10 ütős zombifilm, amiről könnyedén lemaradhattál

A zombik sosem fognak kimenni a divatból, így mindig lesznek újabb és újabb mozik is az élőholtak főszereplésével. A nagy számok törvénye alapján rengeteg köztük a selejt, de bizony akadnak igazi gyöngyszemek is. Olyan gyöngyszemek is, amelyekről talán még sosem hallottál, pedig tényleg nagyon jó filmek a maguk módján. Álljon most itt tíz olyan zombifilm, amit mindenképpen érdemes megnézni, ha eddig még nem tetted volna meg!

Az első mindjárt egy romantikus horror-vígjáték, a 2013-as Eleven testek. Ennek főszereplője R, a zombi, és Julie, a még élő tinilány. Ők ketten egymásba szeretnek, ami valljuk be, egy zombi „életében” meglehetősen ritka eseménynek számít…

Folytassuk egy másik horror-vígjátékkal (zombis vonalon ez úgy tűnik, rendszeres felállás), ezúttal Ázsiából. A Kamera o tomeru na! egy totál tehetségtelen rendezőről és annak stábjáról szól, akik megpróbálnak valami épkézláb zombifilmet összehozni. És közben valódi zombik támadnak rájuk!

Jöjjön egy igazi klasszikus, Az élőhalottak visszatérnek! Naná, hogy ez is egy vígjáték, amely a hagyományos zombifilmeket figurázza ki zseniális poénokkal. Ez még a jobbfajta zombis filmek közé tartozott, ahol CGI helyett álvégtagokkal, maszkokkal és sminkkel „keltették életre” a holtakat.

Végre egy teljesen komoly zombifilm, ráadásul az utóbbi évek egyik rejtett gyöngyszeme: a Vonat Busanba: Zombi expressz. Ahogy arra a címből is tippelni lehet, ezúttal a túlélők egy vonaton próbálnak meg eljutni a biztonságosnak vélt Busanba, miközben szerelvényüket élőholtak ostromolják.

Gondoltad volna, hogy Glenn Close valaha is zombifilmben fog szerepelni? Pedig szerepelt, nem is akármilyenben! A Kiéhezettek egy gombafertőzésről szól, amelytől az emberek húsevő ösztönlényekké váltak. Csakhogy egy katonai táborban van néhány olyan fiatal, akik fertőzötten is megmaradtak gondolkodó lénynek, így evidens, hogy rajtuk kell kegyetlen körülmények közepette kikísérletezni a gyógymódot…

És, ha már Glenn Close-ról nem hittük volna, hogy zombulni fog, ki hitte volna Arnold Schwarzeneggerről?! Pedig ő is beadta a derekát néhány éve, de a Maggie - Az átalakulás egészen más irányból közelíti meg a zombi-kérdést. A történet ugyanis egy apáról és a frissen fertőződött lányáról szól, illetve arról, miként válik lassan a lányból élőhalott. Érzelmes zombi-utazás.

Már eddig is láttunk fura zombifilmeket, de most jöjjön a lista talán legfurábbika, az Anna and the Apocalypse! Hogy miért? Mert ebben a skót filmben a két főhős énekelve és táncolva küzdi át magát a zombik seregein. Részben karácsonyi film, részben musical és részben zombis film. Alap.

Ahogyan igazi alapműnek számít a Hullajó! is! Peter Jackson még a gyűrűs mizéria előtt alkotott egy zseniális horror-paródiát olyan karakterekkel, olyan szövegekkel és olyan látványvilággal, ami azonnal beleég az ember agyába, ha megnézi őket.

Szintén érdekes felütése van a Pontypool - A zombik városa mozinak is. A sztori ugyanis egy álmos kanadai kisvárosban játszódik, ahol zombi-apokalipszis tör ki, ezért a katonaság karanténba zárja az egész kócerájt. A bent folyó eseményekről egyedül egy vagány rádiós közvetít rendületlenül, miközben a zombik a stúdiója ajtaját verik.

És zárásként egy újabb táncolós zombifilm, a Dance of the Dead. A történet remekül időzített, hisz épp egy kisvárosi végzős bálra lőtte be az apokalipszist. A diákok épp a bálra készülnek, mikor a közeli erőműből szivárgó trutyi szépen feléleszti az ősöket, akik szintén jegyet váltanának a bálra…