötvözi a poénokat a borzalmakkal.

2. Az eredeti produkcióban Gizmó hangját Howie Mandel szolgáltatta, leszámítva az éneket. Érdekesség, hogy néhány további nyelven is őt hallhatjuk a filmben ugyanis a stúdióban Mandel néhány idegen nyelven is feljátszotta Gizmó pár sornyi szövegét. Ezeket fonetikus átírásban kapta meg a színész.

3. A portyázó szörnyecskék hangját Michael Winslow kölcsönözte egy személyben. Winslow önmagát „tízezer hangot tartalmazó zajgép”-nek nevezte. Igazi hírnevét a szintén ’84-es Rendőrakadémia-nak köszönheti.

4. Gizmó a misztikus mogwai faj egyik képviselője. A mogwai kantoni nyelvjárásban szörnyet, démont, ördögöt vagy manót jelent.

5. Chris Columbus, a forgatókönyvíró akkor állt elő a film alapötletével, amikor egy lerobbant New Yorki lakásban élt, ahol éjszakánként hallani lehetett a patkányok motoszkálását az épületben.

6. Az eredeti forgatókönyv jóval sötétebb poénokat is tartalamzott, így azonban nem sikerült volna megszerezni a PG-13-as besorolást amerikában. Kimaradt többek között az a jelenet, amelyben a szörnyecskék felfalják Billy kutyáját, majd legurítják a lépcsőn Billy lefejezett anyjának holttestét.

7. Az eredeti történet szerint az eredeti Gizmó is átváltozott volna gyilkos szörnyecskévé, de Steven Spielberg azt javasolta, hogy Gizmó maradjon meg szerethető ártatlan figurának.

8. Steven Spielberg egy ideig azt fontolgatta, hogy a filmet az akkor még ismeretlennek

számító Tim Burton-nek adja, Spielbergnek ugyanis nagyon tetszett Burton rövidfilmje, a Frankenweenie. Csakhogy Burton korábban még nem rendezett játékfilmet, a stúdió pedig ódzkodott attól, hogy egy ennyire nagy költségvetésű filmet egy kezdő kezébe adjon.

9. A forgatás során használt szörnyecske bábok és robotok darabjának elkészítése 50 és 65 ezer dollár közé esett.

10. A film nagy sikerének köszönhetően többször is elgondolkodtak egy folytatás rész elkészítésén. Az egyik ilyen ötlettel Terry Jones rukkolt elő Monty Pythonból. Az ötlet szerint Gizmó és a szörnyecskék óriási méretűre híztak volna, és felhőkarcolókat döntögettek volna Manhattan utcáin. A folytással végül mégis inkább Joe Dante-t bízták meg, aki csak azzal a feltéttellel vállalta el a munkát, ha teljes kreatív szabadságot kap. Így készülhetett el 1990-ben a Szörnyecskék 2. - Az új falka.