A mozitörténelemben akadnak olyan filmek, amelyek évtizedek távlatából is komoly vitákat szítanak és erősen megosztják a nézőket. Ilyen az 1978-ban megjelent A halál 1000 arca című féldokumentarista horrorfilm is. Ebben valódi és hamis felvételeket mutattak be balesetekről, terrorcselekményekről, katasztrófákról. Ebből készül most remake, ráadásul a Stranger Things és az Eufória sztárjaival.

A Halál 1000 arca egyike volt az első vírusvideóknak, hiszen bemutatása után a ’80-as években a VHS-piacon valóban vírusként terjedt. Rengeteg vitát váltott ki már akkor is, nyers és kendőzetlen ábrázolásmódja miatt. Sokan a betiltását követelték. Érdekesség, hogy bár valóban többnyire valódi felvételek szerepelnek benne, akad néhány hamisított is. Ez a későbbi folytatásokra már nem volt jellemző. Ezzel együtt A Halál 1000 arca messze nem volt annyira brutális, mint a később készített Traces of Death sorozat.

Isa Mazzei és Daniel Goldhaber úgy döntött, hogy bő négy évtized után itt az ideje újragondolni A halál 1000 arcát és remake-et készíteni belőle. Az elsőre és talán másodjára is furcsának tűnő ötlet mögött az a gondolat áll, hogy megismételjék az eredeti film vírusvideo jellegét, amire a mai online világban jó esély mutatkozhat.

Ehhez ráadásul nem is akármilyen színészeket nyertek meg a projekthez. Az elsősorban a Stranger Thingsből vagy az Elvisből ismert Dacre Montgomery lesz az egyik „házigazdája” a műsornak, míg a másik az Eufória első két évadában szereplő Barbie Ferreira. A színésznő nemrégiben elárulta, hogy nagy sikerű sorozat harmadik évadára nem fog visszatérni.

Hogy mekkora esélye lehet A halál 1000 arca remake-jének napjainkban, az finoman szólva is erősen kérdéses. Már a ’70-es években is nagy vitákat kavart, manapság pedig sokkal érzékenyebbek az emberek, így nehéz megjósolni, hogy egy halált és szenvedést kendőzetlenül ábrázoló film milyen reakciókat váltana ki a nézőkből.

dokumentum | horror

A sokkoló dokumentumfilm emberek baleseteit, emberi életek pillanatok alatt történõ elmúlását mutatja be mindenféle félrebeszélés és finomkodás nélkül. A késõbb sorozattá... több»