Egyes televíziós sorozatok minimális elismeréssel jönnek és mennek, míg mások kulturális jelenségekké válnak. 1985 szeptemberében mutatták be az ABC-n a MacGyver című akció-kaland-sorozatot, amely gyorsan hűséges rajongótáborra tett szert.

Az akkori televíziós akcióhősökkel ellentétben a címszereplő titkosügynök fegyverek helyett az eszére hagyatkozik, és a legkényesebb helyzetekre is kreatív megoldásokat talál ki menet közben. MacGyver a sorozatban végig megtartja jellegzetes hosszú hajkoronáját, és ritkán látható bőrdzseki és pilóta napszemüveg nélkül. Nem számít, milyen feladványokkal találja magát szemben, a nyomás alatt mindig higgadtan viselkedik.

Ez az egyedi, rokonszenves karakter nagy benyomást keltett az államokban, de a sorozatot világszerte több mint 70 országban licencelték. A sorozat hét évadon át futott (1985-től), mielőtt 1992-ben leállt volna, de máig népszerű.

Évtizedekkel később a sorozat töretlen népszerűsége még egy modern rebootot is inspirált, amely újra és újra meghódította a közönség szívét. De természetesen a képernyőn látható akció csak egy része az eredeti MacGyver-történetnek. A kulisszák mögött a sorozat ugyanannyi képzelőerőt és leleményességet igényelt, mint a titkosügynök leghihetetlenebb hekkelései.

Megnézzük az 1985-ös MacGyver zseniális tényeit!

1. Richard Dean Anderson a szappanoperákban kezdte

Bár Richard Dean Anderson a MacGyver szinonimájává vált, a sorozat korántsem az első színészi munkája volt. Anderson rövid ideig a népszerű szappanoperában, a General Hospitalban kezdte, ahol a sorozat korai éveiben Dr. Jeff Webber szerepét játszotta. Az 1980-as évek elején olyan sorozatokban is szerepelt egy-egy epizód erejéig, mint a Szerelemhajó és a The Facts of Life, mielőtt egy egész évadot betöltő szerepet kapott az Emerald Point N.A.S. című sorozatban. Ez a rövid életű sorozat egy amerikai haditengerészeti bázison élő civilekkel és katonákkal foglalkozik. Anderson játszotta az egyik főszereplőt, Simon Adams hadnagyot.

A MacGyver rajongók szerencséjére ez a dráma időben lekerült a műsorról, hogy Anderson meghallgatásra jelentkezhessen arra a szerepre, ami később a jellegzetes szerepévé vált. Henry Winkler vezető producer ismerte Anderson munkáját a Szerelmhajóból, és állítólag felkérte a színészt, hogy jelentkezzen az új sorozatához.

Nem ő volt az egyetlen színész, aki meghallgatásra jelentkezett a szerepre, de olyan egyedülállóan visszafogott minőséget vitt a szerepbe, ami felkeltette a sorozat producereinek érdeklődését. Mivel Anderson rövidlátó volt, a meghallgatáson fel kellett vennie a szemüvegét, hogy el tudja olvasni a forgatókönyvet. Ez az egyszerű, de őszinte cselekedet elég volt ahhoz, hogy meggyőzze a készítőket, és Anderson megkapta a szerepet.

2. A Paramount megvásárolta MacGyver csónakházát

MacGyver valóban egyedülálló a tévés karakterek között, egészen a házválasztásáig. A sorozat nagy részét egy csónakházban tölti, ami egy titkosügynök számára szokatlan lakhely, de tökéletesen illik a laza viselkedéséhez. Bár a Paramount valószínűleg egy díszletet is használhatott volna az ikonikus csónakház megalkotásához, a stúdió inkább a valóságot választotta.

Valójában a Paramount 200 000 dollárért vásárolta meg a "Land's End" nevű valódi csónakházat, kifejezetten a sorozathoz. MacGyver a házban lakik egészen a 7. évad "A csuklya" című epizódjáig, amelyben leég. MacGyver ezután a városba költözik, a korábbi háza kikötője mellé, ahol a sorozat hátralévő részében marad.

2012-ben a megrögzött rajongóknak egyedülálló lehetőségük nyílt arra, hogy megvásárolják a MacGyver emléktárgyak végső darabját, amikor a csónakház felbukkant az eBay-en. Bár a "Land's End" hamarosan elkelt egy boldog vevőnek, két évvel később gazdát cserélt. Sajnos a ház ezúttal sokkal rosszabb állapotban volt. Az eladó a Craigslist-en valamivel kevesebb, mint 40 000 dollárért kínálta a csónakházat, és úgy jellemezte, mint egy javításra szoruló házat. A "Land's End" azonban hamarosan új életet kapott: A legújabb tulajdonos, Kevin Hall 2016-ban közzétett egy YouTube-videót, amely bemutatja a klasszikus ház teljesen felújított külsejét. 

3. MacGyver egy hivatalos ige

Évtizedek óta használják az emberek a 'MacGyver' szót, mint igét. Jellemzően a problémák megoldásának vagy a tárgyak javításának rögtönzött módjait írja le. Népszerűsége ellenére ez a szó megfelelő definíció nélkül maradt, amíg az Oxford Dictionary 2015-ben hivatalossá nem tette.

A szlengszavakra általában jellemző, hogy sokáig várnak, mielőtt széles körben elismert szótárakba kerülnének, bár sok MacGyver-rajongó egyetért azzal, hogy ennek a tartós köznyelvi kifejezésnek a hivatalos definíciója már régóta esedékes volt. Ettől függetlenül ez a fejlemény a sorozat folyamatos kulturális jelentőségét bizonyítja.

A 'MacGyver' a Merriam-Webster szótár online változatában is szerepel, amely így definiálja: "Készíteni, alakítani vagy megjavítani (valamit) azzal, ami éppen kéznél van". A konjugált változatok között szerepel a MacGyvered, MacGyvers és MacGyvering.

Míg azonban a MacGyver kiérdemelte a szótári csíkokat, a kapcsolódó 'MacGyverism' szó még mindig a nem hivatalos szlengbe szorult. A felhasználók által generált online szótárak, például a YourDictionary és az Urban Dictionary különböző definíciókat kínálnak, amelyek általában egy kreatív, spontán megoldást írnak le egy általános problémára. Tekintve, hogy több mint két évtizedbe telt, mire a 'MacGyver' hivatalosan elismert definíciót kapott, a rajongóknak valószínűleg még sokáig kell várniuk, mire ezt a szót egy tinta-papír szótárban is megtalálják.

4. Richard Dean Anderson saját maga csinálta a mutatványait

Nem kérdés, hogy a MacGyver egy akciódús sorozat - már a nyitójelenet is tele van magasröptű mutatványokkal és gyors lábmunkával. Míg az akciósztárok általában kaszkadőrdublőrökre támaszkodnak, hogy végrehajtják karakterük lenyűgöző mutatványait, Richard Dean Anderson sokkal organikusabb megközelítést alkalmazott MacGyver eljátszásához: A sorozat első öt évadában minden mutatványát maga hajtotta végre.

Több baleset (és műtét) azonban arra késztette a színészt, hogy kétszer is meggondolja vakmerő mutatványait. A lábán és a gerincén végzett műtétek különösen nagy szerepet játszottak abban, hogy lelassultak a kaszkadőrmutatványai. Az utolsó két évadban a biztonságot helyezte előtérbe az izgalmakkal szemben.

Ennek ellenére a média széles körben foglalkozott Anderson veszélyre való hajlamával a sorozat fénykorában, és tartalomban sem szenvedtek hiányt. Még Anderson hobbija is az izgalmakra épült: A színész élvezte az ejtőernyős ugrást, a terepmotoros versenyzést és számos más, magas oktánszámú tevékenységet, amelyek potenciálisan veszélybe sodorták.

Közismert volt a jégkorong iránti szeretete is, egy sportág, amelyet egykor profi szinten szeretett volna űzni. Bár két törött karja fiatalon véget vetett ezeknek az álmoknak, Anderson felnőttként részt vett a Celebrity All-Star Hockey Team mérkőzésein. A sportághoz fűződő hosszú múltjának - és az amerikai tévénézők körében való népszerűségének - köszönhetően Andersont még az 1992-es amerikai férfi olimpiai jégkorongcsapat tiszteletbeli kapitányává is kinevezték.

5. A sorozatnak tudományos tanácsadói voltak

A MacGyver találmányai mögött álló tudomány kétségkívül az egyik legérdekesebb aspektusa ennek a szeretett sorozatnak. Sok nézőt foglalkoztat, hogy vajon ezek a zseniális hackek valóban működhetnek-e a való életben, különösen, mivel a sorozat elhallgatja az alkotási folyamat bizonyos lépéseit.

MacGyver néhány szerkentyűje túl jónak tűnhet ahhoz, hogy igaz legyen. De mind a 2016-os reboot, mind az eredeti, 1985-ös sorozat tudományos tanácsadókat alkalmazott, hogy segítsenek a tervezési folyamatban. Rhett Allain, a reboot technikai tanácsadója a hack-ötleteket javasolta, és ellenőrizte a meglévő elképzelések tudományosságát. Allain emellett a Southeastern Louisiana Egyetem fizikaprofesszora is.

Az eredeti sorozat alkotói egy John Koivula nevű gemológusra támaszkodtak, hogy MacGyver bonyolult szerkentyűinek legyen valóságalapja. Koivula mind a hét évadban dolgozott a sorozaton, tudományos és technikai tanácsadóként is. Rick Drew, a sorozat írója szerint a MacGyver írói a sorozat legjobb találmányai közül sokat menet közben találtak ki. Koivula és egy másik tanácsadó, a Vancouverben élő Jim Green segített megvilágítani ezeknek a lehetséges találmányoknak a tudományos hitelességét.

Drew azt is megjegyezte, hogy gyakran szándékosan hagyták ki vagy változtatták meg a találmányok elkészítésének lépéseit, hogy a nézőket visszatartsák az ilyen veszélyes trükkök otthoni megismétlésétől. 

6. A MacGyver vendégszereplői a Star Trek-sztárjai

Bizonyára nem szokatlan, hogy a színészek több sorozatban is feltűnnek, de az 1985-ös MacGyverben meglepően sok vendégszereplőt láthatunk egy bizonyos népszerű sci-fi sorozatból: a Star Trekből. A sorozat hét évada alatt rengeteg olyan előadóval találkozhatunk, akiket a klasszikus sorozatban töltött idejükből ismerhetünk.

George Takei , akit leginkább Sulu szerepében ismerhetünk az eredeti Star Trek sorozatból, a MacGyver 2. évadának "The Wish Child" című epizódjában Dr. Shen Wei szerepében tűnik fel. James Doohan, azaz Scotty, az Enterprise csillaghajó főmérnöke a 6. évad "Henry akarata" című epizódjában Speedy, egy szerelő szerepében tűnik fel, aki a képernyőn töltött ideje nagy részét szunyókálással tölti. Ez természetesen egy kellemes bólintás a leghíresebb alakítására.

A Star Trek: Deep Space Nine számos más szereplője is feltűnik a sorozat évadai során. Colm Meaney, akit a Trekkiek Miles O'Brien-ként ismernek, a 7. évad "Jó lovag, MacGyver" című részében tűnik fel, mint Dr. Irwin Malcolm. Tony Todd, azaz a klingon Kurn az 5. évad "Fekete orrszarvú" című epizódjában teszi tiszteletét a MacGyverben, ahol egy Zimba nevű afrikai férfit alakít.

7. Richard Dean Anderson találta ki MacGyver keresztnevét

MacGyver egyik legrejtélyesebb tulajdonsága meglepően egyszerű: úgy tűnik, nincs keresztneve. A sorozat során többször is megkérdezik a titkosügynököt a keresztnevéről, vagy közvetve nyomást gyakorolnak rá erre az információra. Ő egyszerűen és következetesen azt bizonygatja, hogy ő csak MacGyver.

Bár Henry Winkler Stace-nek akarta nevezni a karaktert, a felesége, Stacey után, a képernyőn senki sem ejti ki közvetlenül ezt a nevet - az írók a forgatókönyvekben mindig csak Stace MacGyverként emlegették. Bár a nagyapja időnként "Bud"-nak szólítja, a rajongók általában elfogadták MacGyver keresztnevének hiányát, mint a bája részét. Mindez azonban a sorozat hetedik és egyben utolsó évadának vége felé megváltozik.

A "Jó lovag MacGyver: Part 2" című epizódban a nézők végre megtudják, hogy a karakter keresztneve Angus. Richard Dean Anderson szerint ez a végső névválasztás az ő ötlete volt. A nevet akkor látta meg, amikor egy vancouveri stadionban egy elsősegélynyújtókat ünneplő eseményen vett részt.

Egy alkalommal a stadion képernyőjén az "Angus Reid" felirat villant fel, és nagyot szólt. A színész bemutatta az Angus nevet a sorozat producereinek, akik egyetértettek abban, hogy ez egy kiváló választás. A név MacGyver egy mulatságos álma során derül ki, amelyben egy távoli múltbeli férfi szerepel, akinek Angus M'Iver nevű fia van. Így végre megoldódik a sorozat egyik legmaradandóbb rejtélye.

8. Néhány MacGyverizmus a rajongóktól származik

Hét évadnyi egyedi kütyü és hackelés kitalálása kétségtelenül csapatmunka volt, és a MacGyver alkotói meglepő forrásból kaptak segítséget. Jóval azelőtt, hogy a közösségi média megkönnyítette volna a nézők számára, hogy hozzászóljanak kedvenc tévéműsorukhoz, a MacGyver rajongói jelentős szerepet játszottak a sorozat életre keltésében.

A "Warm Up The Snake: A Hollywood Memoir" című könyvében John Rich, a sorozat producere a "MacGyverizmusok" létrejöttének számos módját tárgyalja. A sorozatban bemutatott zseniális hackek némelyike valójában a rajongóktól származik. Az alkotók ugyanis fizetséget ajánlottak fel mindenkinek, aki írt egy használható hackkel, amit a sorozatba beépíthettek.

Bár a beküldött ötletek közül sok nem sikerült, néhány egyedi és tudományosan megalapozott volt ahhoz, hogy bekerüljön egy epizódba. Az egyik példa egy gyors megoldás egy hűtőrendszeri szivárgással küzdő autó számára. Egy rajongó szerint MacGyver még mindig tudna vezetni egy ilyen problémával küzdő járművet, ha egy tojást törne a hűtőbe, ami ideiglenesen kitöltené a szivárgást. Ahogy Rich megjegyzi a könyvében: "Kipróbáltuk, rájöttünk, hogy működik, egy epizódot építettünk a trükk köré, és boldogan fizettünk hűséges nézőnknek a tippért."

9. Lee David Zlotoff az apjától merített ihletet

A meggyőző tévés karaktereknek gyakran van valóságos életbeli alapjuk, és ez alól a MacGyver sem kivétel. A sorozat alkotója, Lee David Zlotoff a személyes életéből - pontosabban az édesapjából - merített ihletet, hogy a titkosügynöknek összetett, valósághű személyiséget adjon, amely tökéletesen illik a problémamegoldó hajlamához.

Zlotoff édesapja tehetséggel rendelkezett a különböző dolgok megjavításához, de szerény maradt a képességeivel kapcsolatban. Könnyű lett volna MacGyvert hivalkodónak vagy mindentudónak írni, de Zlotoff elkötelezettsége az apja példájának beépítése mellett sokkal szerethetőbb karakterré tette az ügynököt. 

Bár MacGyver személyisége Zlotoff életében gyökerezik, az író-producer elismerte, hogy a pilot epizód ötlete tiszta kitaláció. Ahelyett, hogy személyes tapasztalatokból merített volna, Zlotoff célja az volt, hogy a pilotot egy cliffhanger forgatókönyvvel kezdje, és a nézőket rögtön belevesse az akcióba. Azzal is meg akarta különböztetni MacGyvert a kor többi híres akcióhősétől, hogy azonnali problémát adott neki, amelyet a rá jellemző találékonysággal kellett megoldania.

10. A sorozat elindított egy népszerűtlen tévéfilmet

Miután a MacGyver 1992-ben lekerült a műsorról, a rajongók többet akartak kedvenc titkosügynökükből. A sorozat producerei ennek a vágynak a megválaszolására készítettek egy 1994-es tévéfilmet, amely MacGyvert Nagy-Britanniába vitte. A film, a MacGyver: Az utolsó ítélet című filmben Richard Dean Anderson utoljára játszotta el jellegzetes szerepét, és új karakterek egész sorát vonultatja fel.

Nevezetesen a Trónok harca színésznője, Lena Headey is feltűnik egyik legkorábbi televíziós szerepében, Elise Moran szerepében. A filmben Peter Egan és Alun Armstrong elismert brit színészek is szerepelnek.

Bár a MacGyver film ötlete kétségtelenül izgalmas volt a rajongók számára, a kész alkotás vegyes kritikákat kapott. Néhány rajongó a film meglepő és kiábrándító MacGyverizmusok hiányát kifogásolta. Sokan kritizálták, hogy a cselekmény nagyon kiszámítható módon bontakozik ki, ami kihívássá teszi a kétórás történetbe való teljes beleélést.

A film élvezhetőségét a folytonossági problémák és a nem túl meggyőző gonosztevők is nehezítik, ami miatt nem valószínű, hogy új rajongókat vonzana. Végső soron az eredeti MacGyver-rajongók jobban járnak, ha maradnak az ismétléseknél.

86 MacGyver  (1985)

akció

MacGyver egy univerzális figura, vakmerősége nem ismer határokat. Az erőszakot mellőzve, ám minden keze ügyébe kerülő kacattal sikerül megoldani minden küldetését. Furfangos,... több»