Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
89

A búcsú (2019)

The Farewell
Filmadatlap
 
27
Szereplők
6
Vélemények
11
Képek
3
Videók
A búcsú
Légy a nap kommentelője, és NYERJ mozijegyet minden nap! Tudj meg többet itt!
 
Ákos Varga   2020. 02. 12.

legújabb vélemény

Gyászparadoxon - Kritika A búcsú című filmről

Lulu Wang személyes ihletettségű drámája biztosan szíven találja azokat, akik végigmentek már egy közeli családtag elvesztésével járó gyász stációin. A búcsú azonban – a súlyos téma ellenére is – egy életigenlő darab, ráadásul jóval többről szól, mint a gyász folyamatának tankönyvszerű ismertetéséről. Bár a történet motorját az Amerikában élő, kínai származású Billi (Awkwafina) és az ő haldokló nagymamája, Nai Nai (Shuzhen Zhao) közötti kapcsolat adja, az apropója pedig az idős asszony utolsó stádiumos daganatos betegsége, Wang továbblép a család nehéz napjainak bemutatásán. A kulcs a kultúrák szembenállása. Kínában különös szokásjog, hogy a menthetetlennek látszó, előrehaladott állapotú rá... több»

 
Lubi   2020. 02. 06.

a nap véleménye

Két világ között

Lulu Wang, kínai–amerikai rendezőnő hozzá közel álló témával foglalkozik második egész estés filmjében. Kelet és nyugat, az új és a régi, fiatal és idős oppozíciói szolgáltatják az alapkonfliktust. Méghozzá egy önéletrajzi ihletésű, szívbemarkoló, ugyanakkor időnként mégis megmosolyogtató történetben. Ez A búcsú. A történet egy koholt álesküvő szervezésével indul. Ez viszont csak ürügyként szolgál arra, hogy az egész család összegyűlhessen, és közösen búcsúzhassanak a nagymamától, Nai Nai-tól, akinek orvosa szerint már nincs sok ideje hátra. A kínai hagyományokhoz híven viszont a nagymamának nem árulták el a diagnózist, így ő lelkesen tevékenykedik az esküvő szervezésével. A főszereplő Bill... több»


 
issue   2020. 02. 03.

Számomra egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, hogy Awkwafina napjaink egyik legjobb színésze. Bármit el tud játszani, és bármiben is bukkan fel, az az alakítás igazán emlékezetes marad. Persze nem csak emiatt felejthetetlen élmény A búcsú. Egyszerre tudott nevettetni és mély érzéseket diktálni az emberben, és ami a legfontosabb számomra, hogy a történet egyáltalán nem volt szájbarágós.

 
justynaw   2020. 02. 02.

Jó az alaphangulata, de ezen kívül számomra más nem igazán maradt meg a filmből, talán a klisés jellege miatt is, így nekem úgy tűnt, nagyon is kiszámítható a sztori, a karakterek reakciója...stb. Persze ettől függetlenül egyszer mindenképp érdemes megnézni, csak épp amondó vagyok, hogy ez nem lép túl az "egyszer nézhető" kategórián.

 
mártilány   2019. 03. 25.

Szívbemarkoló történet, mégse fojtogatóan érzelmes. Egy haldokló idős nő történetén keresztül szembesíti egymással a keleti és nyugati kultúrát, tökéletesen érzékelteti az élethez, családhoz, elmúláshoz való viszony közti különbséget. Teli van kontrasztokkal, amiket a képi világ és a zene is nagyszerűen sejtet. Szomorúság és vidámság, életigenlés és gyász, remény és nosztalgia hatja át az egész filmet, ami inkább egy vidám hangulatú dráma, semmint vígjáték.

Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
 
Egyszerűen minden kockáján érződik, hogy legalább annyira szól egy bizonyos kultúráról, mint arról, hogy a mozi jó esetben mennyire alkalmas lehet arra, hogy pont az érzelemdús ismeretterjesztéssel töröljön el érzelmi határokat ember és ember között. több»

A film összbevétele 19 602 064 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 1 793 300 forintot termelt. A hazai mozik összesen 1 311 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Lulu Wang nem csak írta és rendezte a filmet, de ő játszotta fel a film soundtrackjét is, ugyanis a direktor remek zongoraművész.

(hp)
 

A búcsú az elsősorban kimagasló kritikai fogadtatású és díjnyertes horrorjairól ismert A24 (Fehér éjszakák, Örökség) első nem R-korhatáros filmje.

(hp)
 

Lulu Wang rendező elmondta, hogy A búcsú története a nagymamájának a betegségét dolgozza fel. "Mindig úgy éreztem, hogy van egyfajta töréspont a családomhoz, valamint az osztálytársaimhoz, a kollégáimhoz és a világhoz, melyben élek között. Ez a bevándorlás természetéből, a két különböző kultúra közti eltérésekből ered" - mondta. Wang megpróbálta titokban tartani nagymamája előtt, hogy miről forgat, aki azonban rájött a dologra a rendező húgával beszélgetve, aki önmagát alakítja a filmben.

(hp)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.