Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
78%

A búcsú (2019)

The Farewell
Filmadatlap
 
28
Szereplők
7
Vélemények
11
Képek
3
Videók
 
elekm90   2021. 01. 02.

legújabb vélemény

0

Amellett, hogy egy remek dramedy, a kínai kultúráról és mentalitásról kapott kép miatt is érdekes. A főszereplő Akwafina megérdemelten kapta a sok elismerést, a nagyi pedig egy cukorfalat.

 
Lubi   2020. 02. 06.

a nap véleménye

1
Két világ között

Lulu Wang, kínai–amerikai rendezőnő hozzá közel álló témával foglalkozik második egész estés filmjében. Kelet és nyugat, az új és a régi, fiatal és idős oppozíciói szolgáltatják az alapkonfliktust. Méghozzá egy önéletrajzi ihletésű, szívbemarkoló, ug... teljes kritika»


 
Paulo-Varga   2020. 02. 12.

0
Gyászparadoxon - Kritika A búcsú című filmről

Lulu Wang személyes ihletettségű drámája biztosan szíven találja azokat, akik végigmentek már egy közeli családtag elvesztésével járó gyász stációin. A búcsú azonban – a súlyos téma ellenére is – egy életigenlő darab, ráadásul jóval többről szól, min... teljes kritika»

 
zymoka   2020. 02. 03.

0

Számomra egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, hogy Awkwafina napjaink egyik legjobb színésze. Bármit el tud játszani, és bármiben is bukkan fel, az az alakítás igazán emlékezetes marad. Persze nem csak emiatt felejthetetlen élmény A búcsú. Egyszerre tud... több»

 
István   2020. 02. 02.

0

Jó az alaphangulata, de ezen kívül számomra más nem igazán maradt meg a filmből, talán a klisés jellege miatt is, így nekem úgy tűnt, nagyon is kiszámítható a sztori, a karakterek reakciója...stb. Persze ettől függetlenül egyszer mindenképp érdemes m... több»

 
mártilány   2019. 03. 25.

0

Szívbemarkoló történet, mégse fojtogatóan érzelmes. Egy haldokló idős nő történetén keresztül szembesíti egymással a keleti és nyugati kultúrát, tökéletesen érzékelteti az élethez, családhoz, elmúláshoz való viszony közti különbséget. Teli van kontra... több»

 
Stiff   2019. 03. 22.

0

Ezzel a filmmel kapunk egy kis szeletet a számunkra többnyire ismeretlen kínai kultúrából. Azt hittem, a témája miatt egy depresszív, inkább drámai hangulatú filmhez lesz szerencsém, ehelyett Lulu Wang meglehetősen szokatlan módon közelíti meg a halá... több»

Galéria (11)

Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina
Awkwafina

Videók (3)

A film összbevétele 22 671 661 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 1 793 300 forintot termelt. A hazai mozik összesen 1 311 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Lulu Wang nem csak írta és rendezte a filmet, de ő játszotta fel a film soundtrackjét is, ugyanis a direktor remek zongoraművész.

(hp )
 

A búcsú az elsősorban kimagasló kritikai fogadtatású és díjnyertes horrorjairól ismert A24 (Fehér éjszakák, Örökség) első nem R-korhatáros filmje.

(hp )
 

Lulu Wang rendező elmondta, hogy A búcsú története a nagymamájának a betegségét dolgozza fel. "Mindig úgy éreztem, hogy van egyfajta töréspont a családomhoz, valamint az osztálytársaimhoz, a kollégáimhoz és a világhoz, melyben élek között. Ez a bevándorlás természetéből, a két különböző kultúra közti eltérésekből ered" - mondta. Wang megpróbálta titokban tartani nagymamája előtt, hogy miről forgat, aki azonban rájött a dologra a rendező húgával beszélgetve, aki önmagát alakítja a filmben.

(hp )
 

A filmhez a rendező, Lulu Wang a saját életéből merített. A sztorit korábban a 'What You Don't Know' (Amit nem tudsz) című rádiójátékban dolgozta fel.

(hp )
 

A búcsú forgatása mindössze 24 napot vett igénybe 2018. júniusában. A stáb dolgozott Changchunban, Kínában és New Yorkban, az Egyesült Államokban is.

(hp )
 

A búcsú forgalmazási jogaiért folyó licitháborúba a Netflix, az Amazon Studios és a Fox Searchlight is beszállt, de a jogokat végül az A24 szerezte meg 7 millió dollárért.

(hp )
 

A búcsú világpremierje 2019. január 25-én volt a 2019-es Sundance Filmfesztiválon.

(hp )
 

A búcsú a premierhétvégéjén 355 ezer dolláros bevételt termelt mindössze 4 moziból. Ez mozinként 88,9 ezres átlagot jelent, mellyel 2019 legjobbja lett, megelőzve ezzel a Bosszúállók: Végjáték 76 ezer dolláros mozinkénti átlagát.

(hp )
 

A búcsút összesen közel 150 kategóriában jelölték filmes díjakra a világ legrangosabb A-kategóriás fesztiváljain. A film főszereplője, Awkwafina elnyerte a legjobb színésznő (vígjáték vagy musical) Golden Globe-díját.

(hp )
 

A búcsú parádés kritikai fogadtatásban részesült. A film 287 szemlézett cikket követően jelenleg 98 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2020. január).

(hp )
 
Egyszerűen minden kockáján érződik, hogy legalább annyira szól egy bizonyos kultúráról, mint arról, hogy a mozi jó esetben mennyire alkalmas lehet arra, hogy pont az érzelemdús ismeretterjesztéssel töröljön el érzelmi határokat ember és ember között. több»