26 éve nem fordult elő, hogy 0 dollárt termeljenek az amerikai mozik

Míg Kínából arról érkeznek a hírek, hogy lassan újra egyenesbe kerülnek a dolgok, és többek közt apránként a mozik is újra kinyitnak, addig az Egyesült Államokban épp fordított a helyzet. A koronavírus-járvány folyamatosan gyorsul, ezért lassan az egész kontinensen bezárnak a mozik. Néhány napja még nagyjából 400 mozi tartott nyitva, ma már 300-nál is kevesebb.

Ez pedig azt eredményezte, hogy lényegében mérhetetlenné vált a filmek teljesítménye, vagyis 26 év után először gyakorlatilag 0 dollár bevételt hoztak a konyhára. Egyre több stúdió dönt úgy, hogy amíg helyre nem áll a világ rendje, egyelőre nem közölnek friss adatokat a filmjeik teljesítményéről. Így tett többek közt a Disney is. A filmes statisztikákkal foglalkozó Comscore oldala is arról adott tájékoztatást, hogy átmenetileg megszüntetik a heti filmes toplistájukat, mivel a jelen körülmények között nem lenne releváns az információ.

A mozik világszerte zárva tartanak, ami a járvány terjedésének megfékezését szolgálja. Az első korlátozások még nem voltak ennyire szigorúak, ekkor sok mozi azzal próbálkozott, hogy csak a férőhelyek egy részét értékesítik, így a nézők kellő távolságra ülhettek egymástól. Ez azonban nem hozott eredményt, így végül a mozik bezárását is elrendelték.

A dolognak van némi jó hozománya is, ugyanis több nagy stúdió idő előtt elérhetővé teszi a filmjeit digitális úton is. A Disney például jó három hónappal az eredetileg tervezett időpont előtt feltette a Disney+ csatornára a Jégvarázs 2-t. A Universal három gyakorlatilag még mindig mozikban vetített filmjét is digitálisan elérhetővé tette: A láthatatlan ember, Vadászat és az Emma is megnézhető már otthonról is. A Sony hasonlóan járt el a Bloodshottal.

Utoljára tehát 26 évvel ezelőtt, 1994-ben fordult elő, hogy hivatalosan 0 dollárt termeltek volna az amerikai mozik. Akkor a Northridge-földrengés miatt egyetlen hétvégén tartottak zárva a mozik.