A Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész számos, a sorozattal kapcsolatos kérdésre választ adott, de néhány új kérdést is felvetett. Az a tény, hogy a Halál ereklyéi a sorozat utolsó könyve volt, sok rajongót arra engedett következtetni, hogy a kérdéseikre soha nem kapnak választ - hacsak J. K. Rowling nem jut el valaha is odáig, hogy megírja a sorozat megígért enciklopédiáját.

A Harry Potter-sorozat azonban nem a tervezett módon ért véget, hiszen a Pottermore az online térben új információkat tárt fel, valamint Az elátkozott gyermek és az új előzményfilm-sorozat (Legendás állatok és megfigyelésük című résszel kezdődően) pedig bepillantást engedett a rajongóknak a világ múltjába és jövőjébe. J. K. Rowling a Twitteren is kiemelkedő szereplővé vált, ahol a Harry Potter-világgal kapcsolatos kérdésekre válaszolt a rajongóknak világszerte.

A Harry Potter-franchise új darabjai megválaszoltak néhány, az eredeti könyvekkel kapcsolatban még mindig fennálló kérdést, de még mindig van pár dolog, amit a rajongók nem tudnak a varázslók világáról. A Harry Potter-rajongóknak volt idejük arra, hogy kitalálják a saját magyarázataikat arra, hogy mi is történt valójában a történet eseményei során...

Lássuk tehát az elmúlt évek során megerősített Harry Potter rajongói elméleteket!

1. Az Azkaban a dementorok megfékezésére szolgált

Azok a boszorkányok és varázslók, akiket bűncselekmény elkövetésén kapnak az Egyesült Királyságban, az Azkabanba kerülnek, amelyet a leghosszabb ideig a Dementorok őriztek. A Dementorok az élők lelkéből táplálkoznak, és puszta jelenlétükkel is kétségbeesést terjesztenek, ezért is választották őket az Azkaban őrzésére. A Dementorok a Harry Potter és a Főnix rendje című részben muglikat támadtak meg, ami néhány rajongót arra késztetett, hogy azt találgassák, az Azkaban talán azért létezik, hogy a Dementorokat egy helyen tartsák, és megakadályozzák, hogy a városokban garázdálkodjanak.

A Pottermore megerősítette ezt az elméletet az Azkabanról szóló oldallal, amely szerint a valódi ok, amiért a Dementorokat olyan sokáig az Azkaban őrzőiként tartották, az az, hogy bezárják őket, mivel lelkekkel látták el őket. Ez azt jelenti, hogy az Azkaban ugyanúgy börtön volt a Dementorok számára, mint a rabok számára.

2. Voldemort több horcruxot hozott létre, mint eredetileg gondoltuk

A Harry Potter-sorozat egyik megválaszolatlan kérdése a horcruxok létrehozásának folyamata. Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy ehhez egy emberi élet elvesztése és egy olyan tárgy szükséges, amely a szétválasztott lélek egy darabját tartalmazza, de J. K. Rowling világossá tette, hogy ennél többről van szó, amikor egy horcrux elkészül. A horcrux létrehozásának módszere mögötti rejtély sok rajongót arra késztetett, hogy azt találgassák, Voldemort több horcruxot készített, mint amennyit Dumbledore valaha is észrevett.

A Pottermore végül bebizonyította, hogy ez az elmélet valós, amikor kiderült, hogy Mógus professzor egy ideiglenes horcrux volt, és hogy Voldemort jelenléte a testében belülről kifelé rontotta meg őt. Lehetséges, hogy Voldemort száműzetése alatt sok hasonló ideiglenes horcruxot hozhatott létre...

3. A likantrópia a HIV metaforája

A vérfarkasok léteznek a Harry Potter-univerzumban, és sok boszorkány és varázsló fél attól, hogy megharapja őket egy, és így teliholdkor vadállattá alakuljanak át. Sok Harry Potter-rajongó észrevette a párhuzamot a likantrópia és a HIV-fertőzöttekkel való bánásmód között a való világban. Remus Lupin az állapota miatt sok lehetőségtől el van zárva, és még munkát sem talál, a betegségét övező tartós babonák miatt.

J. K. Rowling megerősítette a likantrópia és a HIV közötti kapcsolatot, de széles körben csak akkor vált ismertté ez az élmélet, amikor a Pottermore-ból összegyűjtött információkat tartalmazó e-könyvsorozatban említést tettek róla. 

4. A baba, akit Harry a limbóban látott, Voldemort sorsa volt a túlvilágon

Amikor Harry Voldemort által legyőzve a Limbóba érkezik, meglát a pad alatt egy megcsonkított, fájdalomtól vonagló csecsemőt szerű lényt. A történetben sosem magyarázzák meg, hogy ki volt az, de néhány rajongó arra gyanakodott, hogy Voldemorthoz lehet köze, mivel ő is eszméletlen volt abban az időszakban, amikor Harry a Limbóban volt.

J. K. Rowling a régi weboldalán elárulta, hogy a baba Voldemort volt, pontosabban a sebzett lelkének utolsó darabja, ami még létezett. Voldemort lelke a horcruxok megalkotásával annyira megsérült, hogy szörnyű sors várt rá a túlvilágon. A Halál ereklyéi filmváltozatában ez az összefüggés kicsit világosabbá válik, hiszen a csecsemő erősen hasonlít Voldemortra.

5. Hermione megszagolta Ron haját Lumpsluck bájitalában

Lumpsluck sokkal jobb első benyomást keltett, amikor átvette a bájitaltanár szerepét Pitontól, hiszen nem volt egy bunkó, aki piszkálta a diákjait. Lumpluck egy sor érdekes bájitalt mutatott az osztályának, hogy felkeltse az érdeklődésüket a bájitalok készítése iránt, amelyek közül az egyik egy erős szerelmi bájital volt, az Amortentia.

Azok, akik megszagolják az Amortentia-t, a kedvenc illataikat érzik, ahogy Hermione bebizonyította a Harry Potter és a félvér hercegben. Hermione megállítja magát, nehogy felfedje az utolsó kedvenc illatát, és úgy tűnt, zavarba jön attól, amit mondani akart. Amikor a Harry Potter-sorozat lezárult, J. K. Rowling elárulta, hogy Hermione titkos kedvenc illata valójában Ron hajának illata, ami egy könyvvel korábban elrontotta volna a hozzá fűződő vonzalmát, ha véletlenül hangosan kimondja.

6. Dudley együttérzőbb lett a Dementorral való találkozása miatt

Dudley Dursley egész közös gyerekkorukban kínozta Harryt, aminek oka a szülei bántalmazó viselkedése volt. Amikor Dudley utoljára felbukkan A halál ereklyéiben, mintha kicserélték volna. Dudley hirtelen aggódni kezdett Harry jóléte miatt, és olyan mértékű együttérzést tanúsított, amit korábban soha nem mutatott.

Dudley korábban már találkozott egy Dementorral a Főnix Rendjében, és saját bőrén érezte a rettegést. Ez arra késztette a rajongókat, hogy azt találgassák, hogy a Dementorral való találkozás váltotta ki Dudley személyiségének változását. J. K. Rowling megerősítette, hogy Dudley-t valóban megváltoztatta a Dementorokkal való találkozás, mivel a Dementorok hatalma miatt látta meg magát olyannak, amilyen valójában - egy szívtelen zsarnoknak. Ez a találkozás segített Dudley-nak abban, hogy jobb emberré váljon a Harry Potter-elméletben.

7. A Titkok Kamráját Mardekár más leszármazottai is védték

Mardekár Malazár még életében megépítette a Titkok Kamráját, amely a titkok biztonságos helyének volt szánva, hogy az ő leszármazottai számára továbbadhassa azokat. Tom Riddle csak egy volt a sok ember közül, akik a Roxfortban töltött idejük alatt felfedezték a kamrát.

Az egyik kérdés, ami zavarba ejtette a rajongókat, hogy a Titkok Kamrájának bejáratához hogyan kapcsolódhatott a Roxforton belüli vízvezeték, hiszen Mardekár jóval azelőtt építette, hogy feltalálták volna a vécét és a mosdót. Ez arra késztetett néhány rajongót, hogy azt feltételezzék, hogy Mardekár többi leszármazottja tovább bővítette a Kamrát, hogy megvédje a helyét. A Pottermore-on a Titkok Kamrájáról szóló bejegyzés megerősítette ezt az elméletet azzal, hogy Corvinus Gaunt (a Roxfort egyik diákja) biztosította, hogy a Kamrába akkor is be lehetett jutni, amikor vízvezetékeket helyeztek rá.

8. Harry azért nem nevezte el az egyik gyerekét Remusnak, mert a nevet Teddynek tartogatta 

Harry Potternek és Ginny Weasley-nek három közös gyermeke született, akiket James Sirius Potternek, Lily Luna Potternek és Albus Severus Potternek neveztek el. Harry és Ginny olyan emberekről nevezték el gyermekeiket, akik fontosak voltak számukra, de a rajongóknak feltűnt egy jelentős név, ami hiányzott: Remus Lupin.

Az egyik lehetséges elmélet a Remus név hiánya mögött a Potter családban az volt, hogy Harry szabadon hagyta Teddy Lupin számára, hogy a jövőbeli gyermekei számára használja. Ezt az elméletet J. K. Rowling megerősítette a Twitteren. 

9. A mágia genetikus és olyan, mint a midi-kloriánok

J. K. Rowling gondosan ügyelt arra, hogy ne szabjon szigórú határokat a mágia hatásainak, hogy az  titokzatos és kiszámíthatatlan maradjon. Úgy tűnik, hogy a Harry Potter-univerzumban sokkal több folyik a színfalak mögött, mint azt a rajongók eredetileg gondolták, mivel J. K. Rowling megerősítette, hogy a genetika szerepet játszik abban, hogy valaki varázsló-e vagy sem.

A mágikus gének ötlete már A titkok kamrája óta lebegett a levegőben, mivel a rajongók a mágikus DNS-t a történetben szereplő kviblik létezésével hozták összefüggésbe. J. K. Rowling megerősítette, hogy a mágikus gének léteznek, és bárkiben megjelenhetnek, beleértve a kviblik és a muglik leszármazottait is. Eredetileg úgy tervezte, hogy Dudley Dursely gyerekei boszorkányok és varázslók lesznek, de úgy döntött, hogy Vernon bácsi génjei túl erősek ahhoz, hogy a vérvonalában valaha is megjelenjen a mágia.

10. Griffendél Godricnak szüksége volt egy kardra a muglik elleni harchoz

A mágikus kardok a fantasy történetek szerves részét képezik, részben ezért is jelenik meg Griffendél Godric kardja a Harry Potter-sorozatban. A történetben sosem magyarázzák meg, hogy Griffendélnek egyáltalán miért volt szüksége kardra, hiszen egy varázspálca sokkal hasznosabb, mint egy egyszerű penge, függetlenül attól, hogy mennyire tartós.

A rajongók egyik felvetése az volt, hogy Griffendél akkor használta a kardot, amikor nyilvánosan kellett muglikkal harcolnia, mivel a kardforgatással el tudta fedni, hogy varázslatot használ. A Pottermore megerősítette ezt az elméletet azzal a felfedezéssel, hogy a varázslók gyakran hordtak hagyományos fegyvereket a Nemzetközi Titoktartási Statútum életbe lépése előtti időszakban, mivel a varázslat használata muglival szemben sportszerűtlennek számított.

11. Ariana Dumbledore obskuráló volt

A Harry Potter és a Halál ereklyéi című könyvből kiderült, hogy Albus Dumbledore-nak volt egy Ariana nevű kishúga. Ariana életének részletei homályosak a könyvekben - mindössze annyi derül ki, hogy egy mugli gyerekekkel történt incidens következtében mentálisan megsérült, és nem tudta kontrollálni mágikus képességeit.

Az első Legendás állatok filmből kiderült, hogy léteznek az obskurálók, vagyis olyan boszorkányok és varázslók, akik egy parazita mágikus erőt hordoznak magukban, ami akkor tör elő, amikor arra kényszerülnek, hogy elnyomják a képességeiket, így tovább bővítve a Harry Potter-elméleteket, amelyek Ariana Dumbledore-t övezik. A harmadik Lefendás állatok film egy kicsit jobban elmélyül az Ariana és a halála körül eseményekben, Dumbledore pedig elárulja, hogy húga valóban obskuráló volt.