Sean Connery valójában James Bondot alakította A sziklában?

Visszatekintve a kilencvenes évekre nem lehet nem észrevenni, hogy Hollywood hány és hány kultikus filmet termelt ki, különösen az akciófilmek műfajában. Ezek közül kétségkívül az egyik legemlékezetesebb produkció Michael Bay mozija, az 1996-os A szikla, melyben Sean Connery, Ed Harris és Nicolas Cage felejthetetlen triójáért izgulhattak a nézők. De mi köze a filmnek a James Bond-franchise-hoz? Kult rovatunk új cikkében egy népszerű rajongói elméletet húztunk elő a fiókból.

A mai harmincas-negyvenes korosztály tagjai valószínűleg kivétel nélkül kellemes nosztalgiával emlékeznek vissza 1996-ra és A sziklára, mely joggal számít etalonnak máig az akciófilmek zsánerében.

A filmben Sean Conneryt John Patrick Mason szerepében láthattuk, és bár kimondottan izgalmas volt a karaktere, ha jobban belegondolunk, szinte semmit nem tudunk a múltjáról.  Sem az Államokban, sem az Egyesült Királyságban nem volt személyazonossága.

Kezditek már összerakni? Valószínűleg egyik olvasónknak sem árulunk el újdonságot azzal, hogy Sean Connery pályafutása során a brit hírszerzés titkosügynökét, James Bondot is eljátszotta. A sziklával kapcsolatos rajongói teória pedig épp erre épít.

A filmből kiderült, hogy a Connery által alakított Masont tárgyalás nélkül börtönözték be az Alcatrazba. A férfi birtokában volt egy olyan mikrofilm, ami az amerikai hírszerzés számos titkát őrizte, és ugyan a britek tagadták, hogy közük lenne a Masonhöz, arra is fény derül, hogy valójában ők képezték ki. Ezt maga az FBI igazgatója, Wormack erősítette meg az akciófilmben, amikor azt mondta, hogy Mason egy brit ügynök, aki titkos kormányzati információkat lopott el a FBI alapítójától, J. Edgar Hoovertől, és végül a kanadai határon ejtették foglyul. Az első szökése és a bebörtönzése pedig időben is egybeesik Connery Bond-filmjeinek idővonalával.

Ezek alapján több mint húsz éve kapott szárnyra az a rajongói elmélet, mely szerint Mason nem más, mint az idős James Bond, és be kell vallanunk, ha így nézzük, elég más megvilágításba kerül a karakter és a film is. A párhuzamok mindenesetre izgalmasak, de hivatalosan a film alkotói közül senki nem erősítette meg a teóriát.

85 A szikla  (1996)

akció | kaland | thriller

Francis Hummel (Ed Harris) tábornok mindenre képes az embereiért, és neheztel a kormányra a cserbenhagyott, elesett katonák miatt. Csalódottságában és bosszúra éhesen... több»