Az előzetes várakozásoknak megfelelően befutottak végre az idei Oscar-díj kategóriáinak jelöltje. Ahogy arra számítani lehetett, a Volt egyszer egy Hollywood, a Joker, Az Ír és az 1917, valamint az ezen alkotásokhoz kötődő stábok is ott vannak az esélyesek között valamely kategóriában. Ám, mint mindig, most is akadnak meglepő szereplők, illetve csalódást keltő távolmaradók is.

Sokan meglepődtek például, hogy Jennifer Lopez nincs ott a legjobb női mellékszereplők között, pedig A Wall Street pillangóiban nyújtott alakításáért a Golden Globe-on is jelölték. Helyette viszont ott van a listán ebben a kategóriában Kathy Bates (Richard Jewell balladája) és Florence Pugh (Kisasszonyok) is.

Hogy az énekes-színésznők mellett maradjunk, Beyoncé Knowles is csalódott lehet, ugyanis az általa felénekelt Az oroszlánkirály betétdal, a Spirit nincs ott a jelöltek között. És, ha már animációs film (mert Az oroszlánkirály akárhogy is nézzük, az…), valamint sok-sok éneklés, akkor bizony nagy meglepetés, hogy a legjobb animációs filmek listájára nem fért oda az a Jégvarázs 2, amely minden idők legnagyobb bevételét generáló animációs filmévé lépett már elő. Ott van viszont helyette a Netflix által készített karácsonyi mese, a Klaus - A karácsony titkos története.

Szintén nem számíthatunk már A búcsú győzelmére sem, mivel a más gálákon rendre szereplő, sőt, a Golden Globe-on díjat is nyerő dráma sem szerepel semelyik kategóriában. Ott lesz viszont a Greta Gerwig által rendezett Kisasszonyok (fentebb már említettük), amely nem kevesebb, mint hat jelöléssel büszkélkedhet, meglátjuk, ebből mennyit sikerül nyernie. Az biztos, hogy nem hozza meg Gerwignek a legjobb rendező díját, abban a kategóriában ugyanis pont nincs benne.

Adam Sandler karrierje során szabályosan halmozta eddig a különféle jelöléseket és díjakat, ám az Oscar eddig nem kerülhetett a vitrinjébe. És idén sem kerülhet, ugyanis dacára a Csiszolatlan gyémántban nyújtott alakításának, nem kapott jelölést. Hasonló cipőben jár most Eddie Murphy is, aki A nevem Dolemite-ért a Golden Globe-on is esélyes volt, az Oscaron viszont nem az – még jelölt sem.

És, hogy gondolatainkat pozitívan zárjuk, a végére egy meglepetés: Scarlett Johansson korábban sosem kapott még Oscar-jelölést, most viszont mindjárt kettő miatt is izgulhat, hiszen a legjobb női főszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában is ott van a jelöltek között.