10 meglepő érdekesség az Erőszakik című filmről

Kult rovatunkban ezúttal az Erőszakik (2008) című (miért nem lehetett a film magyar címe Bruges vagy Bruges-ben?) film került terítékre, mely ugyan nem robbantott kasszát, de a hatalmas rajongótáborának köszönhetően Bruges-t igazi turistacélponttá tette. 

Az Erőszakik Martin McDonagh rendezésében készült, ő írta a történetet is. A filmhez remek színészeket sikerült találnia. Brendan Gleeson és Colin Farrell felejthetetlen párosa remekül működött, ső,t véleményem szerint ez Farrel legjobb alakítása, amit utánozhatatlan szemöldökjátéka és káromkodással teljes nyafogása tett igazán szenzációssá. Mindehhez remek társ Gleeson, akinek megfontoltabb és higadtabb karaktere hosszasan vesződik  forrófejű társával.

A két zseniális főszereplő mellett számos részlet emeli ezt a filmet a kultfilmek közé. Egyrészt a festői szépségű Bruges szolgáltat látványos és izgalmas helyszínt, másfelől a már-már vontatottan kitárulkozó történet és az ezt fűszerező mellékszálak gondoskodnak az izgalmakról. Ha belegondolunk, tulajdonképpen a film hemzseg az abszurd alakoktól, jusson csak az eszünkbe a két vakációzó bérgyilkos, vagy a rossz angolsággal beszélő fegyverkereskedő, esetleg a kokainozó törpenövésű alaka... De nem is szaporítom tovább a szót, lássuk az érdekességeket!

1. Az eredeti forgatókönyv szerint Ray és Ken angolok voltak, de amikor Brendan Gleeson és Colin Farrell megkapták Ray és Ken szerepét, a rendező jobbnak látta, ha a főszereplők írek lesznek.

2. A filmben számos utalás található Hieronymus Bosch legendás festményére, az Utolsó ítéletre. Éppen ezért a filmet lehetséges a purgatóriumban töltött időként ételmezni.

3. A forgatás kedvéért Bruges utcáin fennhagyták a karácsonyi díszeket. Egyes belvárosi részeken még márciusban is láthatóak voltak a dekorációk.

4. Ray (Colin Farrell) Bruges városában végig ugyanazt a ruhát hordja. Csak a visszaemlékezés során látható más öltözékben.

5. A film angolul beszélő változatában 126 alkalommal hallható az f betűs káromkodás. Ez a 107 perces játékidő tekintetében azt jelenti, hogy percenként átlagosan 1,18 alkalommal hangzik el az említett káromkodás.

6. Az egyik jelenetben Ray és Ken ellátogatnak a Szent Vér Bazilikába, ám a filmben nem az említett Bazilika látható. Martin McDonagh inkább a kisebb és nyomasztó Jeruzsálem Templomot választotta helyszínül. Egyébként az itt szóba kerülő keresztény relikvia valóban létezik és valóban a Szent Vér Bazilikában található.

7. A forgatás mintegy 12 hétig tartott.

8. A film végső változatából kimaradt egy jelenet, amelyben a szigorú erkölcséről ismert Harry egy ifjúkori ámokfutása látható, amikor Harry lefejez egy rossz útra tért nyomozót, aki korábban megölt egy nőt. Harryt egyébként ebben a jelenetben Matt Smith alakította, ám a lefejezést nem sikerült hitelesen megalkotni CGI effektek alkalmazásával, így végül az egész jelenet kimaradt a filmből.

9. A film forgatókönyve 2006-ban bekerült a legjobb, nem megfilmesített hollywoodi forgatókönyvek feketelistájára.

10. SPOILER! A forgatókönyvben szerepelt még egy zárójelenetet, de ezt végül nem forgatták le. Ebből a jelenetből kiderült volna, hogy Ray túlélte sérüléseit, valamint az is, hogy Tobiasnak hívták a kisfút, akit megölt.

84 Erőszakik  (2008)

dráma | krimi | thriller | vígjáték

A két profi bérgyilkos, Ray és Ken egy időre fel kell, hogy függessze  munkáját, mivel bonyodalmakba keveredtek legutóbbi megbízásuk során. Főnökük Belgiumba, Bruges... több»