A remény rabjai az egyik legismertebb és legkedveltebb film, amely valaha készült. Noha Frank Darabont rendezését 7 kategóriában jelölték Oscar-díja, amely közül egyet sem nyert el, a film mégis hatalmas anyagi siker lett.

Valószínűleg aligha találunk olyan filmrajongót, aki ne látta volna legalább egyszer A remény rabjait, és egész biztosan vannak olyanok is, akik számtalanszor megnézték már ezt a kultikus “börtöneposzt”. Viszont ezúttal öt olyan részletet mutatunk a filmből, amit talán a legtöbben észre sem vettek.

1. Frank Darabont keze

Úgy tűnik, hogy ezt több rendező is megteszi, de a Shawshank Redemption esetében Frank Darabont vette át Tim Robbins helyét, amikor olyan felvételeket készítettek, amelyeken a kezét közelítették meg.

Darabontnak nagyon konkrét elképzelései voltak arról, hogyan szeretné, hogy a jelenetek hogyan nézzenek ki, ezért ő maga végezte el az akciókat Robbins helyett. Ez azonban csak két különböző akciónál történt meg: az egyik felvételen Andy keze megtölt egy revolvert, a másik felvételen pedig egy közeli képet készítettek arról, ahogy a nevét a cella falába vésik.

2. Mennyire valódi a börtön?

Nem túl szokatlan, hogy egy szuperprodukció egyes jeleneteihez valódi helyszíneken forgatnak, a belső jelenetekhez pedig úgynevezett “soundstage”-et építenek, de A remény rabjai esetében ez kissé atipikus okból történt. A külső jeleneteket a régi ohiói állami javítóintézetben vették fel, egy olyan börtönben, amelyet már jó ideje nem használtak.

Eredetileg úgy tervezték, hogy a börtönben is forgatnak, de a létesítmény belseje annyira leromlott, hogy valójában olcsóbb volt stúdióban forgatni, mint magát az épületet felújítani.

3. Rita Hayworth 

Rita Hayworth neve jelentős szerepet játszik a történetben. Olyannyira, hogy a film alapanyagául szolgáló kötet eredeti címe Rita Hayworth and the Shawshank Redemption.

Frank Darabont rendező úgy döntött, hogy lerövidíti a címet és eltávolítja Rita Hayworth nevét a film címében, mert nem akarta, hogy az emberek azt feltételezzék, hogy a film magáról a színésznőről szól. Mielőtt azonban a filmet elkezdték volna gyártani, Darabont még mindig rengeteg felkérést kapott színésznőktől, akik jelentkeztek volna Rita Hayworth "szerepére".

4. A túl magas Tim Robbins

Nehéz lehet felmérni egy színész magasságát, ha csak a képernyőn látjuk, különösen azért, mert a kameratrükkök és a jelenetek blokkolása felhasználható arra, hogy bizonyos színészek nagyobbnak vagy kisebbnek tűnjenek. Mivel azonban Tim Robbins kivételesen magas, 180 centiméter, a szereplőket és a stábot bizonyos esetekben pusztán a magassága alapján kellett kiválasztani.

Például Andy, aki ellopja az igazgató öltönyét, kulcsfontosságú eleme a történetnek, ezért az őt alakító színésznek majdnem olyan magasnak kellett lennie, mint Tim.

5. A véletlen és a sors szerepe a történetben

Bár a film története látszólag Andy Dufresne szökéséről szól a shawshanki börtönből, ez a terjedelmes és epikus történet végső soron ennél sokkal többről szól. Andy Dufresne nagyszerű szökése azonban akár meg sem történhetett volna.

Az, hogy Andy kiássa az alagutat Shawshankből, és végre szabad legyen, a filmtörténet egyik legkatartikusabb jelenete, de ez nem történhetett volna meg, ha Andy a Shawshank-börtön sok más cellájának egyikében köt ki. Ha csak egy cellával arrébb került volna, akkor csak egy másik cellába tudott volna beásni, ami teljesen meghiúsította volna a tervét. Mindez a véletlennek és a kiváltságos helyzetének volt köszönhető.

dráma

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie... több»