Charles Bronson volt az a színész, aki a hetvenes években gyakorlatilag megtestesítette Hollywood legkeményebb akcióhőseit, mindezt persze egy nagy adag realizmussal vegyítve.

Bronson kimért és sztoikus karakterei a mozivásznon számos mára már klasszikus filmalkotásban tért vissza, a színész pályafutása során 161 produkció munkálataiban vett részt, utolsó alakítása pedig az 1999-ben megjelent A zsaru családja 3. - Lezáratlan aktákban volt látható. Bronson 2003. augusztus 30-án hunyt el, alábbi cikkünkkel pedig halálának huszadik évfordulója alkalmából tisztelgünk az emléke előtt, így össze is gyűjtöttünk tíz meglepő érdekességet róla.

9 ÉVESEN KEZDETT EL DOHÁNYOZNI.

Rendkívül szegény családban nőtt fel, 10 éves korában kötelességének érezte, hogy a közeli szénbányában kezdjen el dolgozni.Ez a korai stressz lehetett az oka annak, hogy Bronson már 9 évesen elkezdett dohányozni .

ELSŐ SZÍNÉSZI SZEREPÉT EGY BÖFÖGÉSSEL NYERTE EL

A II. világháború alatt a hadseregben szolgált, ezt követően Atlantic Citybe tért vissza, ahol alkalmi munkákat végzett. Első filmszerepét, az 1951-es You're in the Navy Now című filmben kapta, elmondása szerint azért, mert ő volt az egyetlen színész, aki “megfelelően” tudott böfögni.

A KOMMUNIZMUS (ÉS STEVE MCQUEEN) KÉNYSZERÍTETTE KI A NÉVVÁLTOZTATÁST.

Bronson eredetileg Buchinsky néven született, pályafutása kezdetén pedig még használta ezt a nevet, Joseph McCarthy szenátor pedig éppen azzal volt elfoglalva, hogy a hollywoodi kommunistákat “kigyomlálja” a szakmából. ttól tartva, hogy litván neve muníciót adhat a vádakhoz, felvette a Bronson nevet, miután barátjával, Steve McQueennel autózott, aki egy "Bronson" utcatáblára mutatott, és azt mondta, hogy ez a név tökéletes lenne.

.JACK KLUGMAN VOLT A LAKÓTÁRSA

Jack Klugman az The Odd Couple című filmben nyújtott alakításával nyerte el az Oscar-díjat, arról viszont már ritkábban hallani, hogy a negyvenes évek végén együtt laktak Bronsonnal, akiről azt is elárulta, hogy lakótása rendkívül rendezett volt mindig is.

VALÓJÁBAN NEM Ő VOLT A BEFUTÓ A BOSSZÚVÁGY FŐSZEREPÉRE

Michael Winner rendező eredetileg Henry Fondát kereste meg a szereppel, aki egész egyszerűen “visszataszítónak” találta a film témáját, Winner csak ezután ajánlotta fel a szerepet Bronsonnak, aki saját elmondása szerint szívesen elvállalta.

A BOSSZÚVÁGY FŐSZEREPET MIATTA VÁLTOZTATTÁK MEG

Brian Garflield eredeti regényében Paul Kersey foglalkozása eredetileg könyvelő. Miachael Winner rendező azonban úgy gondolta, hogy ezt a szerepet Bronson nem tudná elég hitelesen hozni, így a filmben Kersey foglalkozását építészre változtatták. 

FÉLT A TŰZTŐL ÉS A BAKTÉRIUMOKTÓL

Bronson ragaszkodott ahhoz, hogy őt és családját a második emeleti lakosztályban szállásolják el a Bosszúvágy forgatása idején, ugyanis attól tartott, hogy tűz esetén nem tudna kijutni, mindemellett végig kerülte a rajongók kézfogását, mert tartott a baktériumoktól.

NEM VOLT “NAGYDUMÁS”

A Bronson által megformált karakterek gyakorta élnek sziporkázó, egyszavas megjegyzésekkel. A színész ugyanakkor a valóságban sem szerette a felesleges beszédet. “Nem szeretek túlbeszélni semmit, mert engem jobban szórakoztatnak a saját gondolataim, mint mások gondolatai” - mondta egy interjúban.

HATALMAS SZTÁR VOLT OLASZORSZÁGBAN

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, Bronson sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett Olaszországban, mint az Egyesült Államokban, ám az is kiderült, hogy Japánban egy hatalmas táblán díszelgett egy utcatáblán.

EGY ALKALOMMAL LANCE HENRIKSEN ALAKÍTOTTA ŐT

Miután Bronson felesége, Jill Ireland színésznő 1990-ben elhunyt, az emlékirataiból film készült Reason for Living: The Jill Ireland Story címmel, amelyben A bolygó neve: Halál színésze, Lance Henriksen alakította Bronsont.