A 11 legjobb horrorfilm, melyektől rettegtünk 2023-ban

2023 egyedülálló év volt a horror számára, a mikroköltségvetésű filmektől kezdve a hollywoodi folytatásokig sokféle film került a címlapokra az év folyamán.

De melyik volt az a 11, amitől a leginkább rémálmaink lettek és/vagy, amelyeket legjobban élveztünk? A lista a mafab közösség szavazatai alapján állt össze.

#11

41 Végtelen víztükör  (2023)

(7) (4)

horror | misztikus | sci-fi

SkyShowtime

James (Alexander Skarsgård) és Em (Cleopatra Coleman) egy elszigetelt szigeti üdülőhelyen töltik tökéletes vakációjukat, ahol érintetlen strandok, kivételes személyzet és... több»

Az Utódlás utolsó évadában játszott bomlasztó szerepe és a Végtelen víztükör című filmben nyújtott alakításaival Alexander Skarsgård 2023-ban brutális módon volt jelen a képernyőinken. Brandon Cronenberg rendezésében James Foster (Skarsgård) egy regényíró, aki jól házasodik, és elkezdi élvezni az erőszakos, szexuális bacchanáliát, amit a Li Tolqa nyaralóhelyen tartózkodók folytatnak. Ám ha az 1 százalék túlságosan jól szórakozik, klónozzák és megölik őket, ami Foster számára először obszcénnek tűnik, de aztán izgalomba hozza. A film a pszichedelikus képek és a nyomasztó brutalitás keveréke, és végignézzük, ahogy James második bőrként levetkőzi emberségét. Mia Goth kiváló mellékszerepet játszik egy látszólag normális turistaként, aki hamarosan őrült módba kapcsol....
#10

horror

Egy messzi faluban két testvér egy démon által megszállt férfit talál egy szegény családnál. Még a szertartás előtt megölték az ördögűzőt rejtélyes módon, a gonosz pedig... több»

Demián Rugna filmje az év egyik legsötétebbje, a gore és a sokkhatások igen súlyosak. Ezequiel Rodriguez és Demián Salomon két testvér, akik véletlenül egy démont szabadítanak a vidékre, amely képes megszállni az embereket, és szörnyű dolgokra késztetni őket. Sok felkavaró jelenet következik, ahol kegyetlen, rosszindulatú lények egy szempillantás alatt tépnek szét családokat. A gyerekek elleni némi felkavaró erőszak és egy autista karakter szerepeltetésével az argentin koprodukció bőven túlmutat az amerikai színvonalon, de a szélsőségesebb történetek kedvelői számára mindez csak ajándék.
#9

56 Kopogás a kunyhóban  (2023)

(24) (9)

horror | misztikus | thriller

SkyShowtime | Telekom TVGO

Egy család elhatározza, hogy egy félreeső faházban, távol a civilizációtól tölti a nyári vakációt gyermekükkel. Hamarosan azonban idegenek jelennek meg, és elfogják őket. Az... több»

A közönség ítélete filmtől függően változik M. Night Shyamalan alkotásaival kapcsolatban, de ez a meghitt apokaliptikus thriller profitál a nagyszerű ötletekből és a rendező éles szeméből. A gonosz leselkedik minden sarkon, amikor egy kis család (Jonathan Groff, Ben Aldridge és Kristen Cui) erdei nyaralását négy kétségbeesett idegen zavarja meg, akik mind azt állítják, hogy az apokalipszis bekövetkezik, hacsak a család egyik tagja nem öli meg a másikat. Dave Bautista kiemelkedik a szelíd óriás tanár szerepében. A vitatható végkifejlettel rendelkező film Shyamalan évek óta leghatásosabb alkotása.
#8

fantasy | horror | sci-fi | thriller

HBO Max | Telekom TVGO

Két testvér története, akiknek újbóli találkozását démoni erők próbálják megakadályozni.

Lee Cronin véres tisztelgése a Sam Raimi-sorozat előtt rengeteg húsvéti tojást tartogat a rajongók számára, de a megváltozott díszletre, egy lakókomplexumra (vs. egy erdei faház) támaszkodik, hogy más vászonra fessen. Egy fiatal nagynéni egy emeletes házban reked, miközben a húga a saját gyermekei megölésére készül, és hatalmas mennyiségű belsőséget találunk, ahogy haladunk előre a történetben. Lily Sullivan és Alyssa Sutherland remekelnek a nővérek szerepében, előbbi hősiesen, utóbbi pokolian gonoszul. A nagyszerű történet, valamint a szériához hozzáadott új fejezet kellemesen megágyaz egy hatodik filmnek.
#7

58 Nincs, aki megmentsen  (2023)

(25) (4)

horror | sci-fi | thriller

Disney+

Brynn Adams egy kreatív és tehetséges fiatal nő, akit elidegenítettek a közösségétől. A magányos, de mindig reménykedő Brynn vigaszt talál annak az otthonnak a falai között,... több»

Egy kompakt, flott földönkívüli kaland, Kaitlyn Dever nagyszerű Brynn szerepében, aki egy problémás magányos lány, akinek a világa a feje tetejére áll, amikor földönkívüliek szállnak le a házára. A legérdekesebb csavar az, hogy egy traumatikus múltbéli esemény miatt meg van győződve arról, hogy kisvárosában senki sem hajlandó segíteni neki a földönkívüliek távoltartásában - még akkor sem, ha közeleg a világvége. A film lenyűgöző eleme a szinte dialógusmentes forgatókönyv, amely elviselhetetlenül felerősíti Brynn elszigeteltségét. A Nincs, aki megmentsen a gyors mozgású díszletektől kezdve az ihletett teremtmény-dizájnig egy csodás film. Kár, hogy a Hulu nem adta ki az autós mozikban, amely környezet tökéletesen illett volna hozzá.
#6

68 Fűrész X.  (2023)

(17) (13)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

John Kramer visszatér a Fűrész-sorozat eddigi legizgalmasabb, legújabb részében. Kirakós ezúttal egy mélyen személyes és eddig nem ismertetett játékot mutat be. A film az első... több»

Bár ez a hosszú ideje futó franchise tizedik fejezete, a Fűrész X. határozottan az alapokhoz visszatérő megközelítést alkalmaz, visszamegy az időben, és a fenyegető Jigsaw-gyilkost, John Kramert teszi meg főszereplővé. Miután rászedték, hogy fizessen egy hamis csodaműtétért, hogy meggyógyítsák a rákját, Kramer bosszút áll az álorvosokon, az egyetlen módon, amit ismer. A fordulatok bőségesek, a csapdák gyomorforgatóak, és azzal, hogy a film visszamegy az időben, kikerül néhányat az előző fejezetek túlbonyolított cselekményéből.
#5

53 Amitől félünk  (2023)

(6) (8)

dráma | horror | vígjáték

Cinego

Egy vállalkozó epikus élettörténetét ismerhetjük meg, akinek karrierje évtizedeken keresztül ívelt felfelé. Most azonban mintha minden megváltozott volna, a mindennapok pedig... több»

Egy másik bámulatosan megosztó film, Ari Aster újabb alkotása, amelyben mikroszkopikus lencsével elemzi a szorongást. Joaquin Phoenix játssza a címszereplő Beau-t, akit reggel, délben és este az idegei gyötörnek. Ez a háromórás filmszörnyeteg egy lepusztult, közeli jövőben játszódik, sűrű szatírával és társadalmi kommentárral. A cselekmény Beau állandóan meghiúsuló utazásai körül forog, amelyek során meglátogatja édesanyját, aki a szorongás nagy részét idézi elő. "A film igen drága volt az A24-nek, de a streamingben elkerülhetetlenül közönségre talál majd. Adjunk neki 30 évet, és a filmiskolában tanítani fogják. Addig is ez a fojtogató mese egy éber rémálom."
#4

58 Hullaadás  (2023)

(12) (7)

horror | misztikus | thriller

Mozikban

Egy kiátusításon történt tragikus esetet követően a hálaadás eredetének számító Massachusetts állambeli Plymouth lakói egy titokzatos gyilkos terrorizálásában találják... több»

Egy slasher, amely a '80-as évek ünnepi filmjeit idézi. A Hullaadás az a film, amit Eli Roth horror szuperfan rendezett és, amelyben a szülőföldjére, Massachusettsbe utazik, hogy egy kis visszatekintő szórakozást nyújtson ebben a hosszúfilmes változatban, amely a Grindhouse trailerét idézi. Egy évvel egy tragikus fekete pénteki tömegverekedés után valaki megöli Plymouth lakóit. A "végső lány", Nell Verlaque és a helyi seriffet alakító Patrick Dempsey játékával ez a véres mese a műfaj egyértelmű szeretetével kiállja az összes próbát ahhoz, hogy sikeres horrorrá avanzsáljon.
#3

62 M3GAN  (2022)

(27) (6)

horror | sci-fi | thriller

SkyShowtime | Telekom TVGO

Gemma egy robotikai játékgyártó cégnek dolgozik, amely hamarosan piacra dob egy babát, amely képes a gyerekekkel barátkozni, és a szülők hasznos segítőtársává válni. Ez az... több»

Bár PG-13-as besorolással korlátozták, Amerika új kedvenc gyilkos babája kasszasiker és szórakoztató mozifilm lett. A Gyermekjáték 2019-es rebootjának köszönhetően ez a tech-gone-wrong trópus elég mém-gyanús pillanattal és GIF-elhető gyilkosságokkal volt tele ahhoz, hogy a lendületet a soványka cselekmény ellenére is fenntartsa. Remélhetőleg a folytatás még jobban kihasználja Allison Williams erős alakítását, és még sötétebb élményt nyújt.  
#2

59 Beszélj hozzám!  (2023)

(20) (5)

horror | thriller

Telekom TVGO

Egy fiatalokból álló társaság birtokába kerül egy különös, bebalzsamozott kéz, amellyel képesek kommunikálni a szellemekkel. A kéz megragadásával és a "Beszélj hozzám!"... több»

A fesztiválok kedvencéből az A24 legnagyobb bevételt hozó horror filmjévé vált Beszélj hozzám! a nyár folyamán a horror rajongók körében fontos beszédtéma volt. Az ikertestvérek, Danny és Michael Philippou a RackaRacka YouTube-csatornájukon kifejlesztett stílusukat továbbfejlesztve, ötletes képekkel és sokkolóan sok vérrel mesélik el a szeszélyes tinédzser Mia (a rettenthetetlen Sophie Wilde) történetét. Amikor egy természetfeletti, halottakkal kommunikáló partitrükk vírusszenzációvá válik, Mia megpróbál kapcsolatba lépni elhunyt édesanyjával, és az eredmény rémisztő lesz. A Philippou testvérek mindent homályban tartanak: Minden szereplővel érdemes törődni, még az idegesítő szereplőkkel is; az olyan menedékhelyek, mint a kórházak és a jól megvilágított partik hamar alattomossá válnak; és nagyon is valóságosnak tűnik, hogy pontosan így viselkednének a buta tinik, ha könnyen áthatolhatnának az élők és holtak közötti fátyolon.
#1

68 Sikoly VI.  (2023)

(22) (8)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Samnek (Melissa Barrera), Tarának (Jenna Ortega), Mindynek (Jasmin Savoy Brown) és Chadnek (Mason Gooding) elege van mindenből. Miután túlélték Ghostface utolsó mészárlását... több»

A régóta futó slasher-sorozat egyik legfrissebb fejezete nagy meglepetés, tele rengeteg remek díszlettel, a korábbi részekre való utalásokkal és csodálatos színészekkel. A 2022-es Sikoly után folytatódik, a főszereplő két nővér (Melissa Barrera és Jenna Ortega) New Yorkba költözött, hogy aztán egy újabb Ghostface üldözze őket. A szereplőgárda ütős, néhány remek visszatérővel (Ortega, aki már sztárként jelenik meg vagy a Sikoly 4 öregdiákja, Hayden Panettiere) és új szereplőkkel (mint Josh Segarra; egy játékos Samara Weaving vagy Dermot Mulroney, aki az olcsó helyekre játszik). Ritka, hogy egy slasher-franchise hatodik része képes megmozgatni a közönséget, de néhány remek harcjelenet és a történetépítés instant sikert eredményezett.