Nem sokkal a nyár egyik legjobban várt filmjének angliai premiere előtt Robert Downey Jr. egészen fajsúlyos dícséretet fogalmazott meg Nolan legújabb eposzával kapcsolatban!

A Los Angeles Timesnak adott nemrégiben megjelent interjújában Nolan különösen dicsérte Downey Jr. alakítását, mert ez egy "teljesen más" szerep számára: "Ő az egyik legnagyobb színészünk, és bár a gyerekek egy generációja tudja, hogy milyen nagyszerű filmsztár, még nem látták a finomságát és a zsenialitását" - mondta a rendező az LA Timesnak.

"Azt akartam elérni, hogy valami teljesen mást csináljon, hogy elveszítse magát egy másik emberi lényben. Mikor láttunk ilyet utoljára? A Chaplinben? A rendezők nagyon is tisztában vannak azzal, hogy Downey milyen tehetséges, de mivel hihetetlen energiával képes átütni a képernyőt, nehéz megtalálni a megfelelő dolgot számára." - folytatta Nolan.

És, hogy mi volt az a bizonyos mondat, ami Downey Jr. száját elhagyta?

"Csak simán kimondom: Ez a legjobb film, amiben valaha is szerepeltem" - mondta a színész - "És alig várom, hogy ti is megtapasztaljátok ezt az élményt".

Izgalmas ezt hallani tőle, különösen a Marvel utáni karrierjét tekintve. A színész az Oppenheimerrel kapcsolatos sajtóértekezletein nem rejtette véka alá, hogy "száz százalékig" aggódik a karrierje miatt a Bosszúállók: Végjáték után.

2018-ban a NYT-nak is beszélt egy új interjúban ezzel kapcsolatos félelmeiről: "Kezdesz elgondolkodni azon, hogy nem sorvadt-e el egy izmod" - magyarázta a Marvel utáni munkák vállalásáról. RDJ ekkoriban szállt be "sietve" a Dolittle főszerepébe is, annak ellenére, hogy voltak fenntartásai a projekttel kapcsolatban: "Úgy tűnt, hogy én és a csapatom egy kicsit túlságosan izgatottak voltunk az üzlet miatt, és nem eléggé izgatottak a kivitelezést illetően" - magyarázta a színész. 

A Dolittle kritikai katasztrófa volt, és nem csak a mozikba kerülésekor zajló COVID-19 járvány miatt. Downey Jr. az elbukott filmet karrierje "második legfontosabb filmjének" tartotta," mert ez egy "két és fél évig tartó, elpazarolt lehetőség volt". Ez még csábítóbbá tette, hogy Nolan őt akarta az Oppenheimerhez.

"Tudtam, hogy van egy pont, amikor Chris Nolan azt támogatja, hogy dolgoztassuk meg azokat a más izmokat" - magyarázta a népszerű színész a rendező legújabb filmjében játszott szerepéről - "de tegyük ezt úgy, hogy közben megfosztanak a megszokott dolgainktól".

Az Oppenheimerben Downey Jr. Lewis Strausst, az Atomenergia Bizottság korábbi elnökét alakítja. Nolan filmjében őt a Cillian Murphy által alakított asztrofizikus, J. Robert Oppenheimer egyik fő ellenfeleként ábrázolják, ami az egyik oka annak, hogy Downey Jr. akarta a szerepet. Strauss nem hős, mint Tony Stark/A vasember, így a szerep egy kicsit megtisztítja a karrierjét. Ez a fajta kihívás vagy fordulat volt az, amit a színész akart karrierje ezen szakaszában.

"Ezen a ponton már nem a pénzért csinálod" - magyarázta a NYT-nak. - "Csináltad valaha is a pénzért, miután az alapszükségleteid kielégültek? Valószínűleg nem. Azt hitted, hogy a pénzről és a presztízsről szól? Valószínűleg tizenéves koromtól kezdve, amíg ez az illúzió fel nem oszlott bennem, és depressziós állapotba nem kerültem. De akkor ott van a miért: Nem tudom, miért tudok ennyire azonosulni Lewis Strauss-szal, de úgy éreztem, hogy nekem szánták ezt a szerepet, és tudtam, hogy hozzáértő kezekbe kerülök. Az Oppenheimer egyfajta demarkációs vonal volt számomra."

Ha hinni lehet Downey Jr. hangzatos nyilatkozatának, akkor az Oppenheimer nem csak "a megfelelő dolog volt számára", hanem a tökéletes dolog. 

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»