76 A búcsú  (2019)

Már a hazai mozikban Lulu Wang pazar kritikai fogadtatású Golden Globe-díjas filmje, melynek premierje kapcsán 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod A búcsúról. 

A történet főhőse egy kínai származású nő, Billi, aki New Yorkban töltötte gyermekkora nagy részét, ezért sokkal erősebben kötődik Amerikához, mint a továbbra is a kínai szokások szerint élő szülei. A nagymama Kínában maradt, érthető módon kizárólag a helyi tradíciók szerint rendezte be az életét. Amikor azonban az idős hölgynél halálos betegséget diagnosztizálnak, megmutatkoznak a generációk és kultúrák közti etikai eltérések. A családon belül is vita tárgyát képezi, hogy tudassák-e a nagymamával a megrendítő hírt, vagy inkább adjanak neki esélyt, hogy boldogan, családja körében tölthesse hátralévő idejét.

A legrangosabb fesztiválokról díjat tucatjait besöprő film rendezői székét Lulu Wang foglalhatta el (A búcsú, Posthumous), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Awkwafina, Tzi Ma, Shuzhen Zhou, X Mayo, Hong Lu, Hong Lin és Diana Lin.

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • Lulu Wang nem csak írta és rendezte a filmet, de ő játszotta fel a film soundtrackjét is, ugyanis a direktor remek zongoraművész.
  • A búcsú az elsősorban kimagasló kritikai fogadtatású és díjnyertes horrorjairól ismert A24 (Fehér éjszakák, Örökség) első nem R-korhatáros filmje.
  • Lulu Wang rendező elmondta, hogy A búcsú története a nagymamájának a betegségét dolgozza fel. "Mindig úgy éreztem, hogy van egyfajta töréspont a családomhoz, valamint az osztálytársaimhoz, a kollégáimhoz és a világhoz, melyben élek között. Ez a bevándorlás természetéből, a két különböző kultúra közti eltérésekből ered" - mondta. Wang megpróbálta titokban tartani nagymamája előtt, hogy miről forgat, aki azonban rájött a dologra a rendező húgával beszélgetve, aki önmagát alakítja a filmben.
  • A filmhez a rendező, Lulu Wang a saját életéből merített. A sztorit korábban a 'What You Don't Know' (Amit nem tudsz) című rádiójátékban dolgozta fel.
  • A búcsú forgatása mindössze 24 napot vett igénybe 2018. júniusában. A stáb dolgozott Changchunban, Kínában és New Yorkban, az Egyesült Államokban is.
  • A búcsú forgalmazási jogaiért folyó licitháborúba a Netflix, az Amazon Studios és a Fox Searchlight is beszállt, de a jogokat végül az A24 szerezte meg 7 millió dollárért.
  • A búcsú világpremierje 2019. január 25-én volt a 2019-es Sundance Filmfesztiválon.
  • A búcsú a premierhétvégéjén 355 ezer dolláros bevételt termelt mindössze 4 moziból. Ez mozinként 88,9 ezres átlagot jelent, mellyel 2019 legjobbja lett, megelőzve ezzel a Bosszúállók: Végjáték 76 ezer dolláros mozinkénti átlagát.
  • A búcsút összesen közel 150 kategóriában jelölték filmes díjakra a világ legrangosabb A-kategóriás fesztiváljain. A film főszereplője, Awkwafina elnyerte a legjobb színésznő (vígjáték vagy musical) Golden Globe-díját.
  • A búcsú parádés kritikai fogadtatásban részesült. A film 287 szemlézett cikket követően jelenleg 98 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2020. január).

Hazai premierdátum: 2020.02.06.